CAR-T hücre tedavisi Vaccines dergisinin CAR-T cell özel yayınında yer aldı

Kansere karşı geliştirdikleri Car-T hücre tedavisi ile kanseri tanıyıp öldürmenin yanı sıra hafıza hücre potansiyelini de artırarak uzun yıllar kanserden temizlenmiş bir hasta potansiyeli hedefiyle çalışmaların sürdüren Üsküdar TRGENMER ekibi hedeflerine adım adım yaklaşıyor. Şimdi de CAR-T hücre tedavisinin vitro laboratuvar çalışmaları SCI indeksli Vaccines dergisinin CAR-T cell özel yayınında yayınlandı. Türkiye’de yerli olarak CAR-T hücre üreten 0 Üsküdarlı ürünün ‘ALLBiMEM’ marka tescili de yapıldı.

Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) destekli Kanser İmmunoterapi alanında TRGENMER merkezinin açılışından itibaren Temmuz 2021- Temmuz 2023 döneminde desteklenmekte olan Akut Lenfoblastik Lösemi (ALL) kanserine karşı geliştirilmekte olan transgenik CAR-T hücre tedavisinin vitro laboratuvar çalışmaları SCI indeksli Vaccines dergisinin CAR-T cell özel yayınında yayınlandı.  

“Hastanın tamamıyla kanserden kurtulabilmesi ümidini doğuruyor”

Üsküdar Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Cihan Taştan, Car-T hücre tedavisi hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

Hafıza hücre potansiyelini artırarak uzun yıllar kanserden temizlenmiş bir hasta potansiyeli oluşturmayı hedeflediklerini söyleyen Taştan; “Kansere karşı geliştirdiğimiz Car-T hücre tedavisi kişiselleştirilmiş ve kanseri tanıyıp öldürebilme özelliğine sahiptir. Klasik kanser tedavilerine nazaran daha spesifik, hedefe yönelik öldürmesinden dolayı hastanın bir kerede bütün kanserini öldürebilecek potansiyele sahip. Bu da hastanın tamamıyla kanserden kurtulabilmesi ümidini doğuruyor. Bu proje ile normalde asker hücreleri üretebiliyoruz ve kanseri net olarak öldürebileceğimizi biliyoruz. Bu hücreleri hastaya verirken hem asker hem hafıza hücresi olmasına dikkat gösterdik. Böylelikle ilk aşamalarda kanseri tamamıyla hastadan sildikten sonra, ileriki yıllarda hastanın tekrardan bir tedavi almaması için hafıza hücre potansiyelini artırarak uzun yıllar kanserden temizlenmiş bir hasta potansiyeli oluşturmayı amaçlıyoruz.” şeklinde konuştu.


“Tohumdan araştırmacı yetiştirmeye çalışıyoruz”

Makale kapsamında gerçekleştirilen tüm çalışmaların Üsküdar Üniversitesi TRGENMER merkezindeki araştırmacılar tarafından gerçekleştirildiğine dikkat çeken Taştan; “Makalemiz kapsamında gerçekleştirdiğimiz tüm çalışmalar Üsküdar Üniversitesi TRGENMER merkezimizdeki araştırmacılarımız tarafından gerçekleştirilmektedir. Gamze Gülden, Berranur Sert, Yasin Ay ve Nulifer Neslihan Tiryaki, Moleküler Biyoloji bölümümüzde Yüksek Lisans okuyan araştırmacılarımızdır. Tarık Teymur ise Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümümüzde son sınıf lisans öğrencimiz. TRGENMER merkezimizde kaliteli ve başarılı öğrencilerimizi lisans dönemlerindeyken bulup yetiştirerek ülkemizin uzman araştırmacı ihtiyacını tohumdan itibaren yetiştirmeye çalışmaktayız.” dedi.

“CAR-T hücre dediğimiz ilaçların kullanabileceği bir döneme girmiş olacağız”

Üçüncü aşama olan klinik deneme çalışmaları hazırlıklarının 2023 Temmuzundan itibaren planlandığından bahseden Dr. Öğr. Üyesi Cihan Taştan; “Şuan ALL kanser modelini kurduğumuz transgenik fare çalışmalarımız Temmuz ayına kadar devam etmektedir. Üçüncü aşama olan klinik deneme çalışmalarımızın hazırlıklarını 2023 Temmuzundan itibaren planlıyoruz. Projemizdeki araştırmacılarımız bu kapsamda GCP ve GMP sertifika eğitimlerini de tamamlayarak klinik üretime de destek verecekler. Klinik aşamalara girip Türkiye’nin belirli kanser türlerinde akıllı yaşayan ilaçları, yani bizim CAR-T hücre dediğimiz ilaçları kullanabileceği bir döneme girmiş olacağız.” ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan’da makalede yazar olarak bulunuyor…

Makalede Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan’ın da yazar olarak bulunduğuna değinen Taştan; “Üsküdar Üniversitesinde Türkiye'nin sayılı ve dünya standardında çalışmalar ve ürünler üretmemize vesile olan Kurucu Rektörümüz Prof. Dr. Nevzat Tarhan hocamızda makalemizde yazar hocamız olarak bulunmaktadır. Ayrıca California Santa Barbara Üniversitesinden Dr. Abhinava K. Mishra ve Acıbadem Labcell Laboratuvar Direktörü Prof Dr. Ercüment Ovalı hocalarımıza da teşekkürü bir borç biliyorum.” şeklinde konuştu.

Makalenin Tamamı okumak için tıklayınız :


 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)