Üsküdar Üniversitesi’nde “Süper yaşlanmanın sırrı” açıklandı

Üsküdar Üniversitesi’nde “Süper yaşlanmanın sırrı” açıklandı

 

Üsküdar Üniversitesi’nde “Süper yaşlanmanın sırrı” açıklandıÜsküdar Üniversitesi, Prof. Dr. Oğuz Tanrıdağ koordinasyonunda bu yıl 12. kez Kognitif Nörobilim Kongresi’ni düzenledi. Prof. Sandra Weintraub, “Süper yaşlılar”ın beyninde çok fazla VON ECONOMO nöronu saptadıklarını belirterek “Süper yaşlıların beyninde normal yaşlılara kıyasla 4 kat fazla Von economo nöronu bulunuyor" dedi.

12. Uluslararası Kognitif Nörobilim Kongresi, 15-17 Mayıs 2015 tarihleri arasında, Üsküdar Üniversitesi Altunizade Yerleşkesi’nde gerçekleştiriliyor. Kongrede psikoloji, psikiyatri, nörobilim dallarındaki multidisipliner çalışmalar doğrultusunda elde edilen veriler paylaşıldı.

“Sosyal Nörobilim” temalı kongre bu yıl nörobilimin önde gelen isimlerini ağırladı. Kognitif nörobilim alanındaki çalışmalarıyla tanınan Northwestern Üniversitesi’nden Türk asıllı Prof. Marsel Mesulam, kongrenin konukları arasındaydı.

 

 

Üsküdar Üniversitesi’nde “Süper yaşlanmanın sırrı” açıklandı 2Süper Yaşlanma Projesi’ni anlattı

Kongrede Prof. Northwestern Üniversitesi’nden Prof. Sandra Weintraub da katıldı. Prof. Sandra Weintraub sunumunda Northwestern'de yürütülen Süper Yaşlanma Projesi'ni anlattı. Weintraub şunları söyledi:

"Nortwestern Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, kafaları kurcalayan bir soruya cevap bulmak üzere "Hafıza Kaybı Olmadan Yaşlanma" konulu bir araştırmaya öncülük ettiler. Zihinlerdeki soru şuydu: ‘Nasıl oluyor da bazı yaşlılar kendilerinden 20-25 yaş genç insanlar gibi belleklerini koruyabiliyorlar, bazıları ise aksine koruyamıyor’

Tüm organlarımız gibi beynimiz de yaşlanıyor. Yaşlanan beyinde hafızayı kaybetmemek nasıl mümkün olabiliyor? sorusunun cevabını aramaya halen devam ediyoruz. Muhtemelen 20. Kognitif Nörobilim Kongresi'nde bir araya geldiğimizde daha somut veriler elde etmiş olacağız".

Yaşlılıktan kaynaklanan beden ve bilinç zayıflığının 65 yaş üzerinde çok yaygın göründüğünü ifade eden Weintraub, "Yaşlılar için hafıza testleri en büyük problemdir. Ölçümleme için çeşitli testler kullanırız. Bizim ilerleyen yaşla birlikte normal kabul ettiğimiz bir ortalama vardır. Ancak 80 yaş üstündeki bazı kişilerin bu testlerde yaş grubu ortalamalarının çok üzerine çıktığını ve 50-65 yaş grubu ile aynı sonuçları aldıklarını gördük.  Bu kişiler ilgimizi  çekti. 1000 kişi içinden çeşitli kriterler kullanarak psikiyatrik rahatsızlığı olmayan 60 kişi belirledik. Hepsi de 80 yaşın üzerinde ve iyi bir hafızaya sahip kişilerdi.

İşin sırrı Von Economo nöronunda

İncelediğimizde gördük ki hafızası süper iyi olan bu kişiler, her alanda süper değiller. Yani dikkat ve mantık yürütme gibi farklı bilişsel alanlar söz konusu olduğunda yine aynı süper skorları elde edemiyorlar. Yine bu kişilerin beyin yapılarında benzersiz ve onları farklı kılan bir şey mi var diye araştırdığımızda gördük ki beyinleri yapısal bütünlüğünü koruyor. Diğer insanlardan farklı olarak Süper yaşlıların beyninde çok fazla VON ECONOMO nöronu saptadık. Bu nöronlar karmaşık bilişsel ve sosyal fonksiyonlarda kullandığımız, bilgiyi hızlı işleme fonksiyonunu yerine getiriyorlar. Süper yaşlıların beyninde normal yaşlılara kıyasla 4 kat fazla Von economo nöronu bulunuyor" dedi.

Matematik ve beyin araştırmaları konusundaki çalışmalarıyla tanınan University of Padova Öğretim Üyesi Prof. Carlo Semenza da yine kongrenin konuşmacıları arasında yer aldı.

Üsküdar Üniversitesi’nde “Süper yaşlanmanın sırrı” açıklandı 3 Üsküdar Üniversitesi’nde “Süper yaşlanmanın sırrı” açıklandı 4 Üsküdar Üniversitesi’nde “Süper yaşlanmanın sırrı” açıklandı 5