Gazeteciler ‘Gelenekselden Dijitale Gazetecilik Mesleği’ panelinde buluştu

Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Kulübü tarafından “Gelenekselden Dijitale Gazetecilik Mesleği” paneli Güney Yerleşke Fuat Sezgin Konferans Salonunda gerçekleştirildi. Panele Anadolu Ajansı Eski Yönetim Kurulu Başkanı ve Habertürk Gazetesi yazarı Kemal Öztürk, Milat Gazetesi Ekonomi Müdürü ve Medya Akademisi Derneği Genel Başkan Yardımcısı Fırat İpek, Eski Ulusal Medya muhabiri ve Yenibirgazete.com internet gazetesinin genel yayın yönetmeni, İsmail Polat katılım sağladı.

Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Süleyman İrvan moderatörlüğünde gerçekleşen panelin açılış konuşması İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nazife Güngör yaptı.

Panele konuk olarak Anadolu Ajansı Eski Yönetim Kurulu Başkanı ve Habertürk Gazetesi yazarı Kemal Öztürk, Milat Gazetesi Ekonomi Müdürü ve Medya Akademisi Derneği Genel Başkan Yardımcısı Fırat İpek, Eski Ulusal Medya muhabiri ve Yenibirgazete.com internet gazetesinin genel yayın yönetmeni, İsmail Polat katılım sağladı.

Prof. Dr. Nazife Güngör: “Gazetecilik öğrencilerimiz hayallerini daha idealist bir şekilde ortaya koyabilmeli”

10 Ocak Gazeteciler Gününü kutlayarak konuşmasına başlayan İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nazife Güngör; “Umarım Türkiye olarak, dünya olarak daha iyi günlere doğru gideriz, daha aydınlık geleceğe doğru gideriz ve gazetecilerde gerçekten mesleklerini yapabilsinler. Gazetecilerimizin de mesleklerini yapabilecekleri noktaya, günlere ulaşırız. Böylece Gazetecilik öğrencilerimiz de hayallerini daha idealist bir şekilde ortaya koyup geleceğe aydın, düşüncelerini özgürce dışa vuran, üretebilen, kalemi güçlü insanlar, aydınlar ve meslek insanları olarak geleceğe yetişirler.” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Süleyman İrvan: “Demokrasi, özgür basının, gazeteciliğin, özgür gazetecilik de demokrasinin oksijenidir.”

İletişim Fakültesinden mezun olan öğrencilerin iş bulmakta zorlandığını ifade ederek bu konuya ilişkin çözüm önerisi sunan Gazetecilik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Süleyman İrvan; “Bana göre çalıştığı mecraya bakılmaksızın basın işi ve başlıca geçim kaynağı gazetecilik olan herkes gazeteci kabul edilmelidir. Türkiye’de ciddi anlamda gazeteci işsizliği var özellikle iletişim fakültelerinden mezun olanlar, gazetecilik alanında iş bulmakta zorlanıyorlar. Bu sorunun çözüm noktasında Basın Yayın Kurumu ile yaptığımız değerlendirmede toplantısında da resmi olan haber sitelerinde, iletişim fakültesi mezunları istihdam ederse ‘ek gösterge’ uygulanmasını önermiştim, umarım bu önerimi dikkate alırlar. Gazetecilik eğitimi veren fakülteler, meslek örgütleri bir araya gelip aslında ortak noktada buluşabilmeliyiz diye düşüyorum. Unutmamak gerekir ki; demokrasi, özgür basının özgür gazeteciliği, özgür gazetecilikte demokrasinin oksijenidir. Biri olmadan diğeri yaşayamaz.” ifadelerini kullandı.

Kemal Öztürk: “Dünyada dijitalleşmeye karşı bir direnç var”

Dijitalleşme sürecine ayak uydurmanın önemine dikkat çeken Anadolu Ajansı Eski Yönetim Kurulu Başkanı ve Habertürk Gazetesi yazarı Kemal Öztürk; “Matbaanın yaygınlaşmasına direnç olduğu gibi bizim kuşağımızda da dünya üzerinde dijitalleşmeye karşı bir direnç var. Basın İlan Kurumu, uzun bir süre boyunca gazeteleri kağıda bastı. Kağıda basıp gazeteye de verdiği için dijital gelişmiyor. Yeni bir kanun çıkardılar. Dijital olan haber sitelerine de destek verecekler. Devlet eliyle gazete çıkmaz, devlet eliyle gazete çıkartırsanız özgür davranamazsınız. Dijital devrimin etkisinin ve gücünü ben tam kavradığımız kanaatında değilim. Büyük bir şey oluyor, çok büyük bir şey oluyor. Bunu kavrayıp, buna kendimizi ayarlamazsak hepimiz birer köleye dönüşeceğiz.” şeklinde konuştu.

Fırat İpek; “Gazetecilik mesleği bilgiyi terbiye eden ve yaygınlaşmasını sağlayan bir meslek”

Gazeteciliğin yeni bir dil geliştirme ve dijital devrime entegrasyon noktasında bazı sıkıntılar olduğunu ifade eden Milat Gazetesi Ekonomi Müdürü ve Medya Akademisi Derneği Genel Başkan Yardımcısı Fırat İpek; “Yeni bir dil geliştirme ve bunu dijitale dönüştürme noktasında sadece öğrenci iş birliği ile hareket edilemez. Burada devlet, STK, üniversite ve öğrenci iş birliği ile sağlanmalıdır. Gazetecilik mesleği şöyle bir meslek; bilgiyi terbiye eden ve yaygınlaşmasını sağlayan bir meslektir. Bilgiyi terbiye etmekten kastım da şu, Türkiye’de resmi gazetecilik 1837 yılında başladı o günden bugüne dergiler, televizyonlar, internet gazeteciliği ve sosyal medyayla devam ediyor. Şimdi sosyal medyada vatandaşta gazetecilik yaptığı için yalan yanlış her şey çok hızlı yayılıyor, işte teyit etmek burada çok önemlidir.” dedi.

İsmail Polat: “Türkiye’de demokrasinin yerleşilmesi isteniyorsa yerel medyaya da destek verilmeli”

Gazetecilikte yerel medyaya önem verilmesi gerektiğini ifade eden Yenibirgazete.com gazetesinin genel yayın yönetmeni, İsmail Polat; “Türkiye’de demokrasinin yerleşmesini istiyorsanız yerel medyaya da destek vereceksiniz. Bugün dünyada medya dediğimizde bakın hepsi yerel medyadır. Bunlar, Washington Post, The New York Times bakın hepsi yerel gazetelerdir. Bakıyorsunuz Türkiye’de öyle değil, neden? Çünkü gazeteler çok kısıtlı kadrolarla çalışıyor. İşte sorun burada bu kadar iletişim fakültesi olup bu kadar insanın iş bulamamasıdır. Mesela Haydarpaşa Garı yangınında, adam geçerken çekiyor fotoğrafı Twitter’a koyuyor, tüm gazeteler o fotoğrafı alıyor. Ondan sonra sen kolaycılığa kaçıyorsun. Yöneticiler açısından diyorum, işte bu bir sorundur. Bu kadar okul bitiren insanı da alıp çalıştırmıyorsun. Gazetecilikte haber bitmez ama yarın ne olur bilinmez ama bizim mücadele etmemiz, çalışmamız lazım gazeteciliğin bitmemesi için.” ifadelerinde bulundu.

Panel, katılımcıların sorularının cevaplandırılması ve toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)