Selma Hasanoğlu: “Soru sorun, hayret edin ve dinleyin!”
Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü Üniversite Kültür Dersi kapsamında “Kişiler Arası İletişimi Geliştirmede Diyalog Temelli Yaklaşım” etkinliği düzenlendi. Etkinlikte çocuklar ve hastalarla nasıl bir iletişim kurulması gerektiği Uzman Psikiyatri Hemşiresi Selma Hasanoğlu tarafından dinleyicilere örneklerle aktarıldı.
Üsküdar Üniversitesi Np Sağlık Yerleşkesi Galenos Konferans Salonunda gerçekleşen etkinliğin açılış konuşmasını Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Selma Doğan yaptı.
Selma Hasanoğlu: “Çocukluğun özneleri anne ve babalardır.”
Hayatın ilişki demek olduğunu belirten Hasanoğlu, “Çocuğu birinci derecede zedeleyen ev ortamıdır. Annesi, babasıdır. Çocukluk çok önemli, çocukluğun özneleri anne ve babalardır. Anne ve babalara destek verilirse çocukları daha az zedeleyerek büyütme imkânları olacaktır. Çocuklar üç şekilde zedelenir: Fiziksel, cinsel ve duygusal istismarlarla.” ifadelerinde bulundu.
“Ebeveynler robot istiyor çocuk değil.”
Çocukların bu istismarları onaramayıp profesyonel yardım aldığını söyleyen Hasanoğlu “Anne ve babalar kendi yapamadıkları şeylerin çocuklarının yapması beklentisindeler sürekli konuşarak çocukları kelimelerle dövüyorlar. Çocukları kıyaslamayın çünkü çocuk zaten kendini kıyaslıyor bize ihtiyaç yok. Ebeveynler robot istiyor çocuk değil, sorun çıkarsın istemiyorlar. Çocuklar en az anne babalarıyla dertleşiyor. Anne babalar çocuklarına liman olamıyorsa çocuklar kendilerine limanlar oluşturuyor.” şeklinde konuştu.
“Neden ilişkilerin değil araştırmaların sorusudur.”
İletişimde göz göze, ağız ağıza, kulak kulağa eşit düzeyde diyalog kurmanın da önemine değinen Hasanoğlu, “Hastaya bir telaşın içerisinde bilgi verilmemeli. Diyalog kurulmalı. Dinlemek konuştuğunu duymak demektir. Çocuklar kendilerini duyuyorsa olayları yaşadığı gibi anlatır. Her yaşın hayret etmesi farklıdır. Hayret etmek özne olmaktır. Neden ilişkilerin değil araştırmaların sorusudur. Neden sorusunun üç yanıtı vardır. Savunma, öfke, ilgisizlik. Neden yerine döngüsel bir soru sormak gerekir. Nasıl, ne oldu, sen ne yaptın gibi. Ne hissediyorsun da gündelik hayatın sorusu değil terapilerin sorusudur. Anlıyorum demeyin. Soru sorun hayret edin ve dinleyin. Çocukları dinlemiyoruz, duyuyoruz.” dedi.
Etkinlik katılımcılarının sorularının cevaplandırılmasının ardından sona erdi.
Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)