Alzheimer hasta yakınlarına yönelik anlamlı çalışma

Kadıköy Belediyesi Göztepe Alzheimer Merkezi’nde “55 Yaş ve Üzeri Alzheimer Hasta Yakınlarına Pozitif Destek” adı altında atölye çalışması gerçekleştirildi. Atölye kapsamında Üsküdar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Öğr. Gör. İdil Arasan Doğan tarafından hastalık sürecine ilişkin kısa bir psikoeğitim verildi.

Üsküdar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Öğr. Gör. İdil Arasan Doğan tarafından Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Psikoloji ve Sosyoloji bölümü öğrencileri ile birlikte yürütülen çalışmada katılımcılara Alzheimer hastalık sürecine ilişkin kısa bir psikoeğitim verildi.

Pozitif psikoloji bağlamında hazırlanmış eğitimde olumlu müdahalelerin uygulanması ile hasta yakınlarının kendi yaşamlarına farkındalık, güçlü yanları, olumlu gördükleri süreçler, zorlu yaşam olaylarını nasıl karşıladıkları, kişiler arası ilişkileri, duygu ifadelerini, minnettarlık ve yaşamlarındaki anlam gibi olgular üzerinde yoğunlaşarak hastalık süreci ile ilgili paylaşımlarda bulunuldu.

Katılımcıların duygu yüklü cevapları dikkat çekti

Katılımcılara yöneltilen sorularda “Alzheimer hastanıza ne söylemek isterdiniz” sorusuna “bugüne şükredelim, bu kadar ile kal, hep böyle gülmeni isterim, birbirimizi bırakmayalım, seni seviyorum” gibi duygu yüklü cevaplar alındığı görüldü. Hasta yakınlarının iyilik hallerine pozitif bir dokunuş sağladığı anlaşılan çalışma toplu fotoğraf çekiminin arından sona erdi.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)