Türkiye’nin önemli marka yöneticileri ‘Dijitalleşme’ yi Üsküdar’da konuştu…
Üsküdar Üniversitesi IEEE Öğrenci Kolu, Doğuş Üniversitesi IEEE Öğrenci Kolu ve IEEE Robotics & Automation Society tarafından Üsküdar Üniversitesi ev sahipliğinde ‘RASTAGE 23’ zirvesi düzenlendi. Dijital dönüşüm, dijitalizasyon, yapay zeka teknolojileri, endüstrinin dördüncü evresi ve dijitalleşen üretim teknolojileri konularının ele alındığı etkinlikte bizzat dokunarak ve görerek deneyimlenebilecek robotlar yer aldı. Katılımcılar, stant alanlarında önde gelen firma ve yöneticileriyle tanışma fırsatı yakalarken, etkinlik kapsamında çeşitli çekilişler de düzenlendi.
Üsküdar Üniversitesi Merkez Yerleşke Nermin Tarhan Konferans Salonunda gerçekleştirilen etkinliğe Halıcı Grup CEO’su Hüseyin Halıcı, OTOKAR Dijital Dönüşüm Müdürü Gürol Çokünlü, Mitsubishi Electric Ürün Yönetimi ve Pazarlama Bölüm Müdürü Tolga Bizel, MCS Grup CEO’su Adem Kayar, Turkcell Global Özel Teknoloji ve Altyapı Birim Müdürü Tekin Altun konuk olarak katılım sağladı. Etkinliğin açılış konuşmasını Doğuş Üniversitesi IEEE Öğrenci Kolu Robotik ve Otomasyon Kulüp Başkanı Berkay Olcay gerçekleştirdi.
Hüseyin Halıcı: “Hepsinin ortak noktası dijital dönüşüm”
Halıcı Grup CEO’su Hüseyin Halıcı, teknolojinin ticari olarak kullanılmasının hayat şeklimizi değiştirdiği konusuna dikkat çekti. Halıcı; “İnsanların her şeyi bilmesi mümkün değil, asıl önemli olan bir şeyi öğrenmeyi çok hızlı bilmek ve ondan korkmamak, hayatta en önemli konu budur. Teknolojinin ticari olarak kullanılması hayat şeklimizi değiştiriyor. Mekanik bulundu, elektrik bulundu, elektronik bulundu. Bunların hepsini kullanarak yeni bir yaklaşım ortaya çıktı, o da insandan bağımsız üretim şeklidir. Biz teknolojik avantajları kullanarak fiziksel olguları, makinelere ve sistemlere yaptıracağız. Ancak bu amaçla çalışabiliriz. Gelişmiş ülkeler bunun üzerine Çin’in ve Uzak Doğunun etkisini azaltmak için hemen yeni bir konsept buldular. Amerika’da AET diyoruz, Uzak Doğu ülkelerinin bazılarında Smart City akıllı şehirler kavramı ile, Almanların bulduğu Endüstri 4.0 kavramı ve Japonların geliştirdiği toplum 5.0 kavramı… Bunların hepsinin ortak noktası dijital dönüşümdür.” şeklinde konuştu.
“Dijital dönüşüm bizim için bir seçenek değil, zorunluluktur”
Yapay zekanın dijital dönüşüm ile beraber yaşayacağından ve süper bilinçli toplum adını verdiğimiz bir yapıya dönüşeceğimizden bahseden Halıcı; “Endüstri 4.0 yapay zeka önderliğinde otonom yapılar kendi kendine düşünebilen otomasyonlu fabrikalardan farkı, bu yapay zekanın esprisi insan gibi düşünebilen makineler, algoritmalar ve sistemler üretmektir. Toplum 5.0 ise, bireyin yaşantısında dijital dönüşümü kullanmak ve siber denilen sanal alanla gerçek alanı birleştirmektir. İlerde dijital dönüşüm sadece bir oyun veya eğlenmek üzerine bilgi amaçlı değil, örneğin kamu işlerinin de yapıldığı bir alana dönüşecek. Toplumun değişiminin endüstri ile ne kadar orantılı olduğunu çok rahatlıkla görebiliyoruz, şimdilerde ise artık yapay zeka dijital dönüşüm ile beraber yaşayacak ve süper bilinçli toplum adını verdiğimiz bir yapıya dönüşeceğiz. Siz zaten bunu yaşayacaksınız. Dijital dönüşüm bizim için bir seçenek değil, zorunluluk. Onun için bunu önemsememiz lazım ve ona göre bakmamız lazım. Biz hem firma olarak hem ekip olarak toplumda dijitalleşmenin önemini anlatmak amaçlı başta çalışanlar ve öğrenciler olmak üzere herkesin dijital dönüşüme adaptasyonuyla ilgili bu tür etkinlikleri yapıyoruz ve yapmaya devam edeceğiz.” dedi.
Gürol Çokünlü: “Verimsizlikleri yenebilelim diye Endüstri 4.0’a ihtiyaç duyduk”
“OTOKAR Dijital Dönüşüm Müdürü Gürol Çokünlü şu anda tamamen tüketim üzerine kurulu bir ekonomi modeli olduğuna dikkat çekti. Çokünlü; “Şu anda tamamen tüketim üzerine kurulu bir ekonomi modeli var. Bunların tetiklemesi ile biz dördüncü sanayi devrimini yaşamaya başladık. Kişiselleştirilmiş ürün isteği yani eskiden herkes Ford’un ürettiği siyah arabayı alırken şimdi OTOKAR’ın aynı ürün bandındaki araçlardan biri sarı döşeme, biri ön panel şöyle olsun, biri iki kapılı diğeri üç kapılı olsun istiyor. Mümkün olduğunca da stoğumuzu minimumla gidip doğru zamanda doğru parça gelsin istiyoruz. İşte bu verimsizlikleri yenebilelim diye Endüstri 4.0’a ihtiyaç duyduk. Çünkü bunları insan aklıyla, insan eliyle takip etmeye çalışırsanız zaten o verimliliği sağlamanız mümkün değil. Bunu sağlayabilmek adına biz endüstri 4.0 kullanıyoruz.” ifadelerini kullandı.
“Dijital dönüşüm ile biz karar verelim, o bizim adımıza yapsın”
Üretim yapan bir fabrika olarak değer zincirindeki bütün halkaların birbiriyle konuşuyor olması gerektiğinden bahseden Çökünlü; “Biz üretkenliği, müşterinin istediği esnekliği sağlayabilmeyi ve her seferinde yeni bir araç üretiyorken de bunu kaliteli yapabilmeyi sağlamak amacıyla dijital dönüşüme ihtiyaç duyduk. Dijital dönüşümün de bize sağladığı nedir? Aslında bizim bütün satıştan ürün teslimatına kadar olan bütün süreçleri birbirine entegre edebilmek. Bizim üretim yapan bir fabrika olarak değer zincirindeki bütün halkaların birbiriyle konuşuyor olması lazım. Aslında söylemeye çalıştığımız dijital dönüşüm ile biz karar verelim, o bizim adımıza yapsın.” şeklinde konuştu.
Tolga Bizel: “Hepsinin amacı kişiselleştirilmiş üretimdir”
Mitsubishi Electric Ürün Yönetimi ve Pazarlama Bölüm Müdürü Tolga Bizel, dijitalleşen üretim teknolojisine dikkat çekti. Bizel; “Endüstrinin dördüncü evresinden, dijitalleşen üretim teknolojisinden bahsediyoruz. Hepsinin amacı kişiselleştirilmiş üretimdir. Dijital robot sanal dünyada yaratılır ve projelerde kullanılır. Onunla bir bilgi yarışmasına girsem kaybederim ama onunla bir sanat yarışmasına girsem o kaybeder ben kazanırım.” dedi.
“Endüstri evresinin yapı taşı yapay zeka teknolojileridir”
Mitsubishi Electric’in yapay zeka teknolojilerini kullandığından ve bunları üç ana bölümde işlendiğinden bahseden Bizel; “Mitsubishi Electric 2003 yılından beri I – Factory konsepti ile fabrikaların dijital dönüşümü için çözümler, ürünler üretiyor. Endüstri 4.0 evresinde üretim teknolojileri değişecek. Kişiselleştirilmiş üretime geçişin yaygınlaşacağı öngörülüyor. Mitsubishi Electric yapay zeka teknolojilerini kullanıyor ve bunları üç ana bölümde işliyor. Bunlar; derin öğrenme, pekiştirmeli öğrenme ve büyük verinin analizidir. Yapay zeka gelişen bilgi işlem gücü ile birlikte şekil değiştirdi ve artık her yere girdi. Bu endüstri evresinin dramatik dönüşümü budur. Yazılım teknolojileri ile mekaniğin bir araya gelmesi efsane işlere imza atmak için imkanlar sağlıyor. Bu endüstri evresinin yapı taşının yapay zeka teknolojilerinin olduğunu düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.
Adem Kayar: “Hayal kurmayı öğrenin ve sevin”
MCS Grup CEO’su Adem Kayar, katılımcılara geleceğe yönelik tavsiyelerde bulundu. Gençlere girişimci olmayı tavsiye eden Kayar; “Kendi şirketinizi kurmanızı tavsiye ederim. Her şey artık dijitalleşiyor. Bundan sonraki çağ artık dijital çağ. Sizler zaten bu çağın içerisinde doğdunuz. Bu bir avantajdır. Biz daha sonradan gördük ama hayal ettik. Ben inanıyorum ki bundan 5-10 yıl sonra sizlerde çok başarılı piyasada tanınan bilinen insanlar olabilirsiniz. Dünyanın en ünlü insanlarına bakın hepsi sizin yaşlarınızda bir hayalle çıkan insanlar. O yüzden hayal kurmayı öğrenin ve sevin. Hiç birimizin birimizden farkı yok. Bir şeyi hedeflerseniz, isterseniz onu zaten bir şekilde başarırsınız.” şeklinde konuştu.
“Sizler bizim geleceğimizsiniz”
Bunları yaptıktan sonra başarıya ulaşmamanın mümkün olmadığına dikkat çeken Kayar, “Sizler bizim geleceğimizsiniz, sizin gibi gençlere bizler ne kadar çok bildiklerimizi paylaşabilirsek o kadar iyi. Hayat devam ediyor bir yaşam döngüsü var ben yaşlandığım zaman benim ihtiyaçlarımı hem sosyal anlamda hem de teknolojik anlamda. O organizasyonu şimdiden planlamamız lazım ki ben yaşlandığımda benim hayat standardım ve konforum devam edebilsin. Bu yüzden ‘Toplum 5.0’ diye bir kurum kurduk. Sizlerle birlikte olmak, yol göstermek ve bilgilerimizi paylaşmak için kurduk.” dedi.
Tekin Altun: “IT iş bulma anlamında şanslı bir sektördür”
Etkinlik kapsamında Turkcell Global Özel Teknoloji ve Altyapı Birim Müdürü Tekin Altun, IT sektörüne dair bilgilendirmelerde bulundu. Altun; “IT sektöründe bir iş yapacaksanız çok hızlı bir şekilde iş bulabilirsiniz. IT bu anlamda şanslı bir sektördür. Peki Türkiye’de en çok alınan eğitimler neler? Algoritma geliştirmeyle ilgili programlamaya giriş CI ve yazılımın temel başlangıcı Python, Java herkes aynı şeylere bakıyor. Kendinize bir sektör, bir alan seçin o konuda iş arayın, bekleyin, bulun.” ifadelerini kullandı.
“Okulunu bitirmeden arayıp iş teklif ettiğim insanlar var!”
Bir insanın hedefi olmadan bir yere gidemeyeceğinden bahseden Altun; “Bir başka önemli konu Linkedın’dir. Okulunu bitirmeden arayıp iş teklif ettiğim insanlar var. Güzel doldurun. Kendinizi geliştirin, CV’nizi doldurun, eğitimlere gidin, okul devam ederken de sertifikalar almak için uğraşın, ekstra aldığınız sertifikalar seçilmeniz için bir avantaj ve ayırt edici özelliklerdir. Sürekli gelecek planı yapın, hedefiniz yoksa bir yere gidemezsiniz. Gelişim sürecinizi durdurmayın. Referans biriktirin ve bunları yazılı alın. 2 – 3 yıl bir yerde çalışmayı hedefleyin kariyerinizi bu noktada tutun ama iş fırsatlarına da açık olun.” şeklinde konuştu.
Katılımcılar tarafından yoğun ilgi gören etkinlik soru – cevap etkinliğinin ardından toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.
Muhabir: Eda Nur Keçeci
Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)