Psikoloji bir bilim mi bilim dalı mı?
Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Psikoloji Bölümü, 2022-2023 Güz Döneminin Psikoloji Bölüm Semineri etkinlikleri devam ediyor. Güney Yerleşke E Blok Sokrates Salonunda gerçekleşen etkinlikte, Üsküdar Üniversitesi Rektör Danışmanı ve Psikoloji bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Sırrı Akbaba “Psikolojiyi Diğer Bilimlerden Ayıran Özellikler” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi.
“Psikoloji bir bilim mi, bilim dalı mı?”
Psikolojinin bilim mi, bilim dalı mı olduğuna dair literatürde kafa karışıklıkları bulunduğunu söyleyen Prof. Dr. Sırrı Akbaba; “Psikoloji felsefenin içinden ayrıldığı için bilim yerine bilim dalı olarak görülmüş olabilir ya da psikolojinin çok genç bir disiplin olması dolayısıyla bilim dalı olarak görülmemiş olabilir. Psikoloji bir bilim dalı değildir demek yanlış bir bakış açısıdır. Kendi dallarını oluşturmuş bir alanın artık gövde olarak görülmesi gerekir. Bu nedenle psikoloji bir bilimdir.” diyerek konu hakkındaki düşüncelerini ifade etti.
“Psikolojinin inceleme birimi bireydir.”
Psikoloji inceleme biriminin birey olduğuna dikkat çeken Akbaba; “Bireysel farklılıklar aynı kanuna bağlı olarak ortaya çıkar bu duruma patoloji ve normalin aynı kanuna tabi olmasını örnek verebiliriz. Psikolojinin beyin, amigdala gibi biyolojinin konusu olan kavramları değil; zihin, duygu gibi kavramlarla çalıştığını çünkü psikolojinin konusunun soyut şeyler olduğunu.” ifade etti.
“Akli algı, insanı insan yapan özelliktir.”
İnsanın çevrenin farkında, kendinin bilincinde ve bilincinde olduğunun bilincinde bir canlı olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Sırrı Akbaba, bu durumun üst düzey soyutlama yapabildiğimizin bir göstergesi olduğunu söyledi. Akbaba; “Algı kavramını duyusal algı ve akli algı olarak 2’ye ayırıyoruz. Duyusal algı hayvan ve insanlarda eşittir. Fakat akli algı, sadece insana özgü olan bilincinde olduğunun, bilincinde olma halinin karşılığıdır. Bu nedenle akli algı insanı, insan yapan bir özelliktir.” dedi.
Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)