Dr. Onur Öner ile ‘Biyografiler ve Sosyal Ağlar: Müziğin Tarihine Dijital Yaklaşımlar’ etkinliği düzenlendi
İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi tarafından, Kültür Tarihçisi Dr. Onur Öner’in konuk olduğu “” başlıklı etkinlik düzenlendi. Güney Yerleşke Sokrates Salonunda yapılan etkinliğe öğrenciler yoğun ilgi gösterdi.
TRT 2 kanalında tarihte müzik konulu pek çok programın yapımında ve sunumunda yer alan Dr. Onur Öner konuşmasında, biyografilerde temel olanın bilgi kırıntılarını en az kayıpla veri haline getirmek olduğunu aktardı.
“Verileri birbiriyle çakıştırmamaya dikkat ediyoruz”
Veri analizinin önemini vurgulayan Öner, ayrı gruplandırma neticesinde sonuca ulaştıklarının altını çizdi. Öner; “Verileri analiz ederken çeşitli kurgular yapılabilir. Her bir veriyi birbiriyle çakıştırmamaya dikkat ediyoruz. Ayrı gruplandırmalar yaparak, ayrı gruplandırmalardan çıkan sonuçları almamız gerekiyor. Hepsini bir potaya koyarsak bu bizi yanlış sonuçlara götürür.” ifadelerini kullandı.
“Tarihi kaynaklar yeterli değil”
Tarihi kaynakların azlığına dikkat çeken Dr. Onur Öner; “Tarihi kaynaklarda her şey yazmıyor, tarihi kaynaklarda çok az şey yazar. O yüzden biz zaten çok az malzeme üzerinde kalem oynatmaya çalışıyoruz. Aslında tarihçilik de bir yerde bu boş alanları ne kadar iyi doldurabiliyorsun, oradan salt bir amaç çıkarabiliyor ya da çıkaramıyor musun yani oradaki eksik malzemenin ne olduğu ya da dolu malzemenin ne olduğu biyografinin çok sıkı okumasıyla ortaya çıkıyor.” şeklinde konuştu.
Etkinlik soru – cevap bölümünden sonra, Öner’e teşekkür plaketi ve adına dikilmiş fidan belgesinin takdim edilmesiyle sona erdi.
Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)