Kuzey Kıbrıs’ta Kanlı Noel konuşuldu…

Üsküdar Üniversitesi PPM (Politik Psikoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi) Müdür Yardımcısı Dr. Güler Kalay moderatörlüğünde “Kuzey Kıbrıs’ta Kanlı Noel’e Nasıl Gelindi?” başlığıyla bir söyleşi gerçekleştirildi. Üniversite Kültürü dersi kapsamında gerçekleştirilen etkinliğe konuşmacı olarak Girne Amerikan Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ulvi Keser katıldı. 

Üsküdar Üniversitesi üniversite kültürü dersleri kapsamında alanında önemli isimleri misafir etmeyi sürdürüyor.

Bu kapsamda online gerçekleştirilen programda Girne Amerikan Üniversitesi Siyasal Bilimler Dekanı Prof. Dr. Ulvi Keser, Kıbrıs tarihi hakkında bilgilendirmelerle konuşmasına başladı. 16 Ağustos 1969’da Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kurulduğunu belirten Keser, anayasaya göre Kıbrıslı Türklerle Kıbrıslı Rumlar Cumhuriyet’in asli unsurları olarak görüldüğünü kaydetti. Keser, Kıbrıslı Türkler ve Rumlar dışındakilerin ise Maronitler yani bizim gurbetler dediğimiz çingeneler, Levantenler, Ermeniler ve Yahudi azınlık olarak değerlendirildiğini söylerine ekledi.

Soru-cevabın da yapıldığı söyleşide Rum terör örgütü EOKA militanlarınca 21 Aralık 1963'te Kıbrıs Türklerine yönelik başlatılan ve tarihte "Kanlı Noel" olarak anılan katliam birçok yönüyle ele alındı.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)