‘Sağlık Kurumlarında Çatışma Yönetimi ‘konuşuldu…

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu İş Sağlığı ve Güvenliği Optisyenlik Programı Başkanı Öğr. Gör. Ömer Faruk Okuyucu moderatörlüğünde “Sağlık Kurumlarında Çatışma Yönetimi” semineri gerçekleştirildi. Üniversite kültürü dersi kapsamında yapılan seminere Üsküdar Üniversitesi Sağlık Hizmetleri ve Yüksekokulu İş Sağlığı ve Güvenliği Program Başkanı Dr. Öğr. Gör. Gamze Kağan konuk olarak katıldı.

“Gerilim bir sonuç olup, stres nedenidir”

Çatışmanın ortaya koyduğu olumlu ve olumsuz yönlerine değinerek çatışma yönetiminde uzlaşma sağlayan insan modelinin öneminden bahseden Kağan:“Şiddet olaylarına baktığımızda şiddetin en yakın ilişkide bulunduğu hususlardan birisi çatışmadır. Çatışmalar kişilerin arasındaki anlaşmazlıklar olarak tanımlanırken iş yerinde şiddet ise çatışmalar sonucu ortaya çıkan olay olarak açıklanmaktadır. Çatışma yaşamamızın her alanında karşımıza çıkan bir olgudur. Tarafların belli bir etkileşim karşısında anlaşmazlık yaşadıkları süreç çatışma olarak tanımlanmaktadır. Çatışmalara bazı durumlarda olumsuz bir durum olarak değil olumlu olarak da görülmektedir. Çatışma; bir gerilim değil, gerilimi meydana getiren bir durumdur. Gerilim bir sonuç olup, stres nedenidir. Bazen görünmeyenlerin görünür olmasına sebep oluyor. Meydana gelen ve gelebilecek çatışmaları iyi yönetebilmek, çatışmalarla ortaya çıkan sorunları çözebilmek için ilk yapılması gereken çatışma nedenlerinin iyi anlaşılmasıdır. Şiddetsiz iletişim, zorlayıcı şartlar altında bile insanca davranma yeteneğini güçlendirecek dil ve iletişim becerileri üzerine kurulu bir yöntemdir. Çatışmayı yönlendirmek için öncelik çatışmayı belirmek ve anlamaktır. Ne ile ilgili bir anlaşmazlığımız var? Bu soruyu sormak gerekiyor. Son aşamada ise ortak bir çözüm bulmaktır. Duygular doğru bir şekilde yönlendirilirse doğru bir yaklaşım elde edilebilir. Öz liderlik becerileri olan kişiler uzlaşma yaklaşımıyla iş birliği içindedir” şeklinde konuştu.

“Rekabet ve kaçınma ise şiddete en çok sebebiyet veren bir durum”

Sağlık kurumlarında çatışma yönetiminde tercih edilen çatışma yönetim tarzı olan rekabet ve kaçınmanın en çok hekim ve hemşireler arasında olduğunu ifade eden Kağan: “Yaptığım Araştırmada Rekabet ve kaçınma şiddete en çok sebebiyet veren bir şeydir. Neden sağlık sektöründe şiddet fazla dediğimizde sağlık personelinin şiddete sebep olabilecek çatışma yönetimi tarzlarını tercih etmesi de başka bir neden olarak karşımıza çıkmaktadır. Hekimler kararların alındığını sorunların çözüldüğünü tartışarak müzakere ediyor. Hastayla müzakere edildiğinde tam tersi bir yaklaşımda karar veriliyor. Bu durumda hastanın aleyhine bir durum olduğunda hasta hekimi suçluyor ve çatışma şiddete dönüşebiliyor. Örneğin hemşire çatışma için, doktordan veya başhemşireden kaçındığı için iletişimsizlik doğuyor. Bu durumda hastanın durumunu aktarmıyor ve bu hastanın durumunun daha kötüye gitmesine hatta ölüme sebebiyet verebiliyor. Bu durum ise daha büyük şiddet olaylarını doğuruyor” ifadelerini kullandı. 

Etkinlik, katılımcıların sorularının yanıtlanmasının ardından sona erdi.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)