Uluslararası ilişkiler teorileri bağlamında Rusya-Ukrayna ilişkiler ele alındı…

Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi 2022-2023 Güz Dönemi Fakülte Seminerleri hız kesmeden devam ediyor. Seminerin bu haftaki programında Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Nergiz Özkural Köroğlu Uluslararası İlişkiler Teorileri Açısından Rusya-Ukrayna İlişkileri başlıklı bir sunum yaptı. 

 Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ana konu olarak ele alındı

 Sunumunda günümüzün en güncel ve kritik uluslararası ilişkiler olayı olarak 2022 yılında gerçekleşen Rusya’nın Ukrayna’yı işgalini ana konu olarak ele alan Prof. Dr. Nergiz Özkural Köroğlu, realist paradigmanın yanında diğer uluslararası ilişkiler teorileri aracılığıyla aynı vakaların farklı boyutlarını incelemenin imkanlarını tartışacağını belirtti. Köroğlu; “Uluslararası ilişkiler alanındaki vaka analizlerinde ağırlıklı olarak realist paradigma kullanılıyor.” şeklinde konuştu.

Sosyal inşacı perspektif ‘nasıl’ sorusunu soruyor

 Realist perspektifin askeri kapasite, coğrafya ve yeraltı zenginlikleri üzerine yoğunlaştığından bahseden Prof. Dr. Nergiz Özkural Köroğlu; “Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin nedenleri sorgulanırken realist/jeopolitlik ve sosyal inşacı perspektifler aracılığıyla analizler ortaya konulabiliyor. Buna göre, realist paradigma neden-sonuç ilişkileri üzerinden determinist bir yaklaşım sunarken sosyal inşacı perspektif ‘nasıl’ sorusunu sorarak süreç üzerinde odaklanmaktadır. Realist perspektif askeri kapasite, coğrafya ve yeraltı zenginlikleri üzerine yoğunlaşmaktadır.” dedi.

“Rusya’nın doğalgaz zenginliği  güç hâkimiyeti için önemli bir araç olarak kullanılıyor”

Rusya ile yaşanan gerginliklerin toplumsal düzeyde yankı bulduğu konusuna dikkat çeken Prof. Dr. Nergiz Özkural Köroğlu; “İşgalin nedenleri arandığında, Rusya’nın Mackinder’in kara hâkimiyet teorisi ve Avrasyacılık temelinde kurgulanan güç maksimizasyonunun sonuçlarını Ukrayna işgalinde görebiliyoruz. Ayrıca Rusya’nın zengin doğalgaz zenginliği de güç hâkimiyeti için önemli bir araç olarak kullanılıyor. Rusya-Ukrayna savaşının nedenleri araştırılırken sürecin nasıl ilerlediğini anlamak için sosyal inşacı yaklaşımla vaka analizi yapıldığında, Ukrayna’daki kimlik bölünmesi (Avrupalılaşma/Ruslaştırma), Ukrayna’daki halk ayaklanmaları gibi tarihsel ve kültürel faktörlerin önemi ortaya çıkıyor. Avrupa ve Rusya arasında sıkışıp kalan Ukrayna’da kimlik sorunsallarını iç siyasette yaşanan olumsuzluklar takip ediyor ve bilhassa 2004’te Avrupa Birliği’nin sınırlarının Ukrayna’ya dayanması ile birlikte Rusya ile yaşanan gerginlikler toplumsal düzeyde yankı bulmuştur.” ifadelerini kullandı.

Seminer katılımcıların sorularının cevaplandırılması ile sona erdi.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)