Üsküdar Üniversitesi'nden Uluslararası Postkolonyalizm Konferansı
Türkiye’de kurumsal anlamda Postkolonyal çalışmalar yapan ilk ve tek kurum olan, Üsküdar Üniversitesi Postkolonyal Çalışmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi (PAMER) ve TİKA işbirliği ile düzenlenecek konferansta “Yeni Türkiye”, “Entellektüel Bağımlılık”, “Kolonileşen Avrupa” konuları ele alınacak.
7-8 Mayıs 2015 tarihlerinde gerçekleştirilecek “Kendime bile yabancıydım” konulu konferansın konukları arasında New York Üniversitesi’nden Prof. Robert Young, Harvard Üniversitesi’nden Ekrem Arslan, İstanbul Şehir Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mahmut Mutman ve Dr. Ravza Kavakçı Kan gibi akademisyenler bulunuyor.
Üsküdar Üniversitesi, 7-8 Mayıs 2015 tarihlerinde gerçekleştirilecek “Kendime bile yabancıydım” konulu Uluslararası Postkolonyalizm Konferansı’na ev sahipliği yapacak.
Üsküdar Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi, PAMER Müdürü Dr. Merve Kavakçı İslam’ın müdürlüğünü yaptığı Üsküdar Üniversitesi Postkolonyal Çalışmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi (PAMER) ile Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından düzenlenen konferansta İstanbul Şehir Üniversitesi’nden Prof.Dr. Mahmut Mutman, “Kendimize Yabancı” başlıklı onur konuşması yapacak.
Tuba Aksay Albayrak’ın moderatörlüğünü yapacağı “Bilgi Üretimi” başlıklı birinci oturumda Üsküdar Üniversitesi’nden Prof.Dr. Mithat Baydur, “Yeni Türkiye kavramının postkolonyal açıdan değerlendirmesi”ni yapacak. Marmara Üniversitesi’nden Prof.Dr. Yusuf Ziya Kavakçı, “Alimane Oryantalizm”; Fatih Sultan Üniversitesi’nden Prof.Dr. Recep Şentürk ise “Entellektüel Bağımlılık: Fıkıh’tan Sosyal Bilimlere” başlıklı konuşmalar yapacak.
Gelişim Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Barış Erdoğan’ın moderatörlüğünü yapacağı “Edebi ve Kültürel Çalışmalar” başlıklı ikinci oturumda ise Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi’nden Yrd.Doç. Dr. Nagihan Haliloğlu, “Kolonileşen Avrupa: Michel Houellebecq’in Teslimiyet Romanı” ve İstanbul Arel Üniversitesi’nden Yrd.Doç.Dr. Engin Sustam, “Türkiye’de postkolonyal çalışmaların eleştirisine doğru ve Kürt kültürel çalışmaları” başlıklı konuşma yapacak.
Etkinliğin ikinci günündeki oturumlar ise İngilizce olarak gerçekleştirilecek. Onur konuşmasını New York Üniversitesi’nden Prof. Robert Young yapacak. Dr. Ravza Kavakçı Kan’ın moderatörlük yapacağı “Toplumsal cinsiyet diskurunda postkolonyal izler” başlıklı birinci oturumda Üsküdar Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Nadire Gülçin Yıldız “Laik Ayrıcalıklara Karşı Dini Zulüm/AntiIslamizm”; Freie Berlin Üniversitesi’nden Nursem Keskin Aksay, “Günlük Hayat İçinden Cinsiyet Rollerinin Yeniden Kavramsallaştırılması: Denizli ve İstanbul Vak’aları” başlıklı konuşmalar yapacak.
“Milli mücadeleler ve dahası” başlıklı ikinci oturumun moderatörlüğünü Ali Ekmekçi yapacak. Harvard Üniversitesi’nden Ekrem Arslan Modernizm ve İslam Düşüncesi Arasında Yer ve Zaman Muhayyilesi Zıtlığı: “An” Kavramını Değerlendiriş”, Jawahar Lal Nehru Üniversitesi’nden İdris Bhat Temsil ve Gerçek: Kaşmir Vak’ası” ve Bilkent Üniversitesi’nden Volkan İpek “Avrupalı Fas: Kral II. Hassan Avrupa’yı Kolonyalizm Sonrası Fas Milli Kimliğine Nasıl Dâhil Etti” başlıklı konuşmalar yapacak.
PAMER Hakkında;
Postkolonyal Çalışmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi (PAMER), Üsküdar Üniversitesi çatısı altında Dr. Merve Kavakçı İslam’ın koordinasyonunda faaliyet gösteriyor. PAMER, Postkolonyalizm, bilgi üretimini tek tip olmaktan kurtaracak, çeşitliliğe imkan sağlayacak, alternatif medeniyetlerin ve hayat gerçeklerinin insanlık tarafından kabul görmesine zemin oluşturacak çalışmalara hizmet etmektedir.