‘Kimyasal Biyolojik Radyolojik Nükleer Tehditler’ konuşuldu

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu (SHMYO) tarafından Üniversite Kültürü dersi kapsamında “Kimyasal Biyolojik Radyolojik Nükleer Tehditler (KBRN)” konusunun ele alındı. Zoom üzerinden gerçekleştirilen etkinliğe konuk olarak Üsküdar Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Acil Durum ve Afet Yönetimi Öğr. Gör. Ayşe Aydemir katılım sağladı. 

“KBRN günümüzde daha önemli bir hale gelmiştir”

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Acil Durum ve Afet Yönetimi Öğr. Gör. Ayşe Aydemir ‘KBRN’ olaylarının genel özellikleri hakkında değerlendirmelerde bulundu. Aydemir; “Günümüzde savaş, sanayi ve endüstri sahasında yaşanan gelişmeler ile beraber Kimyasal Biyolojik Radyolojik Nükleer Tehditleri (KBRN) artmaya başlamıştır. Buna bağlı olarak günümüzde ‘KBRN’ konusu daha önemli bir hale gelmiştir. KBRN olaylarının genel özelliklerine baktığımızda ortamda panik ve kargaşa durumlarına neden olmaktadırlar. Aynı zamanda sağlık hizmetlerine aşırı yük oluştururlar. Covid-19 pandemi sürecinde de buna tanık olduk. Bizim ülkemiz de dahil olmak üzere birçok ülkede sağlık hizmetlerinde sıkıntılar meydana geldi. KBRN olaylarına baktığımızda özel ekipmanlar gereklidir.” ifadelerini kullandı.

“Dekontaminasyon işlemi oldukçönemlidir”

Kişilerin çalışırken mutlaka kişisel koruyucu ekipmanları kullanması gerektiğine dikkat çeken Aydemir; “Müdahale oldukça zorlu ve zaman alıcıdır. Müdahale aşamasında etki ve ihtiyaç analiziyle süreç başlıyor. Dekontaminasyon işlemine kadar uzun bir süreci kapsıyor. İlk müdahale eden kişi oldukça risklidir. Buna bağlı olarak da kişi çalışırken kişisel koruyucu ekipmanları mutlaka kullanmalıdır. KBRN olaylarında dekontaminasyon işlemi oldukça önemlidir. Dekontaminasyon, temizleme arındırma anlamına gelmektedir. Burada sadece kimyasala maruz kalmış kişilerin dekontaminasyonu değil, aslında onlara müdahale eden ekiplerin dekontaminasyon işlemi mutlaka yapılması gerekiyor. KBRN’ de kimyasal savaş, kimyasal özelliklerinden dolayı öldürücü, yaralayıcı, tahriş edici, yangın çıkartıcı, insanlara ve diğer canlılara etkisi olan, katı, sıvı, gaz halinde olan maddeler ile açılan savaşa denmektedir.” dedi.

“Çok fazla ‘Kimyasal Ajanlar’ var”

Öğr. Gör. Ayşe Aydemir kimyasal ajanların fizyolojik yapıları hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Aydemir; “Kimyasal ajanları fizyolojik yapılarına göre sınıflandırdığımızda, zehirleyici kimyasallar var. Bunlar insanları doğrudan öldüren, hastalıklara yol açan, yaralayan kimyasallardır. Bir de saf dışı edici kimyasallar var. Kişileri etkisiz hale getirmek için kullanılan kimyasallardır. Genel olarak kimyasal gazlara karşı korunma yöntemimiz ilk olarak gazın bulunduğu ortamdan uzaklaşabiliyorsak hızlı bir şekilde uzaklaşmak olacaktır. Maske gibi koruyucu ekipmanlarımız varsa bunları takmak, eğer göze temas ettiyse bol su ile Dekontaminasyonu sağlamak ve kişilerin mutlaka sağlık kuruluşuna başvurması gereklidir.” şeklinde konuştu.

Etkinlik, katılım sağlayan öğrencilerin sorularının cevaplanmasının ardından sona erdi.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)