Prof. Dr. İbrahim Özdemir, Oxford Kur'an Perspektifinden Çevre Konferansına katıldı

Uluslararası arenada çevre konusunda akademik çalışmalarıyla bilinen Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakülte Dekanı Prof. Dr. İbrahim Özdemir Oxford Interfaith Forum’a katıldı. “Kur'an Perspektifinden Çevre” konulu konferansın oturum başkanlığını üstlendi. 

Oxford Interfaith Forum’u bu yıl “Dinlerarası Bağlamlarda Kutsal Kitap ve Ekoloji” başlığı altında bir dizi panel ve konferans düzenliyor. 31 Ekim 2022 tarihinde gerçekleştirilen konferans, Üsküdar Üniversitesi Çevre Ahlakı Forumu Direktörü Prof. Dr. İbrahim Özdemir’in moderatörlüğünde gerçekleşti.

Üsküdar Üniversitesi Çevre Ahlakı Forumu Direktörü Prof. Dr. İbrahim Özdemir açılış konuşmasında Üsküdar Üniversitesinde iklim ve çevreyle ilgili yapılan çalışmalar ve Al-Mizan: Dünya Çevre Sözleşmesi hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Prof. Dr. Özdemir, Kur’an’ın, tarihte Müslüman filozoflar, ilahiyatçılar, tasavvuf pirleri, bilginler, fıkıhçılar ve sıradan Müslümanlar için bir ilham, tenvir ve rehberlik kaynağı olduğunu vurguladı.

Prof. Dr. İbrahim Özdemir, Kur'an'ın aynı zamanda Müslümanlarca bir hukuk, hikmet, ibadet, dua, namaz ve niyaz kitabı kısacası, özünde insanlık haliyle ilgili her türlü şeyi kapsayan benzersiz ve kapsamlı bir kutsal metin olduğunu belirtti. Bugün karşı karşıya kaldığımız sorunlarımızı çözmede bizlere rehberlik edebileceğini ifade ederek bugünkü konferansın bunun güzel bir örneği olduğunu belirtti.

Prof. Anna Gade Kur'an Perspektifinden Çevre” konulu konferansının onur konuğu oldu

Prof. Anna Gade kimdir: 

Prof. Anna M. Gade, Wisconsin-Madison Üniversitesi Gaylord Nelson Çevre Çalışmaları Enstitüsü'nde Vilas Seçkin Başarı Profesörü ve Dekan Yardımcısı olarak görev yapıyor.

Prof. Anna M. Gade, Chicago Üniversitesi'nden yüksek lisans derecesine sahiptir ve doktorasını Chicago Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nden dinler tarihi alanında İslam üzerine uzmanlaşarak tamamlamıştır. Profesör Gade'nin din ve İslami araştırmalar alanındaki akademik çalışmaları vardır.

Cornell Üniversitesi, Princeton Üniversitesi, Oberlin College, Victoria University of Wellington, Yeni Zelanda dahil olmak üzere Amerika Birleşik Devletleri'nde ve yurtdışında farklı kurumlarda öğretim görevlisi olarak çalışmıştır. Kur’an’a Giriş kitabı dahil olmak üzere şimdiye denk iki kitap çalışması bulunmaktadır. Son kitabı Muslim Environmentalisms: Religious and Social Foundations, Columbia Üniversitesi Yayınlarında 2019’da yayınlanmıştır.

Anna M. Gade, Muslim Environmentalisms: Religious and Social Foundations kitabında İslami çevreciliklerin dini ve kültürel temellerini araştırıyor. Gade, Kuran ve Hadis-i Şeriflerden hareket ederek etnografik çalışmaları harmanlayarak okuyucunun beğenisine sunmaktadır. Müslümanların yeryüzüne yönelik taahhütlerinin altında yatan hukuki, ahlaki, sosyal ve ampirik ilkelere dair kapsamlı ve disiplinler arası bir açıklama sunmaya çalıştığı kitabıyla dikkatleri üzerine çekmektedir.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)