Modern dünya eşi görülmemiş bir çevre kriziyle karşı karşıya!

İlki Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi tarafından Şubat 2022’de düzenlenen İslam Düşüncesinde “Mizan” Kavramı Çalıştayının ikinci ayağı 20-21 Eylül 2022 tarihlerinde Katar’ın başkenti Doha’da gerçekleştirildi. Hamad Bin Halife Üniversitesi ve Katar Vakfının himayesinde yapılan çalıştaya çok sayıda akademisyen, çevreci kuruluş temsilcisi ve öğrenciler katılım sağladı. Çevreciler, modern dünyanın eşi görülmemiş bir çevre kriziyle karşı karşıya olduğu vurgusu yaptı.

 Çalıştayda, Al Mizan, Earthna ve Kur'an Botanik Bahçesi ekip üyeleri tarafından üç ayrı sunum yapıldı. Al-Mizan: Dünya Çevre Sözleşmesini hazırlayan ekipte bulunan Üsküdar Üniversitesinden Prof. Dr. İbrahim Özdemir, UNEP’ten Dr. Iyad Abu Moghli ve Dr. Odeh Al-Jayyousi Al-Mizan'ın tanıtımını yaparak içerikleriyle ilgili birer sunum gerçekleştirdi. Çalıştay’da Al-Mizan'ın insan ve doğa arasındaki ilişkiyi yeniden tesis etmek için nasıl kullanılabileceği tartışıldı.

Ruba Hinnawi tarafından Earthna'nın tanıtımı, misyonu ve vizyonu anlatıldı.

Ardından İslami değerlerin Earthna'nın sürdürülebilirlik stratejisini nasıl şekillendirdiği tartışılarak, hayata nasıl geçirilebileceği ve gençlere nasıl anlatılabileceği konuları da ele alındı.

İbn Haldun Üniversitesi, İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Recep Şentürk yaptığı açış konuşmasında al-Mizan kavramın İslam düşüncesindeki yerini örneklere ortaya koyarak; bu metin ile Müslümanların çevre sorunlarıyla ilgili çözümler sunabileceğinin altını çizdi.

Ayrıca çalıştayın ikinci gününde;

Ekolog ve İcra Direktörü Dr. Gonzalo Castro de la Mata, Katar Vakfı Temsilcisi Hend Zainel, İslam ve Küresel İlişkiler Profesörü ve Sudan Eski Dışişleri Bakanı Prof. Dr. Mustafa Elamin, Küresel Kamu Diplomasisi Ağı Genel Sekreteri Darwish Ahmed Al Shebani, Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP)  Direktörü Dr. Iyad Abu Moghli, Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplu Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim Özdemir ile Sürdürülebilirlik ve İnovasyon Uzmanı Prof. Dr. Odeh Al-Jayyousi de sunum yaptı.

Modern dünyanın eşi benzeri görülmemiş çevre kriziyle karşı karşıya olduğunu vurgulayan konuşmacılar, İslam dininin konuyla ilgili öğretilerine vurgu yaptılar.

Katar Vakfından Hend Zainel Katar’ın çevre ve enerji konusundaki vizyonunu ortaya koyarak, Yükseköğretimde sürdürülebilir bir gelecek ve yenilenebilir kaynaklar konularına çok önem verdiklerini vurguladı.

Al-Mizan’la uyumlu politika ilkeleri:

 Yüksek değerli enerji verimliliği, gelişmiş doğal gaz ve yenilenebilir enerji teknolojilerinden oluşan çeşitli portföyden yararlanmak ve bunları entegre etmek.

  • Sera gazı emisyonlarını büyük ölçüde azaltmak.
  • Pakistan örneğinden hareketle toplumunun afetlere karşı dayanıklılığını artırmak.
  • Sürdürülebilirlik, satın alına bilirlik, verimlilik, güvenlik, esneklik ve güvenilirlik dahil olmak üzere müşterilerin önceliklerini düşünmek.
  • Enerji tüketimini azaltmak ve yönetmek.
  • Daha dirençli enerji altyapısı geliştirmek.
 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)