“Öğrenci İkamet Biriminin iş ve işlemleri” başlıklı program gerçekleştirildi
İstanbul İl Göç Müdürlüğü tarafından “Öğrenci İkamet Biriminin iş ve işlemleri” başlıklı program gerçekleştirildi. Nermin Tarhan konferans salonunda gerçekleştirilen programda Öğrenci İkamet Çalışma Grubu Başkanı İl Göç Uzmanı Sinan Kaya ve İl Göç Uzman Yardımcısı Lütfiye Temel sunum gerçekleştirdi. 46 üniversitenin katılım sağladığı programda katılımcılar bilgilendirildi.
Sinan Kaya: “Şartlı giriş yapanların başvurularını mutlaka 10 gün içinde yapmaları gerekir”
Kimlerin öğrenci ikamet izni alabileceğinden bahseden İstanbul İl Göç Müdürlüğü Öğrenci İkamet Çalışma Grubu Başkanı İl Göç Uzmanı Sinan Kaya; “İkamet izni başvuruları vize süresi içinde, şartlı giriş yapanların ise başvurularını mutlaka 10 gün içinde yapmaları gerekir. Misafir öğrencilik, özel öğrencilik, açık öğretim, uzaktan eğitim gerekçeleriyle öğrenci ikamet izni verilmez. Üniversite öğrencisi olup kayıt yaptırdığı bölümün gereği olarak İngilizce, Arapça veya başka bir dilde hazırlık eğitimi görecek yabancılara başlangıçta 1 yıl süreli, hazırlık eğitimini tamamladıktan sonra ise kayıtlı olduğu bölümün normal öğrenim süresi kadar öğrenci ikamet izni düzenlenebilir. Hazırlık bölümünü başarıyla tamamladıktan sonra kaydını yenilemesi halinde eğitim süresi kadar ikamet izni alabilir.” şeklinde bilgilendirmelerde bulundu.
Öğrenci ikamet izni hakkında bilgi verildi
Öğrenci ikamet süreci hakkında paylaşımda bulunan Kaya ; “Öğrenci ikamet izninde; öğrencinin pasaport geçerlilik tarihi, öğrenci belgesinde belirtilen mezuniyet tarihi ve sigorta geçerlilik tarihi dikkate alınır. Okula ilk kayıt tarihinden itibaren 3 ay içerisinde Sosyal Güvenlik Kurumuna başvurulacağını belirten tebliğ imzalandığı takdirde öğrenim süresi kadar ikamet düzenlenebilir. Aksi halde özel sağlık sigorta süresi dikkate alınır.” dedi.
“Ön lisans ve lisans öğrencileri hazırlıkta geçen süre hariç eğitim süresi kadar oturma izni alabilirler”
Ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin Türkiye’den çıkmak için yapmaları gereken işlemlerden bahseden Kaya; “Ön lisans ve lisans öğrencileri, hazırlıkta geçen süre hariç eğitim süresi kadar oturma izni alabilirler. İkamet izni bitiş tarihinin muhtemel mezuniyet tarihinden kısa olması durumunda öğrenciler uzatma başvurusu yapmalıdır. İkamet izni bitiş tarihinin muhtemel mezuniyet tarihinden fazla olması durumunda ise öğrenciler mezun olup diploma işlemlerinden sonra Türkiye’den çıkış yapabilirler. Öğrencilerin, öğrenciliğe devam etmeleri durumunda mezuniyet tarihinden itibaren en geç 90 gün içinde yeni randevu almaları gerekmektedir. Öğrenciliğe devam edilmemesi durumunda mezuniyet tarihinden itibaren en geç 10 gün içinde kalış amacına uygun yeni randevu almaları gerekir. Aksi halde Türkiye’den çıkış yapamazlar. Yüksek lisans ve doktora öğrencilerinde yine aynı şartlar uygulanır fakat ikamet izni bitiş tarihinin tez sınavına giriş tarihinden kısa olması durumunda, öğrenciler uzatma başvurusu yapmalıdır. İkamet izni bitiş tarihinin tez sınavına giriş tarihinden fazla olması durumunda ise öğrenciler mezun olup diploma işlemlerinden sonra Türkiye’den çıkış yapabilirler. Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık eğitimi alan öğrencilerden TUS ve DUS kapsamında olduğuna dair ve eğitim süresini gösteren e-imzalı veya imzalı ve mühürlü veya kaşeli belge istenir.” ifadelerini kullandı.
İkamet izninin iptalleri ve adres tescil işlemleri konuşuldu
Son olarak ikamet izninin iptalleri ve adres tescil işlemleri hakkında bilgilere yer veren Sinan Kaya; “Aranan koşulların bulunmaması veya ortadan kalkması, öğrenimini sürdüremeyeceğiyle ilgili kanalların ortaya çıkması, ikamet izninin amacı dışında kullanıldığının belirlenmesi, öğrenci hakkında giriş yasağı kararı bulunması, öğrenci hakkında geçerli sınır dışı kararının bulunması durumunda, öğrenci ikameti verilmez, verilmişse iptal edilir, süresi uzatılmaz. Ayrıca Nüfus Müdürlükleri tarafından yürütülen adres tescil işlemleri de 2022 yılı itibarı ile Müdürlüğümüz tarafından yapılmaktadır. Üniversite kaydı olmayıp kendi isteğiyle Türkçe öğrenmek için ülkemize gelen yabancılar ile üniversite kaydı yapılmadan Türkçe kurslara yönlendirilen öğrencilerden ayrıca Türkçe dil kursu amaçlı vize zorunlu hale gelmiştir. Kursiyer olduğunu ve kurs program süresini gösteren belge ibraz etmeleri kaydıyla en fazla iki defa 31-1(h) bendi çerçevesinde kısa dönem ikamet izni düzenlenir.” şeklinde konuştu.
Program katılımcıların sorularının yanıtlanmasının ardından sona erdi.
Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)