1 Konu 1 Konukta bu kez İSG Eğitimi olanakları konuşuldu…

Üsküdar Üniversitesi İş Güvenliği, İş Sağlığı ve Çevre Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezinin düzenlediği 1 Konu 1 Konuk programının 50. Dönem oturumu gerçekleştirildi. Programın konuğu Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi İş Sağlığı ve Güvenliği Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Rüştü Uçan oldu. Uçan, “İş Sağlığı ve Güvenliği Lisans Okumanın Önemi ve Mesleki Gelişime Katkısı” konusu hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi İş Sağlığı ve Güvenliği Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Rüştü Uçan, İş Sağlığı ve Güvenliği bölümü hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

“Yeniliklere uyum sağlayarak çalışmak istiyoruz”

İş Sağlığı ve Güvenliği bölümü hakkında bilgilendirmelerde bulunan İş Sağlığı ve Güvenliği Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Rüştü Uçan; “Türkiye’de Laboratuvar olarak önder şekilde devam ediyoruz. Ben 8 senedir bu işin başındayım. 8 senedir zamanla dersleri de olumlu şekilde geliştirerek özellikle Erasmus yurtdışı bağlantıları kurarak, birtakım sempozyumlar yaparak konuyu daha güncel bir hale getirdik. Biz iş güvenliğinin sadece dersle sınırlı olacak şekilde kalmasını istemiyoruz. İş güvenliğini sürekli olarak güncellemek, yeniliklere uyum sağlayarak çalışmak istiyoruz. Üsküdar Üniversitesi olarak bölüm başkanı ben dahil olmak üzere Müge Hoca, Nuri Bingöl ve Tuğçe hocamız olmak üzere bize destek olan birçok hocamızla birlikte çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İş sağlığı güvenliği nedir sorusuna bakarsak, bütün mesleklerde çalışanların bedensel, ruhsal ve sosyal yönden iyilik hallerini sürdürmeleri ve daha üst seviyelere çıkarma çalışmalarıdır. İş sağlığı güvenliğini tamamlamak için 4 yıl lisans okuyan öğrencilerine faydalı olması için gerekli olan dersler, hocalar, laboratuvar ve stajlarını ne kadar iyi geliştirebilirse bu kadar faydalı oluyor.” ifadelerini kullandı.

“Her iş yerinde iş güvenliğine uygun çalışma şartlarının oluşması gereklidir”

Öğrenciler için İngilizce eğitiminin önemine özellikle vurgu yaptıklarından bahseden Uçan; “Üniversiteye ilk girdiğiniz günden itibaren özellikle İngilizce eğitiminin de önemine vurgu yapıyoruz. Lisans bitirene kadar İngilizce konuşabilir, rahatlıkla derdinizi anlatabilir hale gelirseniz size her zaman için katkı oluyor. Her sene bir veya iki öğrenci Portekiz’e gidip, Portekiz Teknik Üniversitesinde bir dönem eğitim görüyorlar. Portekiz’de okudukları dersler bizim derslerimizle eş değer olmadığı için hiçbir kayıpları olmadan öğrenci 4 yılda üniversitesini bitirebiliyor. Not ortalaması belli puan üzerinde olan öğrencilerimiz için çap yapma fırsatı var. Burada güzel olan bir tarafta öğrencilerimiz özellikle mühendisliklere de iş sağlığı ve güvenliğinden çap yaparak gidebiliyor. Birçok mühendislikte bırakılmasına rağmen biz hala AUTOCAD dersi veriyoruz. Çizim dersleriyle öğrenci, ileride acil bir durum ile karşılaşıp kat planlaması çizmesi gerekirse bunu kendisinin yapabilmesi önemlidir. Öğrenciler daha okurken bir proje nasıl okunacak, proje nasıl çizilir bu konuda bir dönem beş saat ders alarak kendini geliştiriyor. Bunların her zaman için faydalı yaklaşım olduğuna inanıyoruz. Mesela zorunlu ders olarak statik dersini koyduk. Statik dersini koyarken şunu düşündük, bir çalışan iş güvenliği uzmanı o çalıştığı makinada ne tür güçlükler var ne tür dinamik etikler altında parça nasıl oluyor, bunların en aşağısından teorisini bilmesi gerekmektedir. Bu konulara vakıf olduğun zaman problemle karşılaştığı zaman ona göre yaklaşım gösterecektir. İş alanlarına bakarsak, 6331 iş sağlığı güvenliği kanunu çıkmadan önce Türkiye’deki bütün iş kollarına hizmet veren tek bir bölüm vardı o da muhasebe bölümüydü. 6331 kanunu sonrası iş sağlığı güvenliği olduk çünkü şu anda her iş yerinde risk analizi yapılması ve her iş yerinde iş güvenliğine uygun çalışma şartlarının oluşması gereklidir.” şeklinde konuştu.

“İş güvenliğini yeniliklere uydurarak çalışmak istiyoruz”

Öğrencilere ne kadar fazla bilgi ve tecrübe aktarılabilirse o kadar daha başarılı olunacağından bahseden Dr. Öğretim Üyesi Rüştü Uçan; “İş güvenliği özellikle Avrupa ülkelerinde de yine lisanınızı baştan geliştirirseniz buralarda da işini bilen, doğru yapan insanlara ihtiyaç vardır. Biz bunu göğsümüzü gererek söylüyoruz, birçok öğrencimiz yurt dışında da bu tür firmalarda vs. çalışıyorlar. Başka yerlerde hoca veya eğitici olarak çalışıyorlar. Biz iş güvenliğini sadece ders sırasında olarak bırakmak istemiyoruz. İş güvenliğini güncel olarak güncellemek, yeniliklere uydurarak çalışmak istiyoruz. Piyasada tanınan yıllarca çalışmış otuz yıllık kırk yıllık tecrübeli olan hocalarımızın destekleriyle bugüne kadar yürüdük.  Bilgi ne kadar fazla olursa ne kadar tecrübe aktarabilirsek o kadar daha başarılı olduğumuzu gördük. Sağ olsunlar destekleri ilk günden beri 6-7 yıldır başlangıçtan beri devam ediyor.” dedi.

Etkinlik katılımcıların sorularının yanıtlanmasının ardından sona erdi.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)