Nükleer Teknoloji ve Radyasyon Güvenliği öğrencileri MOLTEK A.Ş.’yi ziyaret etti

Nükleer Teknoloji ve Radyasyon Güvenliği programı 1. ve 2. Sınıf öğrencileri program başkanı Dr. Öğr. Üyesi Feride Kulalı Özdek ve Öğr. Gör. Dilek Aker eşliğinde MOLTEK Sağlık Hizmetleri Üretim ve Pazarlama A.Ş’ yi ziyaret etti.

Nükleer Teknoloji ve Radyasyon Güvenliği bölümünden 14 öğrencinin katıldığı teknik gezide ilk olarak radyasyondan korunma sorumlusu yüksek fizikçi Celal Ersoy tesis hakkında kısaca bilgi verdikten sonra “Temel Radyasyon Bilgilendirmesi ve Radyasyondan Korunma” başlıklı interaktif bir sunum gerçekleştirdi.

Gebze Teknoparkta ikram edilen öğle yemeğinin ardından Tesis Müdürü Fizik Mühendisi Serkan Kazan öğrencilerle bir araya gelerek şirketin kuruluşu ve radyoizotop üretimi hakkında bilgiler verdi.

2007 yılında gerekli yatırımları yaparak, 2009 yılında radyofarmasötik üretimi ile faaliyete başlayan kuruluş Gebze Organize Sanayi Bölgesi (GOSB) içerisinde bulunan Teknopark bölgesinde, 2 bin m2 kapalı alana sahip bir tesis olarak hizmet vermektedir. Ülkemizde CTD formatında ilk radyofarmasötik ürün üretme ruhsatı alan firma 2009 yılında tek parçacık hızlandırıcı ile üretim yaparken, 2014 yılında ikinci, 2015 yılında ise 3. parçacık hızlandırıcı cihazı devreye alarak, ülkemizde ve komşu ülkelerde nükleer tıp sektöründeki ihtiyacı karşılayacak kapasiteye ulaştığı bilgisini paylaştı.

Mühendislik Müdürü Volkan ÇAM ise Siklotron (Dairesel) Cihazı Temel Çalışma Prensibi ve Radyonüklid üretimi hakkında teknik bilgiler paylaşırken şu an aktif durumda olmayan 11 MeV’lik bir hızlandırıcıyı da öğrencilerimize tanıttı. Siklotron cihazı laboratuvarı ziyaretinin ardından son olarak üretim sorumlusu Kadir Ergin Siklotron ile Radyofarmasötik Üretimi ve burada üretilen radyofarmasötik ürün Florodeoksiglukoz (FDG) hakkında bilgiler verdi.

Teknik gezi boyunca Üsküdar Üniversitesi öğrencileri ve hocaları MOLTEK A.Ş’ nın tüm çalışanları tarafından güler yüz ve nezaketle karşılandı.

Ziyaret soru cevap kısmından sonra öğrencilere kurumun verdiği hediye takdimlerinin ardından sona erdi.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)