“SAS Komandosu Gözünden Patlayıcı Madde Uzmanlığı” konuşuldu
Üsküdar Üniversitesi Şiddet ve Suçla Mücadele Uygulama ve Araştırma Merkezi (ŞİDAM) ve Adli Bilimler ve Ceza Adaleti Kulübü tarafından “SAS Komandosu Gözünden Patlayıcı Madde Uzmanlığı” adlı Kıdemli Binbaşı Ömer Koçelli ve Emekli Deniz Kıdemli Albay Alp Lüleci mesleki deneyimlerinden bahsederek, patlayıcı maddelerin tehlikesi hakkında açıklamalarda bulundu.
Ömer Koçelli: “Sizin merak ediyor, sorguluyor ve proaktif davranıyor olmanız lazım”
Patlamaların insan vücuduna olan olumsuz etkisinden bahseden Ömer Koçelli; “Basınç tesiri basınca bağlı olan bir travma oluşturuyor. İnsan vücudunun en önemli yerlerinden biri kafatası içinde en değerli organ beynimiz var. Oraya bir hasar geldiği zaman felç geçiriyorsunuz, konuşma ve görme yetinizi kaybediyorsunuz. Beyin haricinde hayati organlarımızı taşıyan bölgeye de aynı şekilde size çarptığı an şok dalgası ile kaburgalarınız kırılıyor, batmaya başlıyor ve dalağınız eziliyor. İçeride çok ciddi bir basınca maruz kalınıyor. Bu patlayıcı basınç etkisi. Eğer bir patlama sesi duyarsanız yapmanız gerek ilk şey yere yatıp cenin pozisyonu almak olmalıdır. Sizin merak ediyor, sorguluyor ve proaktif davranıyor olmanız lazım” ifadelerini kullandı.
Alp Lüleci: “Mesleki dezenformasyon hayatımızın içine kadar girebilir”
Meslek hayatında her durumla karşılaşılabileceğini belirten Alp Lüleci; “Mesleki dezenformasyon dediğimiz, hayatınızın içine kadar giren, bu mesleği yapın ya da yapmayın birtakım olaylarla sürekli karşılaşacaksınız. En önemlisi eğitimlerde de bunu söylüyoruz, etrafınızda ne olur ne bitiyor farkında olmaktır. Akşam saati yolda yürüyorsunuz, arkanızda bir ayak sesi var mı? Bir gün önce annenizle babanızla gideceğiniz yol ıssız mı? Ne kadar sürede o sokağı geçeceğiz? Biri arkamızdan geliyor mu? Her şeyin farkında olmaktır. Çok güvenli olduğunu düşündüğümüz ülkelerde bile insanlar, kadın ya da erkek başlarına her şey gelebiliyor.” dedi.