Prof. Dr. Nevzat Tarhan, 25. Dönem hâkim ve savcı adayları buluştu.

Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü, Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan Türkiye Adalet Akademisi tarafından düzenlenen “Akademi Söyleşileri” etkinliğine konuşmacı olarak katıldı. “Bilimsel Liderlik” başlığında adli yargı hâkim ve savcı adaylarının yoğun ilgi gösterdiği programda Tarhan; “Hâkim ve savcıların günümüz toplumunda iyi birer lider olabilmelerinin önemli olduğunu belirterek mahkeme ortamını ancak iyi bir liderin yönetebileceğini” şeklinde konuştu.

 Üç liderlik tipi: Klasik, Karizmatik ve Bilimsel

Ankara Türkiye Adalet Akademisi Konferans Salonunda gerçekleştirilen programda Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü, Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan; klasik, karizmatik ve bilimsel olmak üzere üç liderlik modeli olduğunu belirtti. 25. Dönem hakim ve savcı adaylarının katıldığı programda Tarhan; “Bir insanın liderliği hakkında karar verebilmek için o anki durumuna bakmamak gerekiyor. Geçmişine ve zaman içerisinde verdiği kararlara ve attığı adımlara bakmak gerekiyor. Liderliğin klasik, karizmatik ve bilimsel olmak üzere üç tipi vardır. Bu lider tiplerinin ödül-ceza yönetimi, kriz yönetimi, motivasyon, inisiyatif kullanma, fikir üretme, tecrübeden faydalanma, bürokrasi ile ilişki, iletişim yöntemi, iş yapma biçimi, sorun çözme biçimi, planlama yeteneği gibi çok çeşitli konularda farklı yöntemler kullanılmaktadır. Başarılı liderlerin duygusal zekâsı yüksek, insan odaklı, iletişime açık, vizyon sahibi, cesur, motive edici özellikleri vardır.” şeklinde konuştu.

“Klasik lider tavlayı, bilimsel lider satrancı sever”

Lider tiplerinin iletişim yöntemleri hakkında da değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Tarhan; “Her üç lider de çalıştığı insanlarla iyi ilişki kurar, onları sever ancak klasik lider duyguları çok önemsemez. Hata yapmamak için büyümez. Tavlayı sever. Karizmatik liderin dinleyiciliği zayıftır. İletişimde savaşmayı arzular, futbol oyununu sever. Hızlı büyür, kaybedince tam kaybeder. Kendi duyguları önceliklidir. Bilimsel lider ise iletişimde empatiyi hem kendi hem karşısındakinin duygularını önemser. Satrancı sever.” ifadelerini kullandı.

“Karizmatik lider sorundan korkmaz, cesurdur”

Prof. Dr. Nevzat Tarhan, sorun çözme biçimlerinde de farklılıkların ortaya çıktığını ifade etti. Tarhan; “Klasik lider sorundan korkar, pansuman yöntemlerle soruna yaklaşır, köklü adım atmak istemez. Karizmatik lider sorundan korkmaz, cesurdur. Sorunu hemen kökten çözmek ister ve önleyici hekimliğe önem verir. Bilimsel lider ise koruyucu hekimliğe önem verir. Sorunun çözümü ile birlikte tekrarlanmamasına daha çok önem verir.” dedi. 

Prof. Dr. Nevzat Tarhan konuşmasının bitmesinin ardından hakim ve savcı adaylarının sorularını da yanıtladı. 

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)