Üsküdar’da “Cinayet Büro ve Olay Yeri İnceleme” konuşuldu

Üsküdar Üniversitesi Adli Bilimler ve Ceza Adaleti Kulübü tarafından “Cinayet Suçları ve Adli İnceleme” etkinliği düzenlendi. Emekli Emniyet Müdürü ve Suç Araştırmaları Uzmanı Mesut Demirbilek’in konuşmacı olarak katıldığı etkinlikte “Cinayet Büro ve Olay Yeri İnceleme” konusu ele alındı. 

“Cinayet, bir canlının yaşamına son vermektir”

Cinayet kavramından bahseden Demirbilek; “İnsanlar, çoğu zaman cinayetin tanımını seri katilin tanımıyla karıştırırlar. O kadar kavram karmaşası vardır ki bunları bazı konularda netleştirmemiz lazım. Cinayet her şeyden önce bir suç teşkilidir. Bir şeyin suç olabilmesi için ceza kanunlarınca tanımlanmış bir davranış olması gerekiyor. Aksi halde kanunlarda yoksa suç da yoktur. Cinayet, bir canlının yaşamına son vermektir. Aslında baktığımızda insanı öldürmek ile hayvanı, bitkiyi, canlı olan herhangi bir şeyi de öldürmek aynıdır. Peki, her şeyi öldürmek suç mu? Hayır değil. Öldürmenin suç kabul edildiği yönler de var kabul edilmediği yönler de var. Bir insanın yaşamını bilerek, isteyerek ve kanunlara aykırı olarak son vermek cinayettir. Özellikle kanunlara aykırı olarak öldürmekten bahsediyoruz.” dedi.

“Siber cinayette bütün siber, dijital sistemler kullanılıyor”

Siber cinayet kavramından bahseden Demirbilek; “Cinayet öyle bir şey ki piramidin en tepesindeki suçtur. Dünyada bir insanı öldürmekten daha büyük bir suç yoktur. Hayatımızı internet her şekilde şekillendiriyor. Bu şekillenmeler de bize yeni yeni cinayet örneklerini gösteriyor. Siber cinayet tanımı siber suç ile karışıyor. Siber cinayette bütün siber, dijital sistemler kullanılıyor. Bunların sonucunda bir insan, hayatını kaybediyorsa o siber cinayettir. Siber cinayetin tanımını uzun yıllar boyunca hukukçular yapamadı. Çünkü farklı görüşler vardı.” ifadelerini kullandı.

“İllegal klonlamalarla yakın zamanda çok daha karşı karşıya kalacağız”

Biyolojik klonlamalardan bahseden Demirbilek; “Biyolojik klonlamalar, aslında daha çok hayvanlarda yapılırdı. Şimdi ilk insan klonlaması yapıldı. Yapılır yapılmaz da bütün dünyada kararlar çıkarıldı, etik olarak yasaklandı. Çin de bunu dinlemedi tabi. Çin’de bunun yapıldığına dair birçok makaleler de var. Kanun dışında yapılan her şey illegaldir. İllegal yapılan klonlamalarla yakın zamanda çok daha karşı karşıya kalacağız. Başımız daha çok derde girecek gibi görünüyor. Şu an dünyada daha çok etik kurullar tarafından durduruluyor. Kanunlar hep çok daha sonrasında gelir. Önce düzenlemeler ondan sonra kanunlar oluşur. Bu konu yakın zamanda bizim karşı karşıya kalacağımız bir konudur.” şeklinde konuştu.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)