TRT’den Üsküdar’da “İletişim ve Medya Eğitimi”

Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü tarafından TRT Akademi iş birliğiyle “İletişim ve Medya Eğitimi” etkinliği gerçekleştirildi. Etkinlik kapsamında TRT Yapımcısı Mustafa Gürsoy ve TRT spikeri Mehmet Çelikyay öğrencilerle buluştu.  

“Yönetmenlik, yapımcılık çok katmanlı bir iştir”

Etkinlik kapsamında “Televizyonda Stüdyo Programı Yapım Süreçleri” hakkında sunum gerçekleştiren TRT Yapımcısı Mustafa Gürsoy öğrencilerin seçeceği alanı çok iyi belirlemeleri gerektiği konusunda tavsiyelerde bulundu. Gürsoy; “Yönetmenlik, yapımcılık çok katmanlı bir iştir. Yönetmen veya yapımcıysanız sadece bir alana değil birden fazla alana hâkim olmalısınız. Bol bol okumalı, araştırmalı ve çalışmalısınız. Bilmemiz, kendimizi bol bol geliştirmemiz ve takip etmemiz gerekiyor. Aynı zamanda girişken olmanız gerekiyor. Sepetinizdeki yumurta ne kadar fazlaysa bu sizin için o kadar faydalıdır. Seçeceğiniz alanı çok iyi bir şekilde belirleyip o alandan ilerlemeniz gerekiyor. Yönetmen, kurgucu, kameraman, metin yazarı bunlardan herhangi biri olabilirsiniz. Habere ilginiz varsa muhabir olabilirsiniz. Diksiyonunuz iyiyse ve yapabileceğinizi düşünüyorsanız ekran önünde çalışabilirsiniz. Şu an gördüğüm kadarıyla iletişim fakültesinden olup ekran önünde çalışan insanlar var. Burada önemli olan size neye ilgi duyuyorsanız, neye yeteneğiniz varsa onun peşinden gitmeniz çok daha iyi olur ama koşullar sizi farklı şeylere çekebilir. Ben TRT’ye ilk girdiğimde çok sınavlardan geçtim şimdi TRT’ye girmek daha kolay. ‘Genç Yeteneklerden’ bir sürü arkadaşımız işe başladı. Hepsi ise kendini gerçekten yetiştirmiş vaziyette. Mutlaka dilleri var, bir şeyler yapmışlar, üretmişler, yeteneklerini bulma aşamalarından geçmişler.” ifadelerini kullandı.

“Ben hep idealimin peşinde devam ettim”

Öğrencilerin her zaman yaptıkları şeyin üzerine katıp, kendilerini geliştirmeleri gerektiği konusunda değerlendirmelerde bulunan Gürsoy; “Herkes bizim işimizi yapabiliyor ama biz herkesin işini yapamıyoruz. TRT’de şu anda veteriner de var, matematikçi de var. Her bölümden mezun olan bir insan var. Kimse; ‘İletişim fakültesini bitirdiniz gelin hemen işe başlayın.’ demiyor. Tabi ki artı olan şeylerde var ama bunun üzerine sizin katmanız da gerekiyor. İşe başladığın zaman her zaman bir adım önde olmuş oluyorsun. Ben bunu kendimde çok hissettim. TRT’ye başvurduğumda beş tane sınavdan geçtikten sonra başlayacağım çok eski televizyoncular karşımda şimdi almak istiyorlar ama ben montajlarımla, kurguyla kurguyu da kendim yapıyordum. ‘Seni montajcı olarak alalım.’ dediler. ‘Hayır, kurgucu olmak istemiyorum. Ben yapımcı, yönetmen olarak çalışmak istiyorum.’ dedim. Bir bakıyorum bu elemeden geçemem diyorum, geçiyorum. Başka bir elemeden geçemem diyorum, geçiyorum. ‘Ben televizyonda çalışmak istiyorum’ dedim ve sonra geçmiştim. Ben hep idealimin peşinde devam ettim.” dedi.

“2022 TRT Geleceğin İletişimcileri Yarışması” son başvuru tarihi 30 Haziran!

TRT İletişim ve Medya Eğitimi dersi başkanlığından Nurten Erdem ‘2022 TRT Geleceğin İletişimcileri Yarışması’ hakkında öğrencilere bilgilendirmelerde bulundu. Erdem; “Radyo Televizyon bölümünde okuyup, çalışan şanslı insanlardansınız. ‘2022 TRT Geleceğin İletişimcileri Yarışması’ bu yıl sekizincisi düzenleniyor. Üsküdar Üniversitesi bu yarışmada çok başarılı bir okul. Diğer kategorilerde de çok başarılı sonuç alacağınızı düşünüyorum. Bu konuda kaygılı olan akademisyenleriniz var ama alt yapınızın gerçekten iyi olduğunu düşünüyorum. Bu yarışma toplamda 13 farklı kategoride düzenleniyor. Bu yıl özellikle katmak istediğimiz ‘iletişim kampanyası’ var. Bir kategori hariç diğer 12 kategoride konu kısıtlaması yok. Konu kısıtlaması sadece iletişim kampanyasında olacak ve konu: ‘İklim Krizi.’ Son başvuru tarihi 30 Haziran’dır. Ön değerlendirmeler bizim için gerçekten çok önemli ve çok ciddiye alıyoruz. Gelen her çalışma konu uzmanı tarafından ayrıntılı bir şekilde değerlendiriliyor. Jüri en az beş altı kişiden oluşuyor. Her jüri kendi arasında değerlendirmesini yapıp sıfır ile yüz arasında olan bir puanlama yapıyor. Matematik ortalamasıyla değerlendirmeler yapılıyor. Bir eser birinci olmuşsa 11 farklı değerlendirmenin matematik ortalamasının yapılmış haliyle oluyor. Yarışmanın ödül töreni Eylül ayının son aylarında yapılacak.” şeklinde konuştu.

Etkinliğin ikinci gününde TRT Spikeri Mehmet Çelikyay öğrencilerle buluştu. İki oturum şeklinde gerçekleştirilen etkinlikte Çelikyay, “Türkçe’nin Doğru ve Etik Kullanımı” konularına ilişkin paylaşımlarda bulundu. 

2022 TRT Geleceğin İletişimcileri Yarışmasına başvurusunu bağlantıdan yapabilirsiniz.


 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)