Sağlık Bilimleri Fakültesi ‘2. Perfüzyon Günleri’ yapıldı.

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimler Fakültesi tarafından “Üsküdar Perfüzyon Günleri – II” etkinliği gerçekleştirildi. Etkinlikte, Perfüzyon bölümü son sınıf öğrencilerinin mezuniyet projesi kapsamında hazırladıkları sunumlar ve perfüzyon hakkında güncel bilgiler konuşuldu. Üsküdar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hikmet Koçak, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. A. Aktuğ Ertekin ve Perfüzyon Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Zehra Akgün etkinlikte konuşmacı olarak yer aldı. 

Dr. Öğr. Üyesi Zehra Akgün: “Perfüzyon günleri geleneksel hale gelmiştir”

Üsküdar Perfüzyon Günleri etkinliğinin amacına değinen Akgün; “Bu programın amacı 4. Sınıf öğrencilerinin mezuniyet projesi kapsamında hazırladıkları ödevleri sunmak ve güncel bilgileri paylaşmaktır. Yapılan bu etkinlikte hedefimiz bilgi alışverişinde bulunmak, sahada çalışan perfüzyonistlerle öğrencilerimizi tanıştırmak, diğer üniversitelerde okuyan öğrencilerle buluşmak ve dostluklar kurulmasına fırsat vermektir. Perfüzyon günleri Üsküdar Üniversitesinde artık geleneksel hale gelmiştir. İlerleyen yıllarda öğrenci kongresi, sempozyum ve panellerle karşınızda olmak ve daha büyük organizasyonlara imza atmak istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. A. Aktuğ Ertekin: “İnsan yaşamı uzadıkça kalple ilgili işlemlere destek artacaktır”

Bu tür etkinliklerin öğrenciler içi çok önemli olduğunu vurgulayan Ertekin; “İnsan yaşamı uzadıkça kalple ilgili işlemlere desteklerin daha çok gereksinim duyulması tabi ki kaçınılmaz bir olaydır. Ben burada öncelikle bize katılım sağlayan rektör yardımcıma, değerli öğretim üyesi arkadaşlarımıza, kıymetli konuklarımıza ve çok sevgili öğrencilerimize teşekkür ediyorum. 4’üncü sınıf öğrencilerimizden sunum yapacak olan arkadaşlarımıza şimdiden başarılar diliyorum ve tebrik ediyorum. Öğrencilik yıllarında bu tür bilimsel etkinliklerin içinde var olmak gerçekten çok güzel. Çünkü inanıyorum ki içinizden birçok arkadaşımız ilerleyen dönem içerisinde akademi camiasında yer alıp bilginin, eğitimin, kültürün ilerlemesinde büyük katkılar sağlayacaklardır. Bu etkinliklere destek veren herkese teşekkürler.” dedi.

Prof. Dr. Hikmet Koçak: “Kalp hastalıklarının çok eskilere dayanan bir tarihi var”

Kalp cerrahisinden söz eden Prof. Dr. Hikmet Koçak; “Kalp cerrahisi deyice perfüzyonu konuşmamak olmaz. Bütün organların geçmişi var ama hastalıklar itibariyle kalp hastalıklarının da çok eskilere dayanan bir tarihi var. Kalp, eski dönemlerde Mısırlılarda duyguların ve heyecanın merkezi olarak kabul edilmiş. Hristiyanlıkta kutsal sayılmıştır. Kalp de bir organ ve onun da hastalıkları var. Her zaman yol düz değil, asfalt değil. Neyle karşılaşacağımızı bilmiyoruz. Bütün cerrahi bölümlerde hikayeler çok farklı, heyecanlı ve hayret vericidir. Kalp cerrahisi de onlardan biridir.” şeklinde konuştu.

Dördüncü sınıf öğrencileri mezuniyet projelerini sundu!

Etkinlik toplamda 4 oturumda gerçekleşti. Oturum başkanlığını Prof. Dr. Ali Kocailik ve Öğr. Gör. Tarık Demir’in üstlendiği 1. oturumda Perfüzyon Bölümü son sınıf öğrencilerinden Esra Balcancı “Türkiye’de ve Dünyada Perfüzyon Eğitimi”, Ömer Faruk Erdoğan “Kalp Akciğer Makinesinin Komponentleri”, Edanur Uçar “Kardiyoplumoner Bypassta Kan Gazı” başlıklı sunumlarını gerçekleştirdi.

Oturum başkanlığını Prof. Dr. Osman Sulak ve Öğr. Gör. İsmail Yerli’nin üstlendiği 2. oturumda Merve Poyraz “Kardiyoplumoner Bypassta Antikoagülanlar”, Buket Işık Daloğlu “Kardiyoplumoner Bypass Sırasında Hipotermi Uygulaması”, Tevfik Arslan “Santral ve Periferik Kanülasyonun Serebral Dolaşıma Etkisi”, Gülşen Tuncer “Ototransfüzyon” başlıklı sunumlarını gerçekleştirdi.

Oturum başkanlığını Doç. Dr. Onur Gürer ve Öğr. Gör. Tolga Öztemel’in üstlendiği 3. oturumda Hilal Tonyalı “Minimal İnvaziv Kalp Cerrahisinde Perfüzyon”, Buğra Taha Kutluay “Minimal İnvaziv Kalp Cerrahisinde Kanülasyon”, Fatmanur Kabadayı “Minimal İnvaziv Kalp Cerrahisinde Vakum Destekli Venöz Drenaj”, Sinem Şerif “Minimal Ekstrakorporeal Dolaşım Devresi (MECC)” başlıklı sunumlarını gerçekleştirdi.

 Oturumun başkanlığını Bilim Uzmanı Nihal Kolbaş ve Bilim Uzmanı Mücahit Ergin’in üstlendiği son oturumda ise Yiğitcan Tekneci “Derin Hipotermik Sirkulatuar Arrest ve Antegrad Selektif Serebral Perfüzyon”, Şevval Eröztekin “Torakotomi ve Sternotomiyle Yapılan Kalp Cerrahisinde Kardiyopleji Stratejileri”, Asiye Akyılmaz “Gebelerde Perfüzyon”, Hilal Aygün “Yetişkinlerde DelNido Kardiyopleji” başlıklı sunumlarını gerçekleştirildi.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)