Prof. Dr. Hikmet Koçak: “Perfüzyonistlerin sorumluluğu bir cerrah kadar önemlidir”

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Perfüzyon Bölümü tarafından “Perfüzyon Tarihçesi” başlıklı etkinlik düzenledi. Etkinlikte Üsküdar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hikmet Koçak konuşmacı olarak yer aldı. Perfüzyonistlerin önemi hakkında açıklamalarda bulunan Koçak; “Perfüzyonistlerin sorumluluğu en az bir cerrah kadar önemlidir. Ameliyat başarısı, ekip başarısı demektir.” dedi.

“Geçmişi hiçbir zaman inkâr etmemek lazım”

Sağlık çalışanlarının geleceği inşa edeceğine vurgu yapan Prof. Dr. Hikmet Koçak; “Geçmiş her zaman önemlidir. Tarihi bilgileri bilmemiz, nereden nereye geldiğimizi görmemiz gerekiyor. Tarihe not düşmek, düşen notları da zaman zaman üzerleri örtülse de açmakta fayda var. Perfüzyon durumunda kalp ve akciğer hariç tüm vücudu devre dışı kalıyor. Tüm organlarda dolaşım sağlanmazsa problemlere yol açar. Kalp hastalıklarının eskiye dayanan bir durumu var. Hristiyanlığın bazı mezheplerinde kalbe özel yer ayrılmıştır. Tüm dinlerde kalp kutsal kabul edilir. İslamiyet’te kalp ikiye ayrılır, biri vücudumuzu besleyen merkez odaklı, ikincisi ise ruhla ilgili olan manevi kalptir.” şeklinde konuştu.

“Teknoloji arttıkça konfor artar”

Perfüzyon için kullanılan araç-gereç donanımların teknoloji anlamında iyi hale geldiğine değinen Koçak öğrencilere tavsiyelerde bulundu. Koçak; “İlk cerrahların harika işler yaptıklarını görüyoruz, yapılan işler takdir edilir derecededir. Teknoloji arttıkça konfor artıyor. Perfüzyonistler işlerini daha rahat yapabiliyor. 100 yılda yaşanan bu gelişmeler baş döndürücü görünse de aslında değil, daha yapılacak çok iş var. Daha önce sensör, seviye tespit vs. yoktu. Hastaları en iyi şekilde yoğun bakıma teslim etmek gerekiyor.  Perfüzyonistlerin sorumluluğu en az bir cerrah kadar önemlidir. Ameliyat başarısı, ekip başarısı demektir. Pompanın başında olan ekip önem arz eder. Bir hedefiniz olmalı, üstüne koyarak çalışmalarınıza devam edin.” dedi.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)