“Polis Muhabirliği ve Suçla Mücadele Haberciliği” konuşuldu.

Üsküdar Üniversitesi Şiddet ve Suçla Mücadele Uygulama ve Araştırma Merkezi (ŞİDAM) ve Adli Bilimler ve Ceza Adaleti Kulübü  suçla mücadele haberciliğini konu alan bir etkinlik düzenledi. Anadolu Ajansı (AA) Güvenlik Muhabiri Halil Demir’in konuk olduğu etkinlikte deneyimli muhabir, suçla mücadele ve güvenlik muhabirliği konusuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

“Suça özendiren değil suçla mücadele haberciliği yapalım”

Türkiye’de, Güvenlik Haberciliğinde Kamu Yararını Gözetmek başlığı altında çeşitli üniversitelerde eğitim veren Demir, Adli Bilimler öğrencileri ile tecrübelerini paylaştı. Suçla mücadele haberciliğinde kullanılan dile dikkat edilmesi ve kelimelerin titizlikle seçilmesi gerektiğini ifade eden Demir; Uyuşturucu konularında haber dili özendirme ve teşvikten uzak olmalıdır. Terörle mücadele haberlerinde de metin içerisinde bir virgül bile anlamı etkileyebiliyor. Metin dışında fotoğraf ve video paylaşımlarında da dikkatli olmak gerekiyor. Etkisiz hale getirilen teröristlerin fotoğrafını paylaşmak, insanları şiddete yönlendirecek veya kışkırtacak haberler ve paylaşımlar yapmaktan imtina etmelisiniz.” ifadelerini kullandı.

“Yaptığımız haberlerde amacımız, daha yaşanır bir dünya oluşturmak”

Toplumsal ve bireysel bilinci hukuksal ve etik açıdan pozitif şekilde artırmaya yönelik faaliyetlerde bulunmanın önemine dikkat çeken Demir, yapılan haberlerde bunun unutulmaması gerektiğinin altını çizdi. Demir; “Toplumu etkilemede sosyal medya çok büyük etken fakat bunun üzerinde yazılı ve görsel basın var. Tartışmalı konularda haber ajansları konunun doğrusunu hızlıca yayınlarsa provokasyon ve yanlış anlaşılmalar en başında engelleniyor. Bizim işimiz daha yaşanılabilir bir dünya oluşturmak. Kadın cinayetleri haberlerinde kadınlara pozitif ayrımcılık niyetiyle başlığı ‘kadın cinayeti’ olarak nitelemekle topluma fayda değil, zarar vermiş oluyoruz. Cinayet haberlerinin suça meyilli kişilerde sosyolojik olarak ters etki yaptığı ve bu kişilerin örnek alındığı bilinen bir gerçek. Kadın ve cinayet kelimelerini yan yana kullanmam, kadın kelimesinin yanına cinayet kelimesi hiçbir şekilde yakışmaz!” dedi.

“Benim tarafım Devletim, Ülkem ve Milletim”

Dünyada çok ciddi siber saldırılar ve savaşlar yaşanıyor. Bu saldırıların çoğu hukuk dışı olarak bireyler tarafından yapılırken, gerektiği durumlarda kamusal olarak da gerçekleştirilebilir. Devletin gerçekten bir hafızası var. Güvenlik açısından her geçen gün güçleniyoruz. Kurum olarak haber yaparken hiç kısıtlama yaşamadım. Ülkemizde bulunan farklı ajanslarda ve kurumlarda çalışabilirim ama yurt dışıyla bağlantılı hiçbir kurumda çalışmam. Çünkü tarafsızlık yoktur herkesin bir tarafı vardır ama doğru olmak önemlidir. Benim tarafım, devletim, ülkem ve milletimdir. Polis muhabirliği yaparken dikkatli olmak gerekiyor. Bilgi teröristten veya terör örgütünden alınmaz. Bilgi devlete bağlı makamlardan; bakanlıktan, adliyeden ve emniyetten alınır. Suça özendiren değil suçla mücadele haberciliği yapmamız gerekiyor.” şeklinde konuştu.

Etkinliğin sonunda Adli Bilimler ve Ceza Adaleti Kulübü başkanı Rabia Mutanoğlu Halil Demir'e plaket takdim etti.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)