“Dumansız Kampüs” için eğitimler başladı

Geçtiğimiz Ocak ayında “Dumansız Kampüs” olma yolunda ilk adımı atan Üsküdar Üniversitesi, bu kapsamda eğitim çalışmalarına başladı. Dumansız Üniversite hedefiyle yürütülen proje kapsamında Dünya Sağlık Örgütü Yöneticisi, Yeşilay Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Toker Ergüder, Tıp Fakültesi ve Sağlık Bilimleri Fakültesi öğrencilerine ‘Tütün ve Tütün Ürünlerinin Kullanımının Önlenmesi, Kontrolü ve Tedavisi Dünya Sağlık Örgütü Uygulamaları’ başlıklı sunum gerçekleştirdi. Toker, bu mücadelede kendilerine yardımcı olacak genç sağlıkçılar aradıklarını dile getirdi.

Prof. Dr. Hikmet Koçak: “Nefes ne kadar önemliyse dumansız hava da o kadar önemlidir”

Ders öncesi yaptığı konuşmada sağlığı olumsuz yönde etkileyen maddelerden birinin sigara kullanımı olduğunu ifade eden Prof. Dr. Hikmet Koçak; “Sıhhat ve sağlık çok önemlidir. Sağlığımızı en çok etkileyen maddelerden biri de sigaradır. İçinde binlerce zararlı madde var. Kendimize zarar verebiliriz ama asıl zararı topluma veriyoruz. Sadece insanlara değil biraz daha büyük çaplı düşünecek olursak ekolojik denge adına hemen hemen bütün canlılar için zararlı bir maddeden bahsediyoruz. Sizler elçi olacaksınız, önce kendinizden başlayarak daha sonra üniversitenizde ve çevrenizde faaliyette bulunacaksınız. Nefes çok önemli. Pandemi döneminde bunu herkes hissetmiştir. O dönemde sanki denizin dibine batmışsınız da yüzeye çıkamıyormuşsunuz gibi oluyordu. Onun için nefes ne kadar önemliyse dumansız hava da o kadar önemlidir. ” dedi.

Prof. Dr. Toker Ergüder: “Doktorların sigara içmesi, sigara firmaları için reklamdır”

Doktorların sigara içme oranları hakkında çarpıcı açıklamalarda bulunan Ergüder; “Biz doktorların sigara içmesini istemiyoruz. Doktorların sigara içmesi, sigara firmaları için büyük reklamdır. Ne yazık ki Türkiye’de sağlık çalışanlarının sigara içme oranı çok yüksek. Özellikle kadın doktorlarda sigara içme oranı toplumdan daha yüksek. Türkiye’de doktorların sigara içme oranı yaklaşık %20 iken, Avustralya’da doktorların sigara içme oranı %1’in altındadır. Yani oradaki doktorlar sigara içmezler. Amerika’da bütün üniversitelere gittiğinizde, kampüslere girdiğiniz zaman hiç kimsenin aklına sigara içmek gelmez. Bilgi insanlara sigarayı bıraktırsaydı, en başta doktorlar sigara içmezdi. Doktorlar bu kadar anatomi, fizyoloji, göğüs hastalıkları, kanser vs. derslerinden sonra yine sigara içiyorsa demek ki bilgi insanlarda her zaman tutum ve davranış oluşturmaz.” ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Toker Ergüder: “Tütünün yayılmasının ana sebebi tütün endüstrisidir”

Tütün kontrolü kavramından söz eden Ergüder, sigaraya bağlı ölümlerin bu kontrol sayesinde azalacağının altını çizdi. Ergüder; “Tütün kullanımı dünyanın ve ülkemizin en önemli önlenebilir ölüm nedenidir. Bu durumu tütün kontrolü olarak ifade edebiliriz. Çünkü Türkiye’nin en önemli ve önlenebilir halk sağlığı sorunu tütün kullanımıdır. Tütün salgınının ve yayılmasının ana sebebi tütün endüstrisidir. Mesela sıtmayı yaymak için arkasında bir endüstri yoktur ama bu tütün mikrobunu yaymak için arkasında bir endüstri vardır. Bu endüstri ne yazık ki herkesi bağımlı hale getirip kar elde etmeye çalışır. Salgının önlenmesine yönelik çok etkili yöntemler var. Bu yöntemleri hayata geçirmeliyiz.” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Toker Ergüder: “Sigarada asıl bağımlılık yapan madde nikotindir”

Sigaranın yapısından ve zararlarından bahseden Ergüder; “Zehirli bir bitki olan tütünün ince bir kâğıt içine sıkıştırılarak sarılmış halidir. İçinde 3 madde vardır. Bunlar; karbon monoksit, nikotin ve katran. Asıl bağımlılık yapan maddesi nikotindir. Diğerleri de kansere sebep olan maddelerdir. Sigara dumanı, 50’sinin kanserojen olduğu bilinen 6 binden fazla sağlığa zararlı kimyasal madde içerir. Hem içilen sigara hem de pasif içici olarak maruz kaldıkları sigara, insanların vücudunda hastalık yapıyor. Sigara dumanını ağzınızdan çekince akciğerlere gidiyor, oradan kana karışıyor. Daha sonra idrarla nikotin olarak atılıyor. Gittiği bütün organlarda kansere ve çeşitli hastalıklara sebep oluyor.” ifadeleriyle sözlerini noktaladı. 

Prof. Dr. Haydar Sur:  "Sigara insan eliyle oluşturulan en büyük afettir"

Üsküdar Üniversitesi Dumansız Kampüs Kurulu Başkanı Prof. Dr. Haydar Sur," Sigaranın insan eliyle oluşturulan en büyük afet olduğunu ifade ederek öğrencilere "Dumansız Kampüs" ve "Dumansız Hava Sahası" konularına gösterdikleri ilgiden dolayı teşekkür ederek kapanış konuşmasını gerçekleştir.

Program hatıra fotoğrafı çekiminin ardından sona erdi.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)