Zeytin ve zeytin ürünlerinin sağlığa faydası konuşuldu…

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu tarafından ‘Zeytin Yaprağından Elde Edilen Oleuropein ve Hidroksitirosol’ün Gıdalarda Kullanılması ve Önemi’ konusu üzerine çevrimiçi bir etkinlik düzenlendi. Üniversite Kültürü dersi kapsamında gerçekleştirilen etkinliğe Üsküdar Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdür Yardımcısı ve Gıda Teknolojisi Program Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Salih Tuncay konuşmacı olarak katıldı. Sunumuna Oleuropein ve Hidroksitirosol’ün ne olduğuna dair bilgi vererek başlayan Tuncay, bileşenlerin kullanım alanlarından bahsetti.  

“Zeytin ağacı, insanoğlunun Tabor Dağı emeğinin karşılığını cömertliğiyle ödediği ilk ağaçtır”

Mitolojide zeytin ağacının ortaya çıkış sürecinden bahseden Dr. Öğr. Üyesi Salih Tuncay; “Cennette iki çeşit ağaç vardır. Bunlardan biri incir diğeri ise zeytin ağacıdır. Yasak meyveyi yemeleri üzerine Hz. Havva ile birlikte cennetten yeryüzüne gönderilen Hz. Âdem, öleceğini hissedince Tanrı’dan kendisini dolayısıyla tüm insanlığı bağışlamasını istemeye karar verir. Bu amaçla oğlu Şit’i cennet bahçesine gönderir. Bahçenin bekçiliğini yapan melek, İyi-Kötü Ağacı’ndan (Bilgi Ağacı) aldığı üç tohumu, Şit’e verir ve babası Âdem öldüğünde bu üç tohumu ağzına koyarak gömmesini söyler. Hz. Âdem kısa bir süre sonra ölür ve Tabor Dağı’nın İsrail’in kuzeyinde, eskiden Galile olarak anılan ülkede yer alan bir dağ yakınındaki Hebron Vadisi’ne gömülür. Gömülmesinin ardından toprakta üç ağaç yeşerir. Zeytin, sedir ve servi ağaçları… Akdeniz ikliminin simgesi üç ağaçtan ilk yeşeren zeytin ağacıdır. Zeytin ağacı, insanoğlunun Tabor Dağı emeğinin karşılığını cömertliğiyle ödediği ilk ağaçtır. Tanrı ve insan arasındaki barış bu şekilde sağlanmıştır. Zeytin ağacının yetiştirilmesi ve bakımı oldukça zor olmasına rağmen arkasında anlatılan hikâye ile başka bir eserin parçası haline getirilmiştir.” şeklinde konuştu.

“Yüksek fenolik madde içeriğinde olan zeytin ve ürünleri insan sağlığı açısından oldukça önemli bir yere sahiptir”

Zeytin ağaçlarının insan sağlığı açısından önemini dile getiren Dr. Öğr. Üyesi Salih Tuncay; “Dünyada zeytin ağacı sayısı bakımından en zengin ülkelerden biri olan Türkiye için zeytincilik sektörü hem tarım hem de sanayi açısından büyük bir önem taşımaktadır. Akdeniz beslenme tarzında öne çıkan, yüksek fenolik madde içeriğinde olan zeytin ve ürünleri insan sağlığı açısından oldukça önemli bir yere sahiptir. Bir teoriye göre de zeytin ağacının anavatanı Suriye’dir.” dedi.

“Oleuropein bileşiği, hastalıklar ve zararlı etkenlere karşı koruyucu bir etkiye sahiptir”

Katılımcılara Oleuropein ve Hidroksitirosol bileşiklerinin ne olduğuna dair bilgi veren Dr. Öğr. Üyesi Salih Tuncay, bileşiklerin zeytin ağacı ile olan bağlantısını örnekler ile anlattı. Tuncay; “Zeytin yapraklarında daha fazla bulunan Oleuropein bileşiği, hastalıklar ve zararlı etkenlere karşı koruyucu bir etkiye sahiptir. Zeytin ağacının dayanıklılığında da oldukça önemli bir yeri olan Oleuropein, aynı zamanda zeytin meyvelerinin acı tadından sorumludur. Fakat bunların dışında zeytin yapraklarında bulunan farklı molekül sınıflar vardır. Oleuropein ve Hidroksitirosol bileşikleri onların arasında en çok bulunan iki maddedir. Zeytin ağacının temel fenolik bileşiklerinden olan Oleuropein ve Hidroksitirosol, zeytinyağı ve zeytin meyvesinin besleyici ve organoleptik özelliklerinin çoğu yapılarında bulunur. Mesela eğer 20 gr zeytinyağının içerisinde en az 5 mg Hidroksitirosol bulunuyorsa bu kalp rahatsızlıklarında tedavi amaçlı kullanılabileceği anlamına gelir. Oleuropein ise hipotansiftir. Yani yüksek tansiyon düşürücü veya damar genişlemesi yaparak kanın daha yüksek basıncının düşmesini sağlayan bir yapıdır.” ifadelerini kullandı.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)