Çocuğun korunma hakkı konuşuldu…

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Sosyal Hizmetler Bölümü tarafından düzenlenen ‘Çocuğun Korunma Hakkı’ konferansı çevrimiçi olarak gerçekleştirildi. Üniversite Kültürü dersi kapsamındaki etkinliğe Küreselleşme ve Gençlik Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. İsmail Barış ve Hümanist Baro Kurucusu Avukat Seda Akço Bilen konuşmacı olarak katıldı. Çocuk bakımında ailelere sağlanan devlet imkanları, çocuk istismarı, istismara müdahale süreçleri ve sonuçlarına dair konuların ele alındığı konferansta istismar sonucunda faillere verilen cezalar ve sosyal hizmetlerinin özelleştirilmesi üzerine değerlendirilmelerde bulunuldu.  

Prof. Dr. İsmail Barış; “Sosyal hizmetler özelleştirilmemeli”

Sosyal hizmetlerin özelleştirilmesi konusuna dair görüşlerini dile getiren Üsküdar Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Sosyal Hizmetler Bölüm Başkanı Prof. Dr. İsmail Barış; “Sosyal hizmetlerin özelleştirilme konusu dikkat edilmesi gereken çok önemli bir konu. Ben sosyal hizmetlerin özelleştirilmemesi gerektiğini düşünüyorum. Belki bazı kısımları özelleştirilebilir ama temeli tamamen devlet kontrolünde olmalı. Çünkü çocuğun kendisi zaten özeldir.” şeklinde konuştu.

Avukat Seda Akço Bilen; “Ailelere çok fazla yük biniyor”

Devletin ihtiyaç sahibi ebeveynler için besin desteği sağlaması gerektiğini vurgulayan Avukat Seda Akço Bilen, pandemide işlerini kaybeden ebeveynlerden bahsetti. Avukat Bilen; “Bebekler için mama alınması gerekiyor. Ailelere de çok fazla yük biniyor. Devlet, imkanlarını bu noktada aileye sunmalı. Aile, her zaman çocuğun istek ve ihtiyaçlarını yerine getiremeyebilir. Devletin bu noktada ihtiyaç sahibi ebeveynlere çocukları için imkân sunması, destek vermesi gerekiyor.” dedi.

Avukat Seda Akço Bilen; “Hâkimin en üst seviye ceza verebilmesi için delil gereklidir”

Çocuk istismarı olması halinde ceza miktarının eylemin niteliğine göre değişkenlik gösterebileceğine dikkat çeken Bilen; “Hâkimin en üst seviye ceza verebilmesi için delil gereklidir. Burada yeterli delil var mı kısmını tartışmalıyız. Çocuk istismarlarında hakikati olduğu gibi ortaya koyalım ki sistemi iyileştirebilelim.” ifadelerini kullandı.

Avukat Seda Akço Bilen; “Bir sosyal hizmet çalışanının her yolu deneyecek sabrı olmalı”

Üsküdar Üniversitesi Sosyal Hizmetler bölümü öğrencilerine kendi gözlemlerinden yola çıkarak tavsiyelerde bulunan Bilen, tecrübelerini de paylaşarak; “Size en büyük tavsiyem yaptıklarınızın anında sonuç vermesini beklemeyin. Tohumu atın ve sabır gösterin. Sonucu hemen görmüyor olmanız sizi doğrunuzdan vazgeçirmesin. Bir sosyal hizmet çalışanının her yolu deneyecek sabrı olmalı. Bu yüzden hiçbir şeyin sizi yıldırmasına izin vermeyin.” şeklinde konuştu.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)