Minik öğrenciler için Bilim Atölyesi düzenlendi
Üsküdar Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdür Yardımcısı ve Gıda Teknolojisi Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Salih Tuncay ile Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Laboratuvar Teknolojisi Programı öğrencisi Yunus Emre Toprak, 7 Nisan Kimya Bayramı ve Kimyagerler Haftasına özel Diyanet İşleri Başkanlığı Beşiktaş Müftülüğüne bağlı ‘Ortaköy 4-6 Yaş Kur'an Kursu’ öğrencileri için ‘Bilim Atölyesi’ etkinliği düzenledi. Eğlenceli kimya deneylerinden oluşan etkinlikte çocuklar için laboratuvar ortamı oluşturularak tehlikesiz deney düzenekleri hazırlandı. Gaz çıkışı (CO2) ile ‘Beyaz Duman, Renklerin Oluşup Kaybolması, Volkanik Patlama’ gibi deneyler gerçekleştirildi.
Dr. Öğr. Üyesi Salih Tuncay bu kez bilim atölyesinde miniklerle bir araya geldi. Etkinliğin oluşturulma amacına dikkat çeken Dr. Öğr. Üyesi Salih Tuncay; “Daha erken yaşta okul öncesi öğrencilerinin bu gibi tasarım beceri atölyeleriyle buluşması ve kimya, fizik, biyoloji gibi temel bilimleri oyunlaştırarak öğrenmeleri gelişimleri açısından son derece önemlidir. Özellikle zor öğrenilen bu derslere çocukların daha küçük yaşlarda zihinlerinde duvarlar örerek kendilerini kapatmaları temel bilimlerin sürekli gerilemesine neden olmaktadır. Oluşturduğumuz bilim atölyesinde Kimya’nın eğlenceli, keyifli ve hayatın içinde var olan bir disiplin olduğunu göstererek daha küçük yaşlarda çocuklarımızın severek öğrenmelerini amaçlıyoruz. Bu gibi çalışmaların fizik, biyoloji vb. disiplinlerde de oluşturularak daha çok yaygınlaştırılması gerekiyor.” şeklinde konuştu.
‘Bilim adamı nedir? Buluş/icat ne demektir? Deney nedir? Neden renkler kayboluyor? Renkler nasıl eski rengine döndü? İndikatör (belirteç) nedir? Gıdalarda belirteç var mıdır? Baz ve asit nedir? Limon asit midir? Gaz ve gaz çıkışı ne demektir? Neden gaz çıkıyor? Gaz çıkışını nasıl gördük? Kabarcıklar nasıl oluşuyor? Oksijen nedir? Karbondioksit nedir? Bitkiler karbondioksit mi kullanıyor? Fotosentez nedir?’ soruları üzerine temel düzeyde oluşturulan eğlenceli etkinlikte çocuklar dörderli gruplarla ayrılarak gaz çıkışı, renk değişimi, beyaz duman oluşumu ve volkanik patlama ile köpüklerin ortaya saçılması (ani gaz çıkışı: CO2 gazı) gibi deneyler gerçekleştirildi.
Her biri için beyaz önlük giyinme töreni düzenlendi
Çocukların ortama uyum sağlamaları ve meraklarını giderebilmeleri adına deneylere başlamadan önce kısa bir tanıtım dersi düzenlendi. Bu ders sırasında çocuklara deney ortamı gezdirilerek soruları yanıtlandı. Kişisel koruyucu ekipmanlar (gözlük ve eldiven) tanıtılarak her birine beyaz önlük giyinme töreni düzenlendi, her biri için özel olarak hazırlanan sandalyelerde yer almaları sağlandı.
Havanın içerisinde oksijen (O2) olduğunu, yenilen besinlerin oksijen ile sindirildiğini ve sonucunda da karbondioksit gazının açığa çıktığını kısa nefes egzersizleri eşliğinde uygulamalı olarak pekiştirilmesi sağlanan ‘Oksijen ve Karbondioksit’ gazları çocuklara basit ve anlayabilecekleri bir düzeyde anlatıldı.
Etkinlik sırasında çok heyecanlı ve mutlu oldukları gözlenen öğrenciler, yapılan deneyler ile renkli görüntülere şahit oldu.
Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)