Barış Elçisi Enzo Ikah, Üsküdar Üniversitesinde…

Afrikalı müzisyen Enzo Ikah, Üsküdar Üniversitesi Politik Psikoloji Merkezi (PPM)’nde aktivist projelerde yer alacak. “International Humanitarian Special Award” ödüllü psikolog, beste yazarı ve müzisyen Enzo Ikah, Afrika’da başından geçen ilginç olaylar, Türkiye ve Üsküdar Üniversitesi’nde gerçekleştirmek istediği geleceğe dair planlarını anlattı. Barış elçisi olarak tek amacının insanları bir araya getirmek olduğunu belirten Ikah; “Bazı insanların Afrika Kıtası hakkında hiçbir fikri yok. Benim görevim Afrika’yı insanlara anlatmak. Birlikte sosyal ve kültürel anlamında birçok etkinlik yapmak.” dedi.

“Üsküdar Üniversitesi’nde evimde gibi hissettim”

Üsküdar Üniversitesi ile yolunun kesişmesini “evimde hissettim” sözleriyle ifade eden Ikah, Üniversite ile tanışma hikâyesine ilişkin ise; “2016 yılında Hacettepe Üniversitesi'nde Barış ve Çatışma Çalışmaları yüksek lisans programına başladım. Şu an Üsküdar Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Havva Kök Arslan, o sırada Hacettepe Üniversitesi’nde çalışmalarını sürdürüyordu. Kendisi ile tanışma fırsatım oldu. Prof. Dr. Arslan, Üsküdar Üniversitesi’ne davet ettikten sonra Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümü öğrencileriyle tanışma ve derslerine katılma şansı buldun, çok başarılı programlardı. Üsküdar’da kendimi evimde gibi hissettim.” dedi.

“Barış elçisi olarak amacım insanları bir araya getirmek”

Üsküdar Üniversitesi PPM'de aktivizm alanında yapmak istediği projeler hakkında paylaşımda bulunan Ikah, barış elçisi olarak görev almak istediğini söyledi. Ikah; “Benim tüm hayatım araştırma demek. Barış elçisi olarak amacım, insanları bir araya getirmek. Bazı insanların Afrika Kıtası hakkında hiçbir fikri yok. Benim görevim Afrika’yı insanlara anlatmak. Çok gezen mi bilir, çok okuyan mı derler ya bence hiç seyahat etmemiş olmak kitabı eksik okumak gibidir. Birlikte sosyal ve kültürel anlamında birçok etkinlik yapabiliriz. Beni daha iyi tanımanızı isterim. Çünkü birçoğunuzun Afrika ülkelerinin yüzyıllardır neyle karşı karşıya olduğundan haberi yok. Hedefim zihninizde seyahat etmenize ve yaşananları görmenize yardımcı olmak.” şeklinde konuştu.  

“Tek hayalim ulusumun özgürlüğü”

Enzo Türkiye'de Afrika Kıtası hakkında zihinlerde farkındalık yaratmak istediğinden söz ederek; “Türk milletinin kültürü hakkında çok şey öğrendim. Bu yüzden Türkiye’de yaşayan çocuklar için altı adet, ‘Makaku’ adında masal kitabı yazdım. 2010 yılında Türkiye'nin ilk Afrika yapımı olan ‘Gökkuşağı’ adlı albümünü çıkardım. 2015'te mülteci olarak buraya geldim. İstanbul'daki sürgün hayatımı anlatan bir müzikal belgesel çekildi. Bu yıl TRT ile belgesel çalışması için bir anlaşma yaptık. Tüm bunların yanı sıra yüzlerce konser veriyorum ve ülke çapında çeşitli medya kanallarında, dergilerde yer alıyorum. Müziğimi, katıldığım üniversite konferansları aracılığıyla duyuruyorum ve yeni insanlarla tanışıyorum. Savaşın yıktığı, ihtilaflı bölgelerden gelen ve zorluklar içinde yaşayanlar hakkında farkındalık yaratmayı amaçlayan biriyim. Farklılıklarımızla birlikte yaşayabiliriz. Dünyanın çeşitli bölgelerinden geliyoruz ve bizi sevmezseniz diğerlerine de saygı duyamazsınız. Çünkü her şey sevgi üzerine kuruludur. İnsanlar arabaların, yatların hayalini kuruyor. Benim tek hayalim ulusumun özgürlüğü.” dedi.

“Sadece kendin için yaşamak hiç yaşanmamış bir hayat gibidir”

Anneannesinden öğrendiği en büyük hayat dersinin başkaları için yaşamak olduğunu aktaran Enzo Ikah; “Anneannem, bana, ‘Senin hayatın daha iyi olsun ama ondan önce başkalarının hayatını daha iyi hale getirmeye çalış. Kendimiz için yaşamak, hiç yaşanmamış bir hayat gibidir ama başkaları için yaşamak sonsuza kadar yaşamaktır.’ dedi. Sevdiğin işi yapmanın önemine değinen İkah; “Hiç sevmediğin bir işi yaparsan hayatın boyunca çalışacaksın gibi gelir ama sevdiğin bir işi tüm kalbinle yaparsan hiç çalışmıyormuşsun gibi gelir.” ifadelerini kullandı.

“Sorun ülkeler değil, insandır”

Dünyada birçok ülkede yaşadığını ve farklı diller bildiğini aktaran Ikah, insan olmanın önemine dikkat çekti. Ikah; “Kaplumbağa gibiyim. Dünyanın 48 ülkesinde bulundum. İtalya’da doğdum. İsmim o yüzden İtalyanca. 11 dil biliyorum. Fransa için asla vize aramam. Çünkü UNHCR beni 2013'te Amerika'ya gitmek zorunda bıraktığı için reddettim. Sırayla uzun yıllar yaşadığım ülkeler; İtalya, Kongo, Fransa, Türkiye. Anneannem, bana hep, ‘Henüz diğer nehri geçmediyseniz timsahlara moral dersi vermeyin.’ derdi. Sorun, ülkeler değil, insandır.” dedi.

Enzo Ikah kimdir?

Kongo başbakanının pilotluğunu yapan Asıl ismi ‘Lorenzo” olan Enzo'nun babası ve aynı uçakta hosteslik yapan annesi, Enzo daha dört aylıkken, politik sebeplerden dolayı uçağın düşürülmesi sonucu kazada hayatını kaybetti. Fransa’da, Sorbonne Üniversitesi’nde psikoloji bölümünü okudu. Yüksek lisans yaptıktan sonra, doktora tezi için, Kongo'ya geri döndüğünde ülkesinde bir şeylerin yanlış gittiğini fark etti. Koltan maddesini üretmek için kadın ve çocuklar istismar ediliyordu. Yaşanan olaylar hakkında detaylı bilgi almak istedi ancak kimse bu konu hakkında onunla konuşmadı. Hükumetin de koltan ticaretinin bir parçası olması sebebiyle Enzo'nun çalışmalarının önü kesilmeye çalışıldı. Askerlerin, ülkelerinin topraklarını korumak için var olduğunu, askerlerin düşmanlarının kendi ülkesinin sivilleri olmadığını anlattığı şarkısı sebebiyle şarkıyı okumadan bir gün önce stüdyosunu yaktılar. Katıldığı canlı yayınlanan bir programda, ‘Vahşi Asker’ adlı şarkısını okuduktan sonra, evine döndüğü sırada önünü keserek Enzo'yu tutukladılar. Çok konuştuğunu, bundan sonra hiç konuşamayacağını söyleyip sağ taraftaki dişlerini söktüler. Mahkemeye çıkarmadan 10 yıl hapis cezası vererek küçük bir hücreye kapattılar. Enzo, doğrular için ölmeye hazırdı. Hükumet, Enzo'nun çalışmalarından rahatsız olduğu için, Enzo'yu türlü işkencelere maruz bıraktı. Arkadaşının yardımı ile ülkeden ayrılan Enzo kalkacak ilk uçağın, İstanbul olması sebebiyle Türkiye'ye geldi. Türkiye'ye geldiğinde de birçok problem ile karşılaştı. Dilimizi bilmiyordu, kimlik sorunu vardı ve sesini duyurmakta zorlandı. İstanbul'da hamallık yaparak geçinmeye başladı. Kendisine hediye edilen gitar ile çalışmalarına kaldığı yerden devam ederken aynı zamanda hikayesini anlatmaya başladı.

MUHABİR: Beyza Gezer

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)