Bi’Şey Yapmalı Sempozyumunun ikinci günü Üsküdar ev sahipliğinde yapıldı

Üsküdar Üniversitesi Psikoloji Kulübü ve İstinye Üniversitesi Psikoloji Kulübü iş birliği ile “Bi’Şey Yapmalı Sempozyumu” düzenlendi. Sempozyumda toplumsal konulardan, çevresel sorunlara kadar birçok konu ele alındı. Sempozyumun 2. Gün oturumu açılış konuşmasını yapan Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü, Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, bir şey yapmalı sözünün insana özgü olduğunu, insan dışındaki hiçbir canlının bunu düşünüp, söyleyemeyeceğini kaydetti. 

Çevre, toplum ve insanlık için bir şeyler yapmak amacıyla gerçekleştirilen “Bi’Şey Yapmalı Sempozyumu” nun ikinci gün oturumu Üsküdar Üniversitesi ev sahipliğinde Nermin Tarhan Konferans Salonunda gerçekleştirildi. 

Prof. Dr. İbrahim Özdemir: “Hayat yolculuğumun sınır taşları kitaplardı”

Programda ilk olarak İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim Özdemir kürsüye geldi. Hayat yolunda birçok tercih olduğuna ve bu tercihler doğrultusunda bir yol yüründüğüne dikkat çeken Özdemir, bir öğrenci olarak bulunduğu tercihlere değindi. Bu tercihler doğrultusunda kendini geliştirmenin önemine dikkat çeken Özdemir; “1968’de şehre ortaokul okumaya geldiğimde bir şeyler yapmam gerektiğine karar verdim. Çünkü önümde birçok seçenek vardı. Diğer arkadaşlarım gibi kötü alışkanlıklara yönelebilirdim. Ben de ilk tercih olarak kitabı seçtim. Kitap limandı benim için, kitaplarda yaşadım ve kitaplardaki insanları sokaktakilerden daha çok sevdim. Kitap benim has bahçemdi. Hayat yolculuğumun sınır taşları kitaplardı. Cemil Meriç’i tanımanızı isterim. Çünkü hayatının bir safhasında iki gözünü de kaybediyor. Buna rağmen bize dünya kadar kitap bırakmış. Kitap da, kültür de bütün sevgililer gibi kıskanç, koparıyor insanı. Realiteden koparıyor ama asıl realite onlar değil mi?” ifadelerini kullandı.

Özdemir: “Üsküdar Üniversitesi ve İstinye Üniversitesi iş birliği çok önemli”

Üsküdar Üniversitesi ve İstinye Üniversitesi arasındaki iş birliğinin önemine değinen Özdemir; “Umuyoruz ki burada düzenlenen her etkinlik, her konuşma sizler için bir yol arkadaşı olur. Kulağınıza küpe olur. Onun için bu tür etkinliklere devam edelim. Biz üniversite olarak her zaman bunu yapmaya devam edeceğiz. Tekrar bu etkinliği düzenleyen Üsküdar Üniversitesi’ndeki Psikoloji bölümündeki arkadaşları tek tek tebrik ediyorum, kutluyorum. Hepinizi saygıyla, sevgiyle selamlıyorum.” dedi.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Bi’Şey Yapmak insana ait bir özellik”

Daha sonra kürsüye gelen Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü, Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan “Bi’Şey Yapmalı Sempozyumu” etkinliğinin insana dair vurgusuna dikkat çekti.  Tarhan; “Bir şey yapmalı sözü insana özgüdür. Yani insan dışındaki hiçbir canlı bunu söylemez. Bir kedinin, köpeğin herhangi diğer canlının hayal dünyasında yalnızca yemek vardır. İnsan harici diğer canlılar için hayat yemek, içmek, üremek, beslenmek ve barınmaktır.  Fakat insan öyle değildir. Soyut düşünce becerisi yalnızca insanda bulunur. İnsan kavramsal, soyut ve sembolik düşünüyor ayrıca düşünce üretiyor. Yalnızca insanda bulunan diğer bir özellik de hayal gücüdür. Bir şeyi hayal ettikten sonra beynimiz hayalden sonra o hayal ettiği şeyi ihtiyaç olarak hisseder. İhtiyaç hissettikten sonra ise istek uyanır. Son aşamada ise harekete geçer. Bunun için motivasyon gerekir. İnovasyonda yüzde 15 kuralı vardır. Yüzde 15 kuralında bir insan bir iş yapıyorsa 10 saat çalışıyorsa 1,5 saatini o yaptığı iş hakkında hayal ederek, düşünerek geçirmeli. Bunu yaparsa aslında o yaptığı işin felsefesini yapmış olacak. Bu şekilde kendi kendini revize etmiş olacak.” dedi.

“En akıllıca yöntem başkalarının tecrübelerinden faydalanmak”

Deneme- yanılma yoluyla tecrübe kazanmak için hayatın çok kısa olduğuna dikkat çeken Tarhan, en akıllıca yöntemin başkalarının tecrübelerinden faydalanmak olduğunu ifade etti. Tarhan; “Zeka Tuzağı kitabı gençlerin bakış açısını değiştirebilecek ilginç bir kitap. En akıllıca yöntem başkalarının tecrübelerinden, deneyimlerinden faydalanmak. Deneme yanılmayla tecrübe kazanmaya ne vaktimiz ne de hayatımız müsait. Onun için başkalarının tecrübelerinden faydalanmak en kestirme yol. Mevlana’nın dediği gibi ‘Bir ayağınız pergel gibi’ olmalı. Bir ayağınız yerde bir ayağınız havada olursa rahatlıkla gerçeklikten kopmadan ideallerinize ulaşırsınız. Bunu yaptıkça da muhakkak güzel şeyler yapacaksınız. Sizin kuşak bizim kuşaktan daha şanslı. Sakın karamsar olmayın. Dünya kötüye değil iyiye gidiyor. Özgürlük rüzgârlarının sunulduğu, insanlığın kıymetinin bu derece anlaşıldığı ve insani değerlerin keşfedildiği bir dönemde başlayan savaşlar büyümeden bitti. Eğer bu olay 1930-1940’larda olsaydı dünya savaşına dönüşürdü. Bu savaşları en çok önleyen toplum ve sosyal medya oldu. Başarı takım olabilenlerle olur. Bireysel dehalar başarılı olmuyor. Takım dehaları başarılı oluyor. Bu sebeple sempozyumu organize eden kulüplerimizi takım çalışmalarından dolayı tebrik ediyorum.” ifadeleriyle sözlerini noktaladı.

Açılış konuşmalarının ardından Psikolog Dr. Sinem Durusal “Yas Süreci”, Üsküdar Üniversitesi Rektör Danışmanı Prof. Dr. Sırrı Akbaba “Kaybolan Değerlerimiz” konulu bir paylaşımda bulundu.

Sempozyum kapsamında “Öğrenilmiş Çaresizlik” konusunda Uzm. Klinik Psik. Özgenur Taşkın, “Cinsel Terapi” konusunda da Uzm. Psikolojik Danışman Ece Özel değerlendirmelerde bulundu.

Sempozyumda “Bastırılmış Duygular” konusunda Klinik Psikolog/Psikoterapist Ömer Yurtsever, “Meslek Yasası” başlığında da Psikolog Servet Aşan konuşma gerçekleştirdi.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)