Antalya için ‘Sosyal İnovasyon Modeli’ Projesi hayata geçiriliyor…

Antalya’da hayata geçirilecek Sosyal İnovasyon Uygulama ve Geliştirme Modeli projesi protokol imza töreni Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü, Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan’ın katılımıyla gerçekleşti. Projenin paydaşlarından Antalya Valiliği İl Sosyal Etüt ve Proje Müdürü Süleyman Uysal, Antalya Sağlıklı Yaşam Derneği Başkanı Bahattin Bayraktar ve Antalya Valiliği Araştırmacısı Hakan Şimşek de imza törenine katıldı. Konuşmasında Sosyal İnovasyon Projesi ile toplumdaki sıkıntıların çözümü için risk alarak yeni projeler üretmenin önemine değinen Tarhan; “İnovasyon, girişimcilik risk almayı gösteriyor. Yeni seçenekler araştırmak gerekiyor, yenilikçi girişimcilik konfor alanını bozuyor. Konfor alanını bozmazsa ilerleme kaydedilemez.” dedi.

Üsküdar Üniversitesi Senato salonunda gerçekleştirilen “Sosyal İnovasyon Modeli İş Birliği Protokol İmza Töreni” ne Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü, Yönetim Üst Kurulu Başkanı Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Antalya Valiliği İl Sosyal Etüt ve Proje Müdürü Süleyman Uysal, Antalya Sağlıklı Yaşam Derneği Başkanı Bahattin Bayraktar, Antalya Valiliği araştırmacısı Hakan Şimşek katıldı.

Genç Beyinler Akademisi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Nebiye Yaşar’ın selamlama konuşmasıyla başlayan programda Prof. Dr. Nevzat Tarhan sosyal inovasyonun önemine dikkat çekti.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Sosyal inovasyon aile için son derece önemli”

Toplumun en önemli hücresinin aile olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Nevzat Tarhan, sosyal inovasyonların bu alandaki önemine değindi. Tarhan; “İnsan bedeninde hücre neyse toplumda da aile odur. Hücre, DNA bozulunca vücut çöker. Toplumun hücresi ailedir. Hücrenin sağlıklı olabilmesi için çalışmak gerekiyor. Aile yapımız sağlamdır diye işletme teorisi var. Şu anda istatistikler tam aksini söylüyor. Hane kırılganlığı oranı Türkiye’de son beş on yıl içinde son derece artmış durumda. Bir kişilik hanelerde beş kişilik haneler karşılaştırılmış bir kişilik haneler artarken kalabalık olanlar azalıyor. Şu anda Avrupa ülkelerinde olduğu gibi. Orada yüzde ellisi toplumun tek tipli aileler. İzlanda’da bu oran yüzde atmış dokuz, İskandinav ülkelerinde yüzde elli altı oranında seyrediyor. Modernizmin en büyük yanılgısı aile yok diyor, böyle ciddi bir yaklaşım var bilimsel temeli olmayan. Bilimsel temeli olmadığı için bu konu cinsiyet eşitsizliği ideolojisi haline dönüşmüş durumda.” dedi.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Yeni fikirlerin ortaya çıkmasında kuluçkaya yatma zahmeti olacak”

Girişimciliğin ve yeniliğin öneminde dikkat çeken Tarhan, risk almadan hayatın ilerlemeyeceğine vurgu yaptı. Projelerin hayata geçirilmesi konusunda risk alınması gerektiğini ifade eden Tarhan; “İnovasyon, girişimcilik risk almayı gösteriyor. Yeni seçenekler araştırmak gerekiyor, yenilikçi, girişimcilik konfor alanını bozuyor. Bozmasa eğer ilerleme kaydedemez. Risk alınmazsa, ortalama durumlarda başarı ortaya çıkmaz. Risk altında başarılar imzayla sonuçlanıyor. Sosyal inovasyon girişimcilik projesi demek sosyalleşmek, risk almak demek. Yeni fikirlerin ortaya çıkmasında kuluçkaya yatma zahmeti olacak. AR-GE’lere kuluçka merkezi denmesinin sebebi budur. Parlak fikirlerin ortaya çıkması için bu şarttır.” ifadelerini kullandı.

Süleyman Uysal: “Bu proje zirvemiz olacak”            

Antalya Valiliği İl Sosyal Etüt ve Proje Müdürü Süleyman Uysal projenin detayları hakkında değerlendirmelerde bulunarak müdürlük olarak çalışmalarından bahsetti. “İş birliği protokol imza töreninin hayırlara vesile olmasını diliyorum. Müdürlüğümüz 2010 yılında kurulan bir il müdürlüktür. Türkiye’de tam örgütlenememiş ama Antalya’da bir numaradır. Birçok projeler, çalışmalar eğitimler yaptık ve ses getirdik. Bu proje de zirvemiz olacak inşallah. Kurucu rektörümüze ve hocalarımıza bu davetten dolayı teşekkür ederim.” dedi.

Bahattin Bayraktar: “Hayırlı projelere imza atmaya devam edeceğiz”

Antalya Sağlıklı Yaşam Derneği Başkanı Bahattin Bayraktar; “Derneğimiz, kurulduğu zamandan bu yana bin beş yüz öğrenci ile çalıştı. Çocuklarımızı hedef olarak alıp ailede sıkıntı yaşayan, anne babayla ilgili sorun yaşayan çocuklarla ilgileniyoruz. Sohbet, muhabbetle bir araya getiriyoruz. Şu anda komşuluk hukukumuz ve bir arada olup sohbet etmek gibi durumlar maalesef kalmadı. Bizde bunları sohbet muhabbetle tekrar ediyoruz. İnsanın fıtratında sohbet etme, bir arada olma çok önemli. Prof. Dr. Nevzat Tarhan hocamızın bu projede olması bizi heyecanlandırdı. Şükranlarımızı ve teşekkürlerimizi iletiyorum. Emeği geçen tüm gönül insanlarına en içten şekilde teşekkür ediyorum. Hayırlı projelere imza atmaya devam edeceğiz.”

Hakan Şimşek: “Sosyal inovasyon modeli bir ihtiyaçtan doğuyor”

Antalya Valiliği Araştırmacısı Hakan Şimşek, Üsküdar Üniversitesi ile iyi bir başlangıç yaptıklarını vurguladı. Şimşek; “SAYAD fikriyle yola çıktığımız bu serüvende bir sürü emek var. Prof. Dr. Nevzat Tarhan hocamıza fırsat verdiği için teşekkür ediyorum. Protokol aşamasına geldiğimiz için çok mutluyum. Kamu düzenini ilgilendiren konularda sosyal projeler üretmeye çalışıyoruz. Sosyal afete dönüşmeden sosyal, ekonomik ve toplumu kucaklayıcı projelere imza atıyoruz. Sosyal inovasyon modeli bir ihtiyaçtan doğuyor. Bu projeler ile sürdürülebilir sonuçlar ortaya koyabiliriz. Sosyal İnovasyon Uygulama ve Geliştirme Merkezi olarak sivil toplum çalışmaları yapan tek üniversite, Üsküdar Üniversitesi’ydi. Hedefimiz bir model oluşturmak, aile meselesi mühim bir konu, sorun çok net! Çocukların hayatına dokunabilirsek sosya-psikolojik adaptasyonlarını sağlayabilirsek güçlü topluma giden yolda önemli bir yol olacaktır.” şeklinde konuştu.

Sosyal İnovasyon Modeli iş birliği protokol imza töreni, tarafların protokolü imzalaması ve hatıra fotoğrafı çektirmesiyle sona erdi.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)