Üsküdar ve NPİSTANBUL Beyin Hastanesi araştırmacıları çalışmalarını dünyayla paylaştı…

2013 yılında kurulan ve ABD başta olmak üzere sinirbilim alanındaki seçkin araştırmacıların yer aldığı Beyin Haritalama ve Tedavileri Derneği (Society for Brain Mapping and Therapeutics - SBMT) tarafından yıllık olarak düzenlenen kongrenin 19’uncusu Türkiye'den Üsküdar Üniversitesi ve NPİSTANBUL Beyin Hastanesi araştırmacılarının katılımıyla tamamlandı.

Tarhan, ‘Yapay zeka ve görüntü işleme tabanlı hastane bilgi yönetim sistemini’ anlattı

Beyin Haritalama ve Tedavileri Derneği (Society for Brain Mapping and Therapeutics - SBMT) tarafından Orta Doğu ve Balkanlar olmak üzere çevre ülkeleri kapsayan Beyin Girişimi (MeBrain+ Initiative) Başkanı seçilen Prof. Dr. Nevzat Tarhan başkanlığını yaptığı oturumda beyin araştırmalarının yeni odağı olan nöroteknolojiler kapsamında "NeuroTech - In silico applications in Neuroscience " başlıklı oturumda gerçekleştirildi. Psikiyatrik hastalıklarda biyobelirteçlerin önemi, klasik biyobelirteçler, büyük veri destekli derin öğrenme yöntemleri ile çıkartılan yeni nesil biyobelirteçleri ele aldığı sunumunu paylaşan Tarhan, NPİSTANBUL Beyin Hastanesi için patent koruması alınan "Yapay zeka ve görüntü işleme tabanlı hastane bilgi yönetim sistemi" ile üniversite araştırma desteği verilen projeler hakkında bilgiler paylaştı.

Dikkat eksikliği olanlarda daha az aktive ediliyor…

Aynı oturumun ikinci sunumunu "Distinct neural correlates of attention problems and delay discounting deficits in ADHD" başlıklı çalışması ile Prof. Dr. Barış Metin yaptı. Metin, dikkat eksikliği olan bireylerde beynin farklı bölgelerindeki bozukluklar dikkat bozuklukları ve ödül değerlendirmesindeki bozuklukları ele aldı. Bu çalışmada dikkat eksikliği olan erişkinlerle fonksiyonel MR görüntüleme yaptıklarını ve bu kişilerin dikkati sürdürmeleri gereken görevler ve farklı ödüller arasında seçim yapmaları istendiğinde beyinlerinin nasıl çalıştığını ve elde edilen sonuçları paylaştı. Dikkat eksikliği olan bireyler yoğun dikkat gerektiren işler sırasında beynin anterior singulat korteks bölgesinin sağlıklı bireylere göre daha az aktive edildiği sonucunu paylaştı. Buna karşın ödül değerlendirme sırasında özellikle dil ve hareketle ilgili bölgelerini daha fazla aktive edildiğini işaret eden Metin, çalışma sonuçlarının dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğunu daha iyi anlamamıza fayda sağlayacağını düşündüklerini iletti.

Otizmde umut verici genetik tedavi yaklaşımları anlatıldı.

Gene editing in Autism Spectrum Disorder and its Promising Results in Near Future başlıklı çalışmasıyla Üsküdar Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Cihan Taştan, Otizm spektrum bozukluğu (ASD) ile ilgili çalışmasını sundu. Otizm, sosyal etkileşim, iletişim ve obsesif davranıştaki anormallikleri içeren bir dizi nörogelişimsel bozukluk ile karakterizedir diyen Taştan, “Otizm prevalansı her 10 bin çocukta 60 civarındadır. Çalışmalar, ASD ile güçlü bir şekilde bağlantılı yaklaşık 102 gen bildirmiştir. Sadece bir gen mutasyonu ile bağlantılı Angelman, Rett ve frajil X gibi sendromlar yakın gelecekte umut verici gen tedavisi yaklaşımlarına sahip olabilir.” ‘Gene Editing in Autism Spectrum Disorder & its Promising Results in Near Future’ isimli sunumda otizm için geliştirilmekte olan umut verici genetik tedavi yaklaşımları anlatan Taştan, “İlk gen tedavisi klinik denemelerinden biri, ASD'nin 'sendromik' bir formu olarak kabul edilen Angelman sendromu için rapor edildi. DNA Antisens Oligonükleotid (ASO) tedavisi, UBE3a-AS'nin RNA okumasını tamamlayan ve protein yapım çeviri sürecini engelleyen kısa modifiye DNA dizileri üreterek etkin bir Angelman Sendromu tedavi olacağı rapor edilmiştir.” ifadelerini kullandı.

rTMS tedavisine kadın ve erkek…

Üsküdar Üniversitesi Yazılım Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Türker Tekin Ergüzel ise Stanford Üniversitesi le birlikte yürütülen ve Uluslararası Beyin Araştırmaları Konsorsiyumu ile birlikte tamamladıkları ve Brain and Behaviour dergisinde kabul edilen "A deep learning approach to evaluating sex differences in antidepressant response to neuromodulation using EEG in major depressive disorder" başlıklı sunumuyla kadın ve erkeklerin rTMS tedavi cevabını karşılaştırdığı çalışmasında kadınların tedaviye cevap yakınlığına dair elde edilen dikkat çekici sonuçları paylaştı.

Bağımlılık tedavisinde beyin görüntüleme…

SBMT'nin iki farklı oturumuna da araştırmaları ile katkı sağlayan Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesinden psikiyatrist Doç. Dr. Cemal Onur Noyan "Opioid Addiction: Risk Identification, Avoidance and Prevention" başlıklı oturumda Behind addiction brain: from neuroimaging to neuroscience başlıklı sunumuyla katkı sağlarken bir beyin hastalığı olarak bağımlılığı anlamada büyük ölçüde beyin görüntüleme tekniklerinin önemine işaret etti. Noyan, "Nörogörüntüleme çalışmaları içindeki metodolojik farklılıklardaki sorunlar bu tabloya karmaşıklık katabilir. Nörobilim çalışmalarını davranışsal, genetik ve farmakoloji gibi diğer disiplinlerle bütünleştiren çok değişkenli yaklaşımların kullanımı, bağımlılığın altında yatan mekanizmaların daha derinden anlaşılmasını sağlar. Nörogörüntüleme teknikleri beynin elektrofizyolojik, fonksiyonel, yapısal analizlerini ölçme yeteneği sağlar. Beyin görüntüleme teknikleri, beyin yapısı ve işlevi ile bağımlılığın davranışsal belirtileri arasındaki ilişkiler için kanıt sağlar. Bağımlılığın davranışsal semptomlarının altında yatan nöral mekanizmaları anlamak, terapötik müdahaleler için potansiyel hedefleri belirlemek açısından önemlidir." dedi.

Gebelik ve doğum sonrası depresyon…

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesinden psikiyatrist Prof. Dr. Nesrin Dilbaz ‘Anxiety, depression, and mood disorders’ başlıklı diğer bir oturumda "TMS during pregnacy and post partem depression" başlıklı sunumunda gebelik ve doğum sonrası depresyon belirtileri, yaygınlığı ve tedavi yöntemlerini ele aldı. Özellikle tedavide rTMS kullanımının etkilerinin ele alındığı 30 kişilik grupta yapılan çalışma ve bu tedavi uygulanmış annelerin çocuklarının takip sonuçları ilgili araştırmaya dikkat çeken Dilbaz, rTMS'in kayda değer tedavi sonuçlarının altını çizdi.

ME+Brain ilk zirvesi Üsküdar ev sahipliğinde yapılacak…

Başkanlığını Prof. Dr. Nevzat Tarhan'ın yürüttüğü Ortadoğu ve Balkan ülkeleri Beyin araştırmaları inisiyatifi ME+ Brain ilk zirve toplantısı Kanada'dan Avustralya'ya kadar onlarca ülkeden araştırmacının katılım ile 1-3 Temmuz 2022 tarihleri arasında Üsküdar Üniversitesi'nin ev sahipliğinde gerçekleştirilecek.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)