Üsküdar İletişim’de “Storyboard” konulu söyleşi düzenlendi

Üsküdar Üniversitesi Görsel İletişim Tasarımı bölümü tarafından düzenlenen seminerle, iletişim sektörü bağlamında animasyonun temeli olan “Storyboard” konusu ele alındı. Görsel İletişim Tasarımı Bölüm Başkanı Doç. Dr. And Algül moderatörlüğünde düzenlenen programın konuğu, Pixelate Creative İllüstratörü Seval Şeker oldu. Storyboard’un animasyonun temeli olduğunu aktaran Şeker, “Resim öğretmeni olduktan sonra ajanslarda bu işi yapabilir miyim diye düşünürken animasyon alanına yöneldim. Bunun temeli de Storyboard kullanımıdır. Ben bu işi yapmak isteyen genç arkadaşlara el kaslarını adapte etmek için çizim tabletiyle çalışmalarını tavsiye ediyorum.” dedi.

“Animasyonun temeli storyboard kullanımıdır”

Animasyon ve Storyboard’un kullanımına yönelik bilgiler veren Seval Şeker, “Resim öğremenliğinden ajanslarda çalışmaya geçiş yapınca yolum animasyonla kesişti.” dedi. Üniversiten mezun olduğunda animasyon hakkında bilgisi olmadığını aktaran Şeker; “Öncelikle bu serüvene resim öğretmenliğiyle başladım. Üniversiteden mezun olduğumda böyle bir alanın olduğunu bilmiyordum. Sonrasında ajanslarda bu işi yapabilir miyim diye düşünürken animasyon alanına yöneldim. Bunun temeli de Storyboard kullanımıdır. Bu alanı biraz anlatacak olursam, Behance üzerinden web sitesi illüstrasyonlarına bakabilirsiniz. Aslında ikonun illüstrasyonlardan bir farkı yok. Bizim yaptığımız illüstratif ikonlar oluyor. İşleyiş ise şöyle: Ajansa bir brief geliyor proje yönetici tarafından değerlendiriliyor ve bize sunuluyor buradan da moodboard’a geçiyoruz. Şöyle ki bu aldığımız brief üzerinden bir çark çıkarıyoruz bunlar renkler olabilir bize anlattığı şeyler olabilir. Müşteri neler istiyor biz ne verebiliriz. İlk olarak moodboardını çıkartıyoruz nasıl bir akış olacak, tabi ki bu bize metin yazarından geliyor. Bir çizer olarak hangi kısımların öne çıkarılması gerektiğini bu bize ne anlatıyor, bunların üzerinden bir moodboard çıkarıyoruz.” dedi.

“Storyboard ile masa başında çalışarak bir film çalışması hazırlanabilir”

Bir projenin tanıtım süreci hakkında bilgi veren Şeker, storyboard kullanımına değindi. Şeker; “Storyboard’larda çekeceğimiz bir film, reklam filmi ya da animasyonda kameranın kullanacağı açıları biz aslında sanatçı gözüyle kurgulamaya çalışıyoruz. Birçok insanın bir araya gelip yapacağı işi kendi beynimizde planlıyoruz. Bütün bu film eforunu vermeden masa başında çözebiliyoruz. Storyboard bitmiş bir iş olarak, herkes tarafından anlaşılması gereken bir şey değildir. Bazen sanatçının sadece kendisinin anlayabileceği storyboard’lar olabiliyor. Ama eğer bu storyboard sadece animasyon üzerinden kullanılmayacak, reklam filminde de kullanılacaksa yönetmenin anlayacağı bir şekilde basit, yalın çizimler olması gerekiyor. Biz aslında işe storyboard’la başlamıyoruz, mindmap ve moodboard ile başlıyoruz. Mindmap projenin bizim aklımızda uyandırdığı genel storyboard’da hangi kısımlara odaklanacağımıza sadece yazı üzerinde bakıyoruz. Sonra karşı tarafın anlayacağı basit bir şekilde karelerin nasıl gözükeceğini kurguluyoruz sonrasında, müşteriyle revize işlemi derken iş final kısmına geliyor.” ifadelerini kullandı.

“Animasyon yapmak isteyenler çizim tabletiyle el kaslarını adapte edebilirler”

Animasyon yapmak isteyenlerin çizim tabletiyle el kaslarını adapte edebileceklerini ifade eden Şeker, işleyiş hakkında açıklamalarda bulundu; “Her işe başlamadan önce Case Study dediğimiz bir hafta oluyor. Kullanacağımız Storyboard’da ki öğelerin bile çizimi için özellikle. Bunlar Behance’te arama kısmına animasyon yazıp popülerlik kısmına da son zamanlar diye bir filtrelemeyle çok kolay şekilde ulaşabiliyoruz. Bu sektörde olan birisi zaten Behance, Dribble, Pinterest’ten çıkmıyordur diye düşünüyorum. Benim genç arkadaşlara tavsiyem eğer bu işe girmek istiyorsanız özellikle el kaslarını bu işe adapte etmek için kesinlikle çizim tabletinizin olması gerekiyor. Bu çizim tableti illa belli bir marka olmasına gerek yok, ben Wacom tabletle başladım. Wacom’un öğrenci için tabletleri bu iş için gayet ideal. Arkadaşlara en büyük tavsiyem özellikle Behance’ten özellikle Türkiye’deki tasarımcıları takip etsinler, çok güzel işler çıkartıyorlar son zamanlarda.” şeklinde konuştu.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)