İş Hayatına Yeni Adım Atacak Gençler İçin Kariyer Semineri düzenlendi

Üsküdar Üniversitesi Üniversite Kültürü dersi kapsamında “ İş Hayatına Yeni Adım Atacaklar İçin Kariyer Semineri” gerçekleştirildi. Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Sosyal Güvenlik programının düzenlediği seminerin konuğu İstanbul Üniversitesi AUZEF İnsan Kaynakları Yöneticisi Serkan Çelik oldu. 

“Kariyer, hayatımızın büyük bir bölümünü kaplıyor”

Kariyerin ne olduğunu, ne ifade ettiğini ve bilinçli kariyer planlarının öğrencilerin bilmesi gerektiğine dikkat çeken İstanbul Üniversitesi AUZEF İnsan Kaynakları Yöneticisi Serkan Çelik, gençlere kariyer hayatında nasıl bir yol izlemeleri gerektiğiyle ilgili tavsiyelerini paylaştı. Çelik; “Kariyer, hayatımızın büyük bir bölümü kaplıyor. İş hayatı bu zaman diliminin içindedir. Yaptığımız tercihleri neye göre yapıyoruz, nasıl karar veriyoruz. Bu planlamalar çok önemlidir. Kariyer hayatında bazı sorular var. Cevaplarını bilmek ve sorgulamak gerekiyor. Önce bu soruların cevaplarını aramalarını gençlere tavsiye ediyorum. Ben kimim? Çalışma nedir, benim için ne ifade ediyor? Hangi işi yaparsam mutlu olurum? Hayatta önceliklerim neler? Bu soruların cevaplarını aramaları ilk aşamadır. Eğitim hayatını tamamladıktan sonra ailelerin iş hayatı beklentisi oluyor. Kişilik envanteri yaparak ben kimim? Sorusunu nesnel şekilde bulabilirsiniz. Belirli kişilik tiplerimiz var. Değişken bir şey değildir bunlar. Analitik yönü kuvvetli olan bir kişi iş hayatında tüm bunların karşılığını bilmelidir. Sayılarla ve detaylarla ilgilenir, muhasebe departmanlarında çalışabilir. Hangi işe uygun olduğunu kişinin analiz etmesi gerekiyor. Kariyer hedeflerinizde önceliklerinizi belirlemeniz şart.” dedi.

“Sizi bekleyen farklı bir hikâye var”

Kariyeri örneklerle açıklayan ve iş hayatına yeni adım atacaklar için bilgilerini paylaşan Çelik; “Hayatımızda yer edinmiş ve çok duyduğumuz bir kelimedir. Sanayi devriminden önce düz yolda ilerlenen bir yol demekti. Kalfa- çırak şeklinde ilerlenen bir yol. Yıllar geçtikten sonra bugün kariyer farklı anlamlarda bir patikaya dönüşüyor. Geleneksel tanımın uzağında iş hayatında total çerçeveye bakarsak tüm rollerin tamamıdır. Kendinizi nerede görüyorsunuz? Sorusuna eskiden müdür olarak görüyorum diyenler vardı. Dikine bir kariyerden yataya geçiş yapabiliriz. Doktor, avukat değilseniz sıkı sıkı mesleğine bağları olanlardan değilseniz, ya dikey ya da yatay ilerler. Gençler için keşif dönemi çok sancılı bir dönem ve psikolojik olarak da o yaş grubu mücadele eder. Bazı gençler bilinçli ve hedefleri olduğu için şimdi araştırıyor, biliyor. Bazıları da mezun olduktan sonra acı gerçeklerle karşılaşıyor. İzin vermeyin, öncelikleriniz olsun. Staj programlarına gidebilirsiniz. Keşfetmekle ilgili tüm bunlar mutlaka deneyim elde etmelisiniz. Network geliştirin, mülakat provaları yapın, iş bulma kanalları keşfedin. Sizi bekleyen farklı bir hikâye var.” şeklinde konuştu.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)