SHMYO öğrencilerine TÜBİTAK Öğrenci Projeleri Yazma Eğitimi Verildi

Üsküdar Üniversitesi SHMYO Müdürü Doç. Dr. Mesut Karahan ve Üsküdar Üniversitesi SHMYO Eloktronörofizyoloji Program Başkanı Öğr. Gör. Öznur Özge Özcan SHMYO öğrencileir için TÜBİTAK proje yazma eğitimi verdi. Eğitime ilişkin bilgi veren Karahan; “Burada öğretilecek şeyleri sadece projeyle sınırlandırmamak lazım. Burada elde edeceğiniz şeyler hayatınız boyunca sizlere faydalı olacak şeylerdir.” dedi.

Burada öğretilecek şeyleri sadece projeyle sınırlandırmamak lazım

Karahan; “2209-A özellikle 4 yıllıklara verilen bir şanstı. Bu yılla beraber TUBİTAK tarafından ilk kez sağlık hizmetleri meslek yüksek okulunda da artık öğrencilerimize verilebileceği açıklandı. Bütçesi değişiyor. Şu anda 4000 TL ama 2022’de 5000 veya 6000 olabilir. Bizim 2022’de planımız sağlık hizmetleri meslek yüksekokulunda da birçok çocuğu en azından yarısına bile olsa bu tarzda proje vermektir. Onun için de dedik ki bir eğitim verelim. Burada öğretilecek şeyleri sadece projeyle sınırlandırmamak lazım. Burada elde edeceğiniz şeyler hayatınız boyunca sizlere faydalı olacak şeylerdir. Mesela biz bir literatür taramasının nasıl olduğunu gösteriyoruz. Maalesef bunu derslerde gösterme şansımız olmuyor. Siz bunu bir projede kullanırsınız kullanmazsınız, bir ödevinizde kullanırsınız kullanmazsınız, hayatınızda başka bir şeyde kullanırsınız ya da kullanmazsınız tamamen size kalmış bir şey.” şeklinde konuştu.

 “TÜBİTAK kısa sürede hedefe ulaşabileceğimiz projelere destek veriyor”

TÜBİTAK ve çalışmalarından bahseden Eloktronörofizyoloji Program Başkanı Öğr. Gör. Öznur Özge Özcan; “TÜBİTAK bizim ülkemizde bir fikriniz varsa onunla bir çalışma yapmak istiyorsunuz diyelim. Bu fikir bir hasta üzerinde olabilir, bir hayvan üzerinde olabilir veya tamamen malzeme hazırlamaya yönelik olabilir. Yani bir canlı olmadan da gerçekleştirilebilir. Bu yüzden her türlü fikir düşününce çok değerlidir. Bunu hocalarımızla paylaşılması çok kıymetli olacaktır. Çünkü sizlerin fikirlerinizi açtığınız insanlar bu alanda bilgisi olan insanlardır ve eminim ki sizi en iyi şekilde yönlendireceklerdir. 2209-A’nın burada önemi şudur; TÜBİTAK bizden çok büyük bir şey beklemiyor. Sadece bir araştırmayı oluşturabiliyor muyuz, bunu literatüre uyarlayabiliyor muyuz bununla ilgili kısa yöntemler istiyor. TÜBİTAK kısa sürede hedefe ulaşabileceğimiz projelere destek veriyor. 2209-A, bir araştırmayı tamamlayabileceğimiz ilk basamak gibidir. Ülkemizdeki öğrencilerin bir araştırmaya katılmasını ve sürdürmesini sağlıyor.” dedi.

“Aynı başlık ve proje fikriyle tekrar başvurulamıyor

Başvuru koşullarından söz eden Özcan; “Birden fazla proje başvurusu yapamıyoruz. 2209-A’ya kabul olma şartıyla eğer daha önce kabul edilip projeyi tamamladıysak aynı proje için TÜBİTAK’tan bir daha destek alınamıyor. Aynı başlık ve proje fikriyle tekrar başvurulamıyor. Programa danışmanınızla veya sadece yürütücü olarak tek kişi de katılabilirsiniz. Takım halinde de maksimum proje yürütücüsü dışında en fazla dört kişi projelere başvurabiliyorsunuz. Doktora yeterliliğini tamamlamış danışmanlar size bu konuda danışmanlık yapabiliyor. Yani yolu öğrenmeniz, projeyi kabul aşamasına getirmeniz gerekiyor. Artık iki yıllık okuyan öğrenciler de başvuru yapabiliyorlar. Projeniz kabul aldıktan sonra en geç lisans ve ön lisans eğitiminizi bitirmeden bir yıl içinde tamamlayacak şekilde başlamanız gerekiyor.” ifadelerini kullandı. 

“Projeler çok güzel bir anahtardır”

Öğrencilere proje yazmak için tavsiyelerde bulunan Özcan; “Önce araştırıyoruz sonra bilgiyi topluyoruz ve topladığımız bilgiyi yorumluyoruz. Bilgiyi yorumlayabilmek ve bunu da takım halinde kazanmak, birbirinizle fikir alışverişiyle ortak bir sonuca varabiliyor olmak çok kıymetlidir. Hayatınızda çok büyük adımlardır. Size farklı bakış açıları kazandırabilecek önemli durumlarıdır. Proje yürütücüsü olarak başvurduğunuz üniversiteye hem de sizi desteklemeyi kabul eden TÜBİTAK’a karşı da sorumlu olacaksınız. Yaptığınız çalışma 12 aya sığmıyorsa veya verilen bütçe yetmiyorsa TÜBİTAK’a kısım kısım projenizi sunabilirsiniz. TÜBİTAK’ın 2209-A gibi farklı numaralandırılan ve farklı bütçelendirilen yolları vardır. Siz bu yolları aştıkça projeler aslında çok güzel bir anahtardır.” ifadelerini kullandı.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)