Sağlıkta en önemli alanlardan olan ameliyathanenin önemi konuşuldu

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Ameliyathane Hizmetleri ve Evde Hasta Bakımı bölümleri tarafından “Ameliyathanenin Hastane İçindeki Konumu” başlıklı etkinlik düzenledi. Türk Ameliyathane Teknikleri Derneği Genel Başkanı Funda Aytaç’ın konuk olduğu programda, sağlık alanında oldukça önemli olan ameliyat sürecine ve ideal bir ameliyathanede olması gerekenlere değinildi. Özellikle ameliyathanenin sterilizasyonuna vurgu yapan Aytaç: “Ameliyathane sterilizasyonu bozulmuş ise bunun ekibe hızlı bir şekilde bildirilmesi ve ona göre önlemlerin alınması gerekiyor. Sterilizasyon en ufak hatayı kabul etmiyor.” dedi.

“Asıl görevimiz birey ve toplum güvenliğini sağlamak” 

Ameliyat dönemi ve ameliyathane teknikerleri hakkında açıklamalarda bulunan Aytaç; “Birey ve toplumun güvenliğini sağlamak asıl görevimiz. Ameliyathanelerde bireyin mahremiyetini koruyor, fizyolojik izlem ve psikolojik destek sağlıyoruz. Ameliyathane teknikeri öncelikle hastanın alerjisinin olup olmadığını, varsa geçirdiği ameliyatları, vücudunun hangi bölgesinden ameliyat olması gerektiği gibi konuların sorgulamasını yapar. Hasta stresli ise rahatlatır ve psikolojik destek sağlayarak ameliyata hazırlamış olur. Hastanın pozisyonunu verir. Anestezi uygulanacaksa spiral mi genel anestezi mi bunlara bakar. Cerrahi ekibi giydirir, masasına bakar, bohçasını açar ve oradan çıkan indikatöre bakar.” dedi.

“Ameliyathanenin sakin bir yerde olması gerekmektedir” 

Ameliyathanenin konumu, özellikleri ve sterilizasyonuna değinen Aytaç; “Ameliyathanenin sakin bir yerde olması lazım. Hastanenin üst katlarında veya alt katlarında olması gerekmektedir. Prosedürlere göre güvenli ve sessiz bir yerde olması zorunlu tutuluyor. Ameliyathane toz, kir, kimyasal maddeler ve radyasyondan uzak olmalıdır. Duvar ve yer kaplamaları yıkamaya dayanıklı, temizlenebilir özellikte ve bakteriostatik maddelerden yapılmalıdır. Duvar rengi parlamayı önlemeli, hastayı rahatlatmalıdır. Yeşil, bej, açık altın rengi ya da buz mavisi gibi renkler kullanılmalıdır. Her ameliyathane odası için ayrı el yıkama alanı olmalı, lavabolar çelikten ve derin olmalıdır. Musluklar antiseptik solüsyonla kaplı olmalı, ayak veya dokunmayla açılabilir teknikte olmalıdır.” ifadelerini kullandı.

 ‘‘Sterilizasyon en ufak hatayı bile kabul etmiyor’’ 

Ameliyathanede oluşabilecek kazalara ve bunların önlenmesi için alınacak önlemlere ilişkin açıklamalarda bulunan Aytaç; “Bazen sirküler teknikerlerimiz paket açarken masaya değebilir veya bir şey dökülebilir. Ameliyathane sterilizasyonu bozulmuş ise bunun gizlemeden ekibe söylenmesi gerekmektedir ve ona göre de önlemler alınmalıdır. Yeşil su geçirmez örtülerimiz vardır. Ameliyat masasını hazırlarken, cerrahi aletleri hazırlamadan önce masaya önce örtü geçirilir. Bir yer ıslak ise tekrardan yeşil örtü serilerek orası örtülür. Böylece sterilitesi bozulmamış olur. Bazen ortopedi vakalarında dışarıdan teknik elemanlar geliyor. Onlar steriliteye çok dikkat etmeyebiliyorlar. Bir yere değdiklerinde veya yanlış bir şey kullandıklarında uyarılması ve düzeltilmesi gerekmektedir. Sterilizasyon en ufak hatayı bile kabul etmiyor.” cümlelerini kullandı.

 ‘‘Hasta mahremiyetini her zaman koruyalım’’ 

Ufak bir hatanın çok büyük sorunlara yol açabileceğini ifade eden Aytaç; “Ameliyathaneye girdikten sonra işimizi askeri bir düzen edasıyla, tam ve dört dörtlük yapmamız gerekiyor. Çünkü bunun bir kaybı olduğunda maalesef geri dönüşü olmuyor. O yüzden çok dikkatli olmalı her şeyi gözetim altında ve doğru bir şekilde yaparak ilerlemeliyiz. Doğru öğrenmeliyiz çünkü yanlış öğrendiğimiz bir şeyi yanlış bir şekilde yapıyor ve yanlış bir şekilde öğretmeye devam ediyoruz. Bu yüzden doğru öğrenelim, hasta mahremiyetini her zaman koruyalım ve düzenlemeleri yerinde uygulamalarla halledelim.” dedi.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)