Geleceğin en önemli alanlarından biri olan “Siber Güvenlik” programı düzenlendi

Üsküdar Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi tarafından düzenlenen Siber Güvenlik etkinliğinin konuğu HAVELSAN Siber Güvenlik Direktörü Dr. Mert Özarar oldu. Siber güvenlik alanında yapılan çalışmaların önemine değinen Özarar; “Siber güvenlik alanında atılan en önemli adımlardan biri Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesi projesidir. 192 firmanın bir araya gelerek oluşturduğu proje, Savunma Sanayi Başkanlığı tarafından destekleniyor. HAVELSAN’da bu projede yer alıyor. Ülkemizin siber güvenlik konusunda hak ettiği konumu bulabilmesi için, bunun gibi inisiyatiflere ve sivil toplum örgütlerine ihtiyacımız var.” dedi.

“Siber güvenlik alanında kariyer yapmak isteyenler tutkulu olmalı” 

Siber güvenlik alanında uzmanlaşmanın ve odaklanmanın önemine değinen Özarar; “Siber güvenlik diğer bilimler gibi tek bir sınava çalışarak öğrenebileceğiniz ve eğitiminizi tamamlayabileceğiniz bir alan değildir. Siber güvenlik sürekli değişen ve gelişen bir alan olduğundan her an gündemi ve yeni gelişmeleri takip etmeniz gerekir. Yapay zekandan büyük veriye, hızlı iletişim teknolojilerinden yazılım teknolojilerine kadar yeni nesil mobil hakkında bilgi sahibi olmak gerekiyor. Bu ise gerçekten tutku ile yapıldığında amacına ulaşabilir. Bu alanda kariyer yapmak isteyen arkadaşlara vereceğim tavsiyelerden biri; eğer bu işi gerçekten en iyi şekilde yapmak istiyorsanız tutkulu olmanız gerektiği. Tutkusu olmazsa olmaz.’’ dedi.

“Danışmanlık hizmetleri sunuyoruz”  

Siber Güvenlik Akademisi’nde farklı kurum ve kuruluşlara, yurt içi ve yurt dışında alt yapı sağlayacak eğitimler verildiğini ifade eden Özarar; ‘‘Bu alanın bir diğer kolu danışmanlık hizmetidir. Tehdit analizi, kaynak kodu analizi, yazılım ve statik ile dinamik olarak kod analizlerinin de yapılması işlemlerini bizler de yapıyoruz. Birçok yerde danışmanlık ve eğitim hizmetleri de veriyoruz. Kurumlara ise yerinde personel desteği, bilgi güvenliği ve yönetim sistemine danışmanlık veriliyor. Mimari kapsam olarak da eğitimler veriliyor.'' ifadelerini kullandı.

“Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesi Önemli Bir Proje”  

HAVELSAN’ın içeriğine ve çalışmalarına değinen Özarar; “HAVELSAN tarafından oldukça büyük projelere imza atılıyor. Örneğin Deniz Komutanlığı’nda kullanılmak üzere siber olgunluk seviyesinin belirlenmesi ve yükseltilmesi için bir proje ortaya kondu. Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesi bu alanda 192 firmanın bir araya gelerek Savunma Sanayi Başkanlığı tarafından desteklenen bir proje olarak ortaya çıktı. HAVELSAN’da bu projede yer alıyor. Ülkemizin siber konusunda hak ettiği konumu bulabilmesi için, bunun gibi inisiyatiflere ve sivil toplum örgütlerine ihtiyacımız var.” dedi.

‘‘Artık tatbikatlar sahada değil siber simülasyon ile yapılıyor’’ 

Teknolojinin gelişmesi ile kavramların içeriklerinin değiştiğini ve yeni kavramların ortaya çıktığını aktaran Özarar; ‘‘Artık tatbikatlar bile sahada değil siber simülasyon ile yapılıyor. Oyun oynar gibi yapılan bu tatbikatların hayata geçirilmesi gerekiyor. HAVELSAN siber simülasyon konusunda dünyada 10. Sırada yer alıyor. Milli Muharip Uçağı 2023’te hangardan çıkıp, 2029’da uçacak ve F22’nin rakibi olacak. Türkiye’nin savaş uçağındaki en önemli önceliklerinden biri siber güvenliktir.’’ ifadelerini kullandı.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)