Alzheimer hastasına bakımın yolu sevgiden geçiyor…

Üsküdar Üniversitesi Türkiye Alzheimer Derneği paydaşlığı ve Pandemide Alzheimer hasta yakını destek programları kapsamında, Üsküdar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Öğretim Görevlisi ve Türkiye Alzheimer Derneği Yönetim Kurulu Üyesi İdil Arasan Doğan, Türkiye Alzheimer Derneği Kadıköy Şubesi sosyal medya hesabında “Alzheimer Hasta Yakınını Anlamak” temalı bir canlı yayın gerçekleştirdi.

Canlı yayına, Alzheimer hastası eşi olan Ahmet Şeker katılarak hastası ile olan deneyimlerini tüm içtenliği ile izleyicilerle paylaştı.

12 yıldır eşine birebir bakım veren Ahmet Şeker; “Alzheimer hastasına bakım vermenin yolu sevgiden geçiyor. Onu dinlemek, anlayışlı ve sabırlı olmak gerekiyor. Zaman zaman tükenmişlik içine düşüyorum. Edindiğim bilgi ve tecrübeler neticesinde bu durumu aştığımı söyleyebilirim.” dedi.  

Şeker, yaşadığı süreçte en zorlandığı anları ise şu sözlerle aktardı; “Beni tanımaması ve hayallerimizin yarıda kalmış olmasıdır.”

Öğr. Gör. Doğan; “Alzheimer hastalığında gerçek karar vericiler bakım verenlerdir”

Öğr. Gör. İdil Arasan Doğan da Alzheimer hasta bakımına ilişkin değerlendirmelerde bulundu; “Alzheimer hastalığında gerçek karar vericilerin hasta yakınlarıdır. Bakım verenlerin kendi psikolojik sağlamlıklarının önemine dikkat çekmek istiyorum. İlaveten hastalık sürecini yaşanır kılmanın bakım verenin hastalık üzerine psikoeğitim alması, kendi iyilik hali için zaman yaratması ve hastasının ritmini anlamasından geçer.” şeklinde konuştu.  

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)