Web tasarımda hız algısı neden önemli?

Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Görsel İletişim Tasarımı Bölümü tarafından düzenlenen çevrimiçi söyleşi etkinliğinin konuğu Minus 99 Tasarım Stüdyosu Kurucusu ve Kreatif Yönetmeni Alaa Alnuaimi oldu. Moderatörlüğünü Görsel İletişim Tasarımı Bölüm Başkanı Doç. Dr. And Algül’ün gerçekleştirdiği söyleşide Alaa Alnuaimi ‘Web Tasarımda Hız Algısı’ konusuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Gerçek hız algısı ile sanal hız algısının farklı olduğunu vurgulayan Alaa Alnuaimi, algı yönetiminin önemli olduğunu söyledi.


“Siteler yavaşladıkça müşteri kaybedilir”

Web sitelerindeki hızın müşteri üzerindeki etkisinden bahseden Alaa Alnuaimi; “İnsanların yarısı 3 saniyeden uzun açılan web sitelerini terk ettiklerini söylüyorlar. Normal bir mobil uygulamada da aynı şekildedir. Bu 3 saniye aslında oldukça düşük bir süredir. Üç yıl önce Google tarafından devreye giren bir konu var. 2018’in Ağustos ayından itibaren eğer web sitelerinin hızı belli kriterlerde değilse bu sefer arama motorlarının sonuçlarında da aşağıya düşecektir dediler. Bu eğer sizin siteleriniz yavaşsa hem kullanıcılara iyi hizmet sağlamıyorsunuzdur hem de artık Google aramalarda da çıkmıyorsunuz demektir. Yani siteler yavaşladıkça müşteri kaybedilir. Bu durum da oldukça kritiktir.” şeklinde konuştu.

“Hızlı bir web sitesi güven inşa ediyordur”

Tasarımcının site üzerindeki sorumluluklarından bahseden Alaa Alnuaimi; “Siteleri yapan tasarımcılar sorumluluk almaları gerektiği için siteleri ve internet üzerinde sunulan hizmetleri daha iyi hale getirmeleri lazım. Genel olarak hızlı bir web sitesi güven inşa ediyordur. Sizlerin her gün kullandığınız, güvendiğiniz web siteleri genelde sorunları ele alan firmalar oluyor. O yüzden sizler de o siteleri beğenip sürekli ziyaret ediyorsunuz. Bu sitelerin en çok ziyaret alma sebeplerinden bir diğeri de sayfaların yüklenme hızıdır. Bu da çok sürpriz bir sonuç değildir. Eğer sayfada bir şey yüklenmediyse sayfadaki diğer şeyleri görmeyeceğiniz için en önemlisi tabii ki hız olacaktır. Önce bir site gelsin karşımıza ondan sonra aradığını bulma, sayfanın içeriği, ekranlar arası geçiş yapma konusu insanlar için önemli oluyor.” dedi.

“Gerçek hız algısı ile sanal hız algısı farklıdır”

İnsanda hız algısının içinde bulundukları koşullara göre değişebileceğini vurgulayan Alaa Alnuaimi; “İnsanlar genelde bir yerlerde bir şeyleri deneyimlerken ‘Bakayım ne kadar sürdü’ deyip süre tutmuyorlar. ‘Kaç saniyede açılıyor, ne oluyor’ diye bir yapıda kimse incelemiyor. Bir şey deneyimliyorsunuz ve sizin o anki hissiyatınızla, algınızla siteler sizleri ‘Çok güzeldi, çok akıcıydı’ ya da ‘beni çok yordu bu site bir daha girmeyeceğim, böyle bir hizmetten de feragat edeceğim’ gibi şeyler diyebileceğiniz hale getiriyor. Bu yüzden gerçek hız algısı ile sanal hız algısı farklıdır. O algıyı nasıl yöneteceğiniz tam da böyle tasarımdan başlayan çok önemli bir konudur. Mesela bir deneyde insanlara bir sayfa yükletiyorlar. Bu sayfaların yüklenmesi tüm deneyler için 4 saniye altında gerçekleşiyor. %70’in üzerinde insan bunun hızlı olduğunu algılamasına rağmen hiç göz ardı edilemeyecek bir oranda bunu yavaş algılıyor. Birebir aynı olan şeyi daha yavaş algılıyor.” ifadelerini kullandı.

“İnsanların birbirinden çok farklı hız algısı oluyor”

İnsanlar arasında değişen algı koşullarının 4 kategori altında toplandığına dikkat çeken Alaa Alnuaimi; “İnsanların birbirinden çok farklı hız algısı oluyor. Bunları hız algılamalarını dört ana kategori altına yerleştirilebiliyor. Birincisi etkin kullanım dediğimizdir. Eğer o uygulama web sitesiyle tüm nesneler yüklendikten sonra sayfada ilk görünecek şeyleri en son gösteriyorsa yavaş olduğu algılanıyor, parça parça yükleniyorsa da hızlı olduğu algılanıyordur. Diğer bir konu da yaş konusudur. Gençler her türlü ortalamada biraz daha yaşlı olan insanlara göre daha yavaş algılıyor her şeyi. Çünkü daha çok hız beklentileri oluyor. Diğer konu da ruhsal durumdur. Eğer insan huzur içindeyse hızlı algılıyor ama eğer stresliyse, huzursuzsa o zaman daha yavaş algılıyor. Son konu da hareket durumudur. Eğer evinde koltuğunda oturup akşam bir şeyleri inceliyorsa her şey hızlı geliyor ama gün içinde yürürken, otobüsteyken, arabadayken vs. bunu yaptığında çok daha yavaş algılıyor.” dedi.


 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)