Havacılık ve Uzay Psikolojisi Sertifika kursu tamamlandı

Üsküdar Üniversitesi ve Havacılık Tıbbı Derneği iş birliğiyle 6. Grubu düzenlenen Havacılık ve Uzay Psikolojisi Sertifika Kursu’nda eğitimlerin sonuna gelindi. Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç ve Prof. Dr. Gökben Hızlı Sayar koordinatörlüğünde gerçekleşen eğitimlerde Türkiye sivil havacılığında uçuş emniyetinin önemli alanlarından biri olan ‘İnsan Faktörleri’ çerçevesindeki psikolojik konular derinlemesine irdelendi. Eğitimin Üsküdar Üniversitesi bünyesinde 2017 yılı itibarıyla devam ettiği biliniyor.

Havacılık ve Uzay Psikolojisi Sertifika Kursu’nda havacılığa dair her alan hakkında bilgi verildi

Eğitimin birinci gününde “Havacılık psikolojisi, havacılık psikoloğu nedir?” konulu psikolojik bakış açısından yola çıkarak insanoğlunun havacılık serüveni, havacılık psikologlarının görevleri, atmosfer, irtifa fizyolojisi, barotravmalar, dekompresyon hastalıkları, hipoksi, hiperventilasyonu, havacılık terminolojisi hakkında bilgilendirmeler yapıldı. Hava araçları nasıl uçar, güvenlik unsurları, uçucu vertigosu (dizoryantasyon), vestibüler ve görsel illüzyonlar, akselerasyon, G kuvvetleri, uçuşta fizyolojik, tıbbi, psikolojik ve bilişsel inkapasitasyonlar aktarıldı.

Etkinliğin devamında ikinci gün pilot kişilik profili, uçuşa uygunluk; motivasyon, yetenek ve sağlık, pilot seçiminde psikometrik değerlendirme (M. Mawk, Papi, Cattell-PF16), pilot adayı seçiminde DLR-2 (CRM) değerlendirmeleri ve mülakat teknikleri, havacılıkta kriz durumları ve psikolojik ihtiyaçlar, uçuş korkuları ve tedavi usulleri, hareket hastalığı ve uçak tutması, kadın pilot performansı ve psikolojik değerlendirmesi eğitimi verildi.

Uçan insanın motivasyonları, sağlıklı ve patolojik motivasyon, psikolojik sağlamlık, dayanıklılık ve iyilik hali eğtiminin verildiği üçüncü günde ise yaşlı pilotların yaşadığı sorunlardan olan psikomotor ve nörokognitif gerilemeler, pilot ve uçuş ekiplerinin stres ve yorgunluğu, hava trafik kontrolörlerinin ve yolcuların stresleri, kabin ekiplerinin stresleri ve yorgunluğu, havacılık kazaları, TSSB, krize müdahale, EMDR, aile desteği,  pilot intiharları ve psikootopsileri hakkında bilgi aktarımında bulunuldu.

Eğitimin son gününde ekip kaynakları yönetimini hakkında bilgilendirme yapıldı. CRM ve duygusal zeka, CRM’i bozan tehlikeli düşünüş ve davranış kalıpları ‘Gremlinler’,  kuraldışı yolcular, hava korsanlığı, stockholm sendromu gibi alanlar hakkında bilgi verildi. Uçuş emniyetinde yeni konsept olarak ortaya konan Akran Desteği (Peer Support) ve akran desteği rol playing, havacılık psikologlarına havacılık otoritesinin yaklaşımı aktarıldı. Eğitim sonunda katılımcılardan geri bildirim alındı.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)