1 Konu 1 Konuk etkinliğinin 43. oturumu gerçekleştirildi

Üsküdar Üniversitesi İş Güvenliği, İş Sağlığı ile Çevre Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezi ÜSGÜMER’in düzenlediği 1 Konu 1 Konuk etkinliğinin 43’üncü oturumu online gerçekleştirildi. Programın konuğu Yankı Akademi Kurucu Ortağı ve A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Alparslan Yılmaz oldu.

 

Kaynakla ilgili riske maruz kalma iş güvenliğinde önemlidir”

‘İSG Eğitimlerindeki Dijital Çözümler’ başlıklı sunumunu gerçekleştiren Yılmaz, 0 yerli tasarlanan Intelligent Dojo sistemiyle ilgili bilgiler verdi. Yılmaz, “Yankı Ekibi tarafından tasarlanan, özel okul, işletme, fabrika, kişi ya da kamu kurumlarına tablet, etkileşimli duvar, VR, OR ve Simülatörlerle dijital ortamda eğitim veren bir sistemdir. Intelligent Dojo, 0 yerli olarak tasarlanmıştır. Bir tarafı yazılımla ilgili bir tarafı da içerik geliştirmeyle ilgilidir.” dedi.

Sistemlerine Intelligent Dojo demelerinin sebebini açıklayan Yılmaz; “İnsanoğlu Sümerlerden bu tarafa yazıyı bulduğundan itibaren deneyimini başka nesillere bırakmak istemiş. Tabi ki önce mağaralara şekiller çizmiş, yazıyı bulunca da iş kolaylaşmış ve matbaayla beraber daha da hızlanmıştır. Aslında insanlığın istediği şey budur. Eski zamandan beri bir şeyleri paylaşmak istiyorlar. Bizim de Intelligent Dojo dememizin sebebi Japonların da eğitim merkezlerinin adı Dojo’dur. Bütün otomotiv sektörü de bu Dojo’ya aşikardır. Dojo’daki temel mantık aslında otomotiv sektöründe herhangi bir bölümde çalışan başlamadan önce risklerin farkına varabilmesi için uygulama yapmaları ve pratik geliştirmeleridir. Mesela ben bir kaynak bölümünde çalışacaksam kaynakla ilgili riske maruz kalma iş güvenliğinde önemlidir.” dedi.

Intelligent Dojo, 0 yerli olarak tasarlanmıştır”

Intelligent Dojo’nun nasıl bir mantıkla işlediğini anlatan Yılmaz; Yankı Ekibi tarafından tasarlanan, özel okul, işletme, fabrika, kişi ya da kamu kurumlarına tablet, etkileşimli duvar, VR, OR ve simülatörlerle dijital ortamda eğitim veren bir sistemdir. Intelligent Dojo, 0 yerli olarak tasarlanmıştır. Bir tarafı yazılımla ilgili bir tarafı da içerik geliştirmeyle ilgilidir. Biz iş sağlığı ve güvenliği özelinde bunu birleştirdik ve uygulamalarını da arttırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklikle destekliyoruz ya da gerçek simülatörler koyarak destekliyoruz.” şeklinde konuştu.

Uygulama sanal gerçeklikle destekleniyor”

İnsanlar sistem sayesinde anlatırken de öğrenebiliyor diyen Yılmaz; ‘‘Bu sistemle çalışanlar, iş güvenliği, iş başı eğitimlerini sanal ve gerçeklikle güvenli ortamlarda deneyimleyerek sertifika alıyor. Uygulama sanal gerçeklikle destekleniyor. Bir yüksekte çalışma uygulaması veya kapalı alan simülasyonu deneyimlenebiliyor. Mesela bir otomotiv fabrikası mevsimlik işçilerle ilgili olan kısımda 3 tane sık yaşanan kaza türü vardı. Onlara dönük bir kaza simülasyonu hazırlandı ve katılımcılar bu işe başlamadan önce simülasyonlar izletildi. O sezon olaylarla ilgili hiçbir kaza yaşanmadı. Sanal gerçeklikte hayalleriniz kadar sarılıyız. Hazır bir içerik dışında da işletmeye özgü risklere göre de içerikler oluşturulabilir.” ifadelerini kullandı.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)