Üsküdar Üniversitesi araştırmacıları G20-N20 Konferansında çalışmalarını anlattı
2013 yılında kurulan ve ABD başta olmak üzere sinirbilim alanındaki seçkin araştırmacıların yer aldığı Beyin Haritalama ve Tedavileri Derneği (Society for Brain Mapping and Therapeutics - SBMT) tarafından düzenlenen G20 - Neuroscience20 (BRAIN- SPINE- MENTAL- HEALTH) konferansının 8’incisi yapıldı. Konferansa Türkiye'den Üsküdar Üniversitesi ve NPİSTANBUL Beyin Hastanesinden Prof. Dr. Nevzat Tarhan öncülüğünde araştırmacılar da katılım sağladı. 2015 yılında gerçekleştirilen 2’inci G20 zirvesine ev sahipliği yapan Üsküdar Üniversitesinin özellikle sinirbilim alanındaki çalışmalarını paylaştığı oturuma 15 ülkeden araştırmacıların ilgisi yoğun oldu.
Dünyanın önde gelen 20 büyük ekonomisinin liderleri ve uluslararası kuruluşların temsilcilerini bir araya getiren G20 Liderler Zirvesi, İtalya’nın ev sahipliğinde başkent Roma'da başladı.
Bu kapsamda Beyin Haritalama ve Tedavileri Derneği (Society for Brain Mapping and Therapeutics - SBMT) tarafından düzenlenen G20 - Neuroscience20 (BRAIN- SPINE- MENTAL- HEALTH) konferansının 8’incisi yapıldı.
Yapay zeka ve görüntü işleme tabanlı hastane bilgi yönetim sistemi
Beyin Haritalama ve Tedavileri Derneği (Society for Brain Mapping and Therapeutics - SBMT) tarafından Orta Doğu ve Balkanlar olmak üzere çevre ülkeleri kapsayan Beyin Girişimi (MeBrain+ Initiative) Başkanı seçilen Prof. Dr. Nevzat Tarhan, beyin araştırmalarının yeni odağı nöroteknolojiler kapsamında bir sunum yaptı. "NeuroTech - In silico applications in Neuroscience & Brain Informatics" başlıklı oturumda Psikiyatrik hastalıklarda biyobelirteçlerin önemine dikkat çeken Tarhan, klasik biyobelirteçler ve yeni nesil yapay zeka destekli biyobelirteçleri ele aldı.
Tarhan öte yandan, NPİSTANBUL Beyin Hastanesi için patent başvurusu yapılan "Yapay zeka ve görüntü işleme tabanlı hastane bilgi yönetim sistemi" hakkında da katılımcılara kapsamlı bilgi verdi.
Üsküdar Üniversitesi’nden yeni bir ürün: BrainAtica tDCS
Üniversite bünyesinde kurulan medikal cihaz tasarım ve geliştirme şirketi BrainAtica araştırmacılarından Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Ihabb Elaff geliştirdikleri ve CE sertifikası alınan tDCS cihazını, özellikleri, teknik spesifikasyonları ve hâlihazırdaki tDCS cihazlarından üstünlükleri hakkında SBMT katılımcılarını bilgilendirdi.
EEG Tabanlı Biyobelirteçler
Prof. Dr. Barış Metin EEG sinyallerinden elde edilen biyobelirteçleri ele aldığı çalışmasında entropy ve farklı entropy hesaplama yöntemleri ile elde edilen potansiyel markerlar üzerine yapılan çalışmaları, elde edilen sonuçları, makina öğrenme tabanlı özellik çıkartma çalışmalarının eksiklikleri ve güçlü yanları ile birlikte gelecek yıllarda derin öğrenme tabanlı çalışmaların önemini dinleyicilerle paylaştı.
Kadın ve Erkeklerde TMU Tedavisi
Doç Dr. Türker Tekin Ergüzel ise Stanford Üniversitesi le birlikte yürütülen ve Uluslararası Beyin Araştırmaları Konsorsiyumu ile birlikte tamamladıkları "A deep learning approach to evaluating sex differences in antidepressant response to neuromodulation using EEG in major depressive disorder" başlıklı sunumuyla kadın ve erkeklerin rTMS tedavi cevabını karşılaştırdığı çalışmasında kadınların tedaviye cevap yakınlığına dair elde edilen dikkat çekici sonuçları paylaştı.
Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü, Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, DBMT tarafından alandaki çalışmaları ile araştırmacılara ilham veren çalışmaları ile 2 yıl önce beyin araştırmaları alanında stratejik programlar, küresel iş birlikleri ve ortaklıklar yoluyla vakıf ve vakıf misyonu hakkında farkındalık yaratmadaki rolü ile 2018 yılında Nobel Ödüllü Eric Kandel'e verilen Golden Axon Liderlik Ödülü'ne layık görülmüştü.
Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)