Rusya-Ukrayna Savaşının tarihsel arka planı konuşuldu

Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi ile Stratejik Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi (ÜSSAM) iş birliğinde “Uluslararası Gündemde Rusya-Ukrayna Savaşı” başlıklı etkinlik düzenlendi. Etkinliğe konuk olarak Prof. Dr. Yaşar Sarı katıldı. Sarı, Rusya-Ukrayna Savaşının derin tarihi kökleri, Ukrayna’daki siyasi gelişmeler ve uluslararası ilişkilerin teorilerini ele aldı.

Güney Yerleşke Sokrates salonunda düzenlenen etkinliğe Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Doç. Dr. İbrahim Arslan ve Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler (İngilizce) Bölüm Başkanı Prof. Dr. Havva Kök Arslan, bölüm akademisyenleri ve öğrenciler katıldı.

Prof. Dr. Havva Kök Arslan: “Dünya yıkılıyor ve yeniden kuruluyor”

Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler (İngilizce) Bölüm Başkanı Prof. Dr. Havva Kök Arslan açılış konuşması gerçekleştirdi. Arslan; “Hani dünya yıkılıp yeni bir dünya kuruluyor derler ya. Gerçekten şimdi dünya yıkılıyor ve yeniden kuruluyor. O sebeple Rusya-Ukrayna Savaşı da çok büyük bir savaş niteliğinde.” dedi.

Prof. Dr. Yaşar Sarı: “Uluslararası sistem, kutuplu sistemden farklı artık”

Çatışmanın sadece cephede yaşanan bir savaş değil, soğuk savaşın sona ermesinden itibaren süregelen bir mücadelenin parçası olduğunu vurgulayan İbn Haldun Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Yaşar Sarı; “Rusya-Ukrayna ya da Ukrayna’daki savaş sizin öğrencilik döneminizin savaşı. 2002 yılından bugüne kadar devam eden bir savaş. Yani o kadar eski bir zamandan bahsediyoruz ve dünya değişiyor. Küresel anlamda uluslararası sistem, kutuplu sistemden farklı artık. Onu çeşitli uzmanlar, akademisyenlerin bir kısmı bir süre tek kutuplu bir sistem olarak tarif ettiler. Bir kısmı ise geçiş süreci olarak tarif ettiler. 90'lı yılların başı dünya için bir belirsizlik, bir sancı dönemiydi. Tabii Sovyetler Birliği’nin çökmesi, ortaya çıkan Rusya Federasyonu’nun içinde problemli yıllardı. Benzer bir durumla şimdi karşılaşıyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Bu mücadelenin bir geçmişi var”

Prof. Dr. Yaşar Sarı; “Bunu sadece cephede savaşan askerlerin çarpışması olarak görmemek lazım. Bu savaş aslında mücadele savaşının da içinde olduğu mücadelenin bir geçmişi var. Bu geçmiş aslında soğuk savaşın sona erdiği yıllardan itibaren başlıyor. Niye? Amerika Birleşik Devletleri ile Sovyetler Birliği diplomatları ve liderleri bu mücadeleyi sona erdirecek görüşmeler yaparken tartıştıkları belli konular var. İşte bunlardan bir tanesi NATO’nun genişlememesidir.” şeklinde konuştu.

Etkinlikte ayrıca soğuk savaş sonrası dönem ve NATO’nun genişlemesi, Rusya’nın güvenlik algısı ve çıkarları, Ukrayna’daki gelişmeler, Putin’in motivasyonları, Uluslararası İlişkiler Teorileri ve Trump’ın Ukrayna Politikası konularına da değinildi.

Öğrencilerin sorularının yanıtlanmasının ardından Prof. Dr. Yaşar Sarı’ya teşekkür belgesi takdim edildi.
Etkinlik toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.
 

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)