Doç. Dr. Mesut Karahan: “Covid, kendi aşınızı, ilacınızı üretmelisiniz dedirtti”

Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Mesut Karahan, Zoom üzerinden düzenlenen programda ‘Yeni Nesil Aşı Modelleri’ konusuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 

 “Kendi aşınızı üretmelisiniz, kendi ilacınızı üretmelisiniz”

Aşı sistemlerinden bahseden Karahan; “Covid-19 hastalığı bizlere aşının ne kadar kıymetli olduğunu, ilaç sektörünün ne kadar kıymetli olduğunu bize gösterdi. Klasik aşıların teknoloji geliştikçe tipleri de değişiyor. Klasik aşılar biraz daha çoğalan virüs veya bakterinin inaktivasyonu var. Şu anda Turkovac’ı duyuyorsunuz. Orada virüsün önce izolasyonu sonra da onu inaktif hale getirip bu tarzda bir aşı sistemine gidildi. Arkadaşlar yaklaşık 12-13 tane böyle değişik farklı modellerde Covid-19 aşısıyla ilgili desteklendiler. Çünkü bu tarz deneyleri yapabilmek için alt yapı ve birçok kimyasala, çalışana ihtiyaç var. Dolayısıyla covid Türkiye’ye ‘Kendi aşınızı üretmelisiniz, kendi ilacınızı üretmelisiniz’ dedirtti. İlaç ile ilgili bir sıkıntı yaşamadık ama aşı bir tık daha zor. Erciyes Üniversitesi’nin biraz daha yeteneğe, laboratuvara, bilgi ve beceriye ihtiyacı vardı. TÜSEB de bunları fonladı ve Turkovac iyi gidiyor” ifadelerini kullandı.

“Hasta değilsiniz ama o virüse karşı antikor üretiyorsunuz”

Aşıların çalışma prensibine değinen Karahan; genelde zayıflatılmış virüs veya bakteriler bir adjuvantla beraber size enjekte ediliyor. Şimdi inaktif olduğu için sizi hasta etmiyor ama vücuda yabancı bir madde girdiği için vücudun immün sistemi bunu tanıyor. Adjuvantlar yardımıyla immün sistem bunu daha çok arıyor gibi düşünelim ve antikor seviyesi çok fazla oluşuyor. Vücut antikor üretmeye başlıyor. Hasta değilsiniz ama o virüse karşı antikor üretiyorsunuz. Kanınızda da bu antikor geziyor. Gerçek bir virüs dışardan geldiği zaman da antikorunuz hazır olduğu için hemen o virüsü yok etme mantığıyla çalışıyor. Böylelikle aşı olmuyorsunuz. Aşı sistemleri böyledir.” şeklinde konuştu.

“Turkovac çok iyi gidiyor”

Aşılar ile ilgili görüşlerini dile getiren Karahan; “Sağlık alanında yapılan bütün harcamaların getirisi çok büyük oluyor. Özellikle Biontech’in bu aşamada olmasının, ilk aşıyı çıkarmasının en büyük sebebi alt yapısının önceden olmasıydı. Kansere karşı yapılan bir çalışma Covid-19 çıkınca hemen ona devşirildi ve ilk onlar çıkardı. Bu projede bizim en büyük avantajımız 12-13 yöntemle bir alt yapımızın oluşmasıdır. Artık herkes ne yapabileceğini biliyor. Gerekecek tüm cihazlar alındı. Özellikle Aykut hocaya da çok teşekkür etmek lazım, Turkovac çok iyi gidiyor.” dedi.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)