İSG bağlamında yeni nesil beton donatıları konuşuldu

Üsküdar Üniversitesi İş Güvenliği, İş Sağlığı ile Çevre Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezi ÜSGÜMER’in düzenlediği “1 Konu 1 Konuk” etkinliğinin 42’inci oturumu çevrimiçi olarak gerçekleştirildi. MTOCON Fiber adlı işletmenin Kurucu ortağı Taner Oral programın konuğu oldu. 


“Betonun her noktasında fiberler bulunuyor”

MTOCON Kurucu Ortağı Taner Oral fiberin kullanım alanlarından bahsetti Oral; Fiberin metreküpte kullanılacak dozajlarını belirlerken bazı hesaplamalar yapıyoruz. Betonun miktarı, sınıfı, beton üzerine gelecek yük, betonun zemin kat sayısı gibi parametreleri kullanarak bir hesaplama yapıyoruz. Uçak hangarlarında metreküpte 5 kilogram fiber donatı kullanılarak çözüm üretiliyor ya da bisiklet, yürüyüş yollarında metreküpte 1.8 ile 2 kilogram arasında kullanılarak çözüm sağlanıyor. Otoparklarda, tır parklarında, fabrika betonlarında farklı dozajlarda çözümler üretilebiliyor. Hibrit çözüm dediğimiz çift kat çelik uygulaması yapılacaksa tek kat çelik hasır ile tek kat fiberi birlikte kullanıyoruz. Betonun her noktasında bulunan fiberin bu uygulama sayesinde önünü keserek engelliyoruz. Fiber iletken bir madde olduğu için petrol kimya sahalarında yoğun kullanılamıyor. Fakat iletken olmayan bir ürün tercih edildiğinde bu ürün rahatlıkla kullanılabiliyor. İletken olmadığı için ekstra bir talep, ekstra bir kullanım durumuna rastlamadık.” ifadelerini kullandı.  

“Çalışanlar birçok alanda fiziksel yorgunluk yaşıyor”

Sahada karşılaştığı fiziksel ve ruhsal sağlık sorunlara değinen Oral; “Zaman yönetiminin önemli olduğu inşaat ve maden projelerinde iş sağlığı güvenliği, işin yürütülmesi ve sistemli çalışmasının sağlanması gerekiyor. Makro sentetik ve mikro fiber donatılar İGS açısından çelik hasıra göre oldukça avantajlı. Sahada bizzat şahit olduğumuz sorunlardan en önemlisi çalışanların fiziksel yorgunluk yaşaması. Yorgunluk hissinin üzerine bir de iş baskısı ve zaman baskısı eklendiğinde büyük bir strese neden oluyor. Yapılan araştırmalara göre iş süresinin azaltılması ile iş kazalarının belli bir oranda azaldığı ortaya konmuş. İş yoğunluğu özellikle kas ve iskelet sistemlerinde birçok hastalığa neden oluyor. Fiziksel hastalıkların nedeni ise iş ve işçi uyumsuzluğu, tekrarlayan hareketler ve sıklığı; fiziksel güç ve yetersizliğine bağlı zorlanma, ergonomik koşulların yetersizliği gibi birçok sebep olabiliyor.” dedi.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)