Prof. Dr. Süleymanlı, Bağımsızlığının 30. Yılında Kazakistan’daki Etkinliklere Katıldı

Üsküdar Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ebulfez Süleymanlı, Kazakistan Cumhuriyeti’nin bağımsızlığının 30. Yılı kapsamında gerçekleşen bir dizi bilimsel etkinliklere katılım sağladı.

Çevrimiçi gerçekleştirilen etkinliklerin ilki M. Auezov Güney Kazakistan Üniversitesi tarafından düzenlendi. Kazakistan’ın önemli felsefecilerinden olan Prof. Dr. Saipzhamal Korganova’nın  60. doğum yıldönümü  kapsamında gerçekleşen “XXI yüzyılda İnsan ve Toplum Bilimleri: Güncel Sorunlar ve Çözüm Önerileri” başlıklı konferansta Süleymanlı, “Türk Cumhuriyetleri Arasında Sosyo-Politik İlişkilerin Dinamikleri” başlıklı sunum gerçekleştirdi.

Konuşmasına Kazakistan’ın bağımsızlığını kutlayarak başlayan Süleymanlı, Türk Cumhuriyetleri arasında ilişkilerin politik ve sosyo-kültürel dinamiklerinden bahsetti. Özellikle Türk Konseyi kapsamında gerçekleşen işbirliği etkinliklerinin önemine değinen Süleymanlı, bilim, kültür ve ekonomi alanında ilişkilerin karşılıklı olarak gelişiminde Türksoy, Uluslararası Türk Akademisi, TÜRKPA ve Türk Miras Vakfı gibi kurumların çalışmalarının önemli olduğunun altını çizdi.

Aynı gün Amenjelov Doğu Kazakistan Üniversitesi tarafından gerçekleşen konferansta çevirimiçi katılarak konuşma yapan Süleymanlı, Kazakistan’ın bağımsızlığını kutladı ve Türkiye-Kazakistan arasında stratejik boyutta gelişen işbirliğinin öneminden bahsetti.  

Üsküdar Üniversitesi ile Amenjelov Doğu Kazakistan Devlet Üniversitesi arasında uzun süredir gelişen verimli işbirliği ve yapılan ortak çalışmalara değinen Süleymanlı, yakın zaman diliminde aynı anda 6 Türk Cumhuriyetinde gerçekleştirilen Üsküdar Üniversitesi ve Amenjelov Doğu Kazakistan Üniversitesinin öğretim üyelerinin de yürütücü oldukları “Türk Dünyası Gençliği ve Aile Kurumu” başlıklı geniş kapsamlı karşılaştırmalı sosyolojik çalışmanın sonuçlarının açıklanacaklarını söyledi.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)