Tess Gerritsen Üsküdar Üniversitesi’nde okuyucularıyla buluştu

Korku-tıbbi gerilim türündeki kitapları ile tanınan Tess Gerritsen, Üsküdar Üniversitesi’nde Prof.Dr. Sevil Atasoy ile birlikte bir söyleşi yaptı. Gerritsen, romanlarını yazarken gazetelerin üçüncü sayfalarında yer alan haberlerden esinlendiğini söyledi.

Kitapları dünyanın pek çok ülkesinde çok satanlar listesinde yer alan polisiye, korku, tıbbi gerilim türü yazarı Tess Gerritsen, Üsküdar Üniversitesi’ne geldi.

Kaleme aldığı Rizzoli ve Isles serisinden yararlanılarak yapılan Rizzoli&Isles dizisi ülkemizde ilgiyle izlenen, korku-tıbbi gerilim türündeki kitaplarıyla da Türk kitapseverler tarafından tanınan Tess Gerritsen, Üsküdar Üniversitesi’nde okurlarıyla buluştu.

Prof.Dr. Atasoy ile birlikte söyleşi yaptılar

Tess Gerritsen, Üsküdar Üniversitesi Şiddet ve Suçla Mücadele Araştırma ve Uygulama Merkezi (ŞİDAM) Müdürü ve rektör danışmanı Prof.Dr. Sevil Atasoy ile beraber bir söyleşi de yaptı.

Yaşanmış olaylardan esinleniyorum

Gerritsen, romanlarını çoğu zaman gazetelerde yer alan polis adliye haberlerinden ve yine duyduğu benzer gerçek olaylardan yola çıkarak yazdığını söyledi. Dünya çapında tanınmasına neden olan ilk romanı Hasat’ı da kendine anlatılan bir olaydan yola çıkarak yazdığını belirten Gerritsen, ‘Daha önce Rusya’da çalışan bir kişi bu ülkedeki organ mafyasından bahsetmişti. Kaçırılan yetim çocukların Uzakdoğu ülkelerine götürüldüğünü ve organlarının çıkarıldığını anlatmıştı. Bu olaydan esinlenerek yazdığım kitap Hasat’tı. Bu kitap çok satınca yeni kitaplar yazmaya karar verdim ve ne kadar doğru bir karar verdiğimi anladım. Basit bir gazete haberi bir kitap konusu olabilir. ‘ dedi.

Sarai’nin kitabını yazmak istiyorum

Tess Gerritsen, İstanbul’da iki yıl önce esrarengiz bir şekilde kaybolan ve cesedi 10 gün sonra Sarayburnu’ndaki kalıntılarda bulunan Amerikalı Sarai Sierra ile ilgili bir kitap yazacağını söyledi.

Kültürlerarası bir köprü olacak

Basından takip ettiği cinayetin Amerika’da da konuşulduğunu belirten Gerritsen, ‘Bu cinayetle ilgili bir kitap yazmayı düşünüyorum. Kitapta Amerikalı ve Türk  dedektifler birbirini anlamaya çalışacak. Amerikalılar’a Türkiye’nin korkulmayacak bir ülke olduğunu anlatmak istiyorum. Bu kitabın kültürler arasında bir köprü olmasını istiyorum’ dedi.

İstanbul büyüleyici bir şehir

Çok sevdiği İstanbul’a dördüncü kez geldiğini belirten Gerritsen, ‘Bu şehir çok büyüleyici ve renkli bir şehir’ dedi.

Yazarlık kariyerimi çocuklarıma borçluyum

Babasının isteği üzerine doktor olduğunu belirten Gerritsen, ‘7 yaşında yazar olacağımı biliyordum ama babam doktor olmamı istiyordu. İyi bir kız evlat olarak tıp okudum. Doktor olarak okuduktan sonra hamile kaldım. Hamilelik iznimde de ilk kitabımı yazdım ve kitap yazmayı çok sevdiğimi anladım. Yazarlık kariyerimi çocuklarıma borçluyum.’ dedi.

Yazar adaylarına önerilerde de bulunan ünlü yazar, ‘Yazdığım her şeyde en zor olan bitirmek çünkü ortasına geldiğimde kayboluyorum. İşin sırrı yazmaya devam etmek ve işin sonunu görmektir. Yazmaya başlayanlar ilk bölümde tıkanırlar, ilk denemelerinizde hemen yılmayın ne olursa olsun tamamlayın’ diye konuştu.

Her ses kendi hikayesini anlatır

Kitaplarını yazmaya başlarken kahramanlarının kendisiyle konuşmasını beklediğini belirten Gerritsen, ‘Hasat’ta çocuk sesini bekledim. Rusya’daki Yakof’un sesiydi, o sesi duyduktan sonra yazmaya başladım. O ses kendi hikayesini anlatır.’ şeklinde konuştu.

Yoğun ilgi gördü

Üsküdar Üniversitesi öğrencilerinin yanı sıra dışardan katılımcıların da yoğun ilgi gösterdiği söyleşide Tess Gerritsen okurlarının sorularını da yanıtladı. Söyleşinin ardından Prof.Dr. Sevil Atasoy ve Tess Gerritsen, birlikte kitaplarını imzaladılar. Etkinliğe katılanlar Prof.Dr. Atasoy ve Gerritsen ile sohbet etme olanağı da yakaladı.

Şehir dışında da katılımın olduğu programda okurlar Gerritsen ve Atasoy ile fotoğraf da çektirdi.

Korku-gerilim edebiyatının kraliçesi

Tess Gerritsen, 1953 yılında Kaliforniya’da doğdu. Stanford Üniversitesi’nde antropoloji konusunda lisans eğitimi aldıktan sonra Kaliforniya Üniversitesi’nde tıp bölümünü tamamladı. İlk kitabını doktorluk yaparken, doğum iznine ayrıldığı sırada yazan Gerritsen, yazarlık hayatına alışılmışın dışında bir başlangıç yaptı. Çıkarttığı ilk tıbbi gerilim romanıyla New York Times listelerine hızlı bir giriş yapan yazar, listelerin üst sıralarından inmeyen kitaplarıyla aldığı ödüller sayesinde tüm dünyada sağlam bir yer edindi.  Eleştirmenler ve okuyucular tarafından ‘korku-gerilim edebiyatının kraliçesi’ olarak nitelendirilen Gerritsen’in kitapları 40 dile çevrildi ve dünya genelinde 25 milyondan fazla okura ulaştı. Kitaplarından uyarlanan Rizzoli & Isles adlı dizi, büyük bir izleyici kitlesine ulaştı. Başarılı hekimlik hayatını bırakıp tüm zamanını yazmaya adayan Gerritsen, Amerika Maine’de yaşıyor.

Tess Gerritsen’in kitapları

 

Tıbbi Gerilim Kitapları

Romantik-Gerilim Kitapları

Bıçak Sırtı

Ruhundaki Zehirle Yüzleş

Kan Gölü

Gölgesizlerin Tutkulu Dansı

Gece Nöbeti

Aşk Ölümden Uyanıştır

Rizzoli & Isles Serisi

Proje: Ölümcül Virüs

Çırak

Gölgesizlerin Tutkulu Dansı

İkiz Bedenler

Call After Midnight ( kısa bir süre içinde yayımlanıyor)

Günahkâr

 

Siliniş

 

Sona Kalan

 

*** Tess Gerritsen’in Rizzoli & Isles serisinden çıkan DİE AGAİN kitabı İstanbul Kitap Fuarı'nda Martı Yayınları tarafından yayımlanarak okuyucularla buluştu.

 

Prof.Dr. Sevil Atasoy

Prof. Dr. Sevil Atasoy 1949’da, İstanbul’da doğdu. Alman Lisesi ve İstanbul Üniversitesi Kimya Fakültesi’nden mezun oldu, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı’nda biyokimya alanında uzmanlık ve tıp bilimleri doktorası yaptı, aynı dalda doçent ve profesör oldu. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı’ndaki öğretim üyeliğinin yanı sıra, 1980-1993 arasında Adalet Bakanlığı Adli Tıp Kurumu Kimyasal Tahliller İhtisas Dairesi başkanlığını, İstanbul Üniversitesi Adli Tıp Enstitüsü’nün 1987-2005 yılları arasında müdürlüğünü yürüttü, biyokimya, kriminalistik ve kriminolojinin farklı  alanlarında lisans, yüksek lisans ve doktora dersleri verdi, tez danışmanlığı yaptı ve 2009’a kadar İstanbul Üniversite’sindeki öğretim üyeliğini sürdürdü.

BM Suç ve Uyuşturucu Ofisi UNODC, BM Narkotik Komisyonu CND, Avrupa Konseyi Pompidou Grubu, T.C. İçişleri ve Adalet Bakanlıklarının farklı komisyonlarında görev yaptı. 2005-2009 arası, Hürriyet gazetesinde “Delil Avcısı” adlı sayfada haftalık adli bilim yazıları kaleme aldı, CNNTürk’te Suç ve Delil, HaberTürk’te Acayip İşler tartışma programlarını yaptı, Kanal D’de Okan Bayülgen’le birlikte sunduğu Muhabbet Kralı programı İsmail Cem En İyi Talkshow Programı ödülünü kazandı. Yine Kanal D’de, Kanıt adlı yüz bölüm süren polisiye dizinin konsept sahibi ve hikaye danışmanlığı ile sunuculuğunu üstlendi. Cardozo Hukuk Fakültesi’nde (New York) başlatılan Mağduriyet Projesi’nin Türkiye yürütücüsü, Kanıt Danışmanlık Tic. Ltd.  Şirketi ve onun yayın organı kriminal haber portalı khaber.com.tr’nin ortağı olan Sevil Atasoy’un, Doğan Kitap’tan yayınlanan “Labirent”, “Bu Ayak İzi Senin Dr. Watson”, “Karanlığa Yolculuk”, “Her Çikolata Yenmez”, “Kusursuz Cinayet Yoktur” ve “Yeraltındaki Melekler – Yerüstündeki Şeytanlar adlı popüler adli bilim kitapları bulunmaktadır.

2005-2010 arasında Birleşmiş Milletler Uluslararası Uyuşturucu Kontrol Kurulu (INCB) üyeliği yapan Atasoy ve kurulun başkanlığını üstlendi. Halen Üsküdar Üniversitesi Rektör Danışmanı olan Sevil Atasoy, Şiddet ve Suçla Mücadele Uygulama ve Araştırma Merkezi müdürlüğünü yürütmektedir.

Tess Gerritsen Üsküdar Üniversitesi’nde okuyucularıyla buluştu

Tess Gerritsen Üsküdar Üniversitesi’nde okuyucularıyla buluştu 2

Tess Gerritsen Üsküdar Üniversitesi’nde okuyucularıyla buluştu 3

Tess Gerritsen Üsküdar Üniversitesi’nde okuyucularıyla buluştu 4