Tarhan: Bonzainin ani kalp durmalarından şizofreniye kadar birçok zararı var
Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Bursa'da faaliyet gösteren 7 sivil toplum kuruluşu ile 4 devlet kurumunun ortaklaşa düzenlediği "Bağımlılıktan Bağımsızlığa Gençlik" konulu konferansa konuşmacı olarak katıldı. Bağımlılıkla mücadelede katılımcılara önemli bilgiler veren Tarhan, Bonzai kullanımının son iki senede 5 misli arttığını belirterek, aileleri dikkatli olmaları konusunda uyardı.
Bursada Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezinde bağımlılık konferansa konuşmacı olarak katılan Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü-Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Bonzainin ani kalp durmalarından şizofreniye kadar birçok zararının olduğunu söyledi.
Bütün dünyada olduğu gibi Türkiyede de aşırı derecede bir madde kullanımının arttığına dikkat çeken Tarhan, "Özellikle de gençler arasında çok yaygın kullanılıyor. Gençlerin kullanmamasına karşı toplum arasında bir bilinçlendirme yapılması gerekiyor. Bu nedenle gençler ve gençlerin ailelerini bilinçlendirilmesi gerekiyor. Bağımlılıkta esas olan bir hasta olan kişilerin tedavi olması vardır. Bu pahalı ve zor bir yöntemdir. İkincisi de önleyici yöntemdir. Aileleri ve risk gruplarını belirleyip onları iyileştirme çalışmalarıdır. Şu anda toplumun özellikle de gençler popüler kültürün etkisinde ve batının değerleri ile birlikte bütün hastalıklı değerleri de bize geliyor. Bu konuda gençlere idealler kazandırmak gerekiyor" dedi.
Bonzainin klasik uyuşturuculardan farklı olduğunun altını çizen Tarhan, "Esrarın bağlandığı bölgelere bağlanıyor. Fakat Bonzai, eroin gibi orgazm ve keyif verici etki yapıyor. Bonzainin bilinmeyen bir etkisi var. O da aniden kalp durmasıdır. Bonzainin kullanımı ve bulunması kolay olduğu için hızla yaygınlaştı. Bonzai kullananlar bunu esrar, sigara gibi içiyor. Hap veya iğne gibi değil sigaraya sarılıp içilebiliyor. Bonzainin klasik esrar etkisinden başka kendi etki biçimi var. Bonzai ani ölümlere ve şizofrenik bozukluklara yol açtığı için daha tehlikeli bir hale geldi" şeklinde konuştu.