Somanın tanıkları Üsküdar Üniversitesinde o anları anlattı
Somada yaşanan maden faciasının ardından Somada acıyı yaşayanlar Üsküdar Üniversitesindeydi. Psikolojik ve Hukuksal Süreçleriyle Soma semineri için bir araya gelenler arasında Kömür Bitti kitabının yazarı Mehmet Metin Baş ile yaşanan faciada 22 kayıp ile Mehmet Akif İlkokulu yöneticileri de vardı.
Üsküdar Üniversitesi Psikoloji Kulübü öğrencileri, 13 Mayıs 2014 günü yaşanan ve Türkiyeyi yasa boğan Soma Maden Faciasının 5inci ayında anlamlı bir etkinliğe imza attı.
Üsküdar Üniversitesi Çarşı Yerleşkesi nde Psikolojik ve Hukuksal Süreçleriyle Soma başlıklı bir seminer düzenlendi.
Seminere önemli isimler katıldı. Kömür Bitti kitabının yazarı Mehmet Metin Baş, 22 kayıp ile en fazla can kaybının yaşandığı Soma Mehmet Akif İlkokulunun yöneticileri, Şehit Madenci Ferhat Tokgözün eşi Hidayet Tokgöz ile Avukat Bahadır Aydın konuşmacı olarak katıldı.
Üsküdar Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gül Çörüşün moderatörlüğünde gerçekleştirilen semineri katılımcılar, anlatılanları gözyaşları içinde dinlendi.
Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Çörüş şunları söyledi:
Maden faciası sonrası Üniversitemiz Psikoakut Ekibi ile bölgedeydi. Şehit ailelerini ziyaretimiz esnasında tanıştığımız bölge çalışanlarından yazar Mehmet Metin Baş ile tanışmamız sonrası görüşmelerimizi bir kitapta toplama fikri gelişti. Kömür Bitti buradan yola çıkılarak kaleme alındı.
Kitap içeriğinde, müsaade veren şehit ailelerinin anıları, biz ruh sağlığı uzmanlarının görüşüyle birlikte ele alındı. Kimi şehit ailelerimiz çocuklarına babalarına dair bir hatıra sunabilmek, kimi şehit ailelerimiz de acılarını bizlerle paylaşabilmek üzere yüreklerinin kapılarını bizlere açtılar.
Son hafta hangi şehidimiz evinden nasıl çıktı? Kime hangi borcunu ne söyleyerek ödedi? Bu sezgilerin tüyler ürperten öyküleri nelerdi? Her bir nihai öykü tek tek araştırıldı. Aile fertleri, din görevlileri, sağ kurtulanlar ve bölge esnafı ile anılar görüşüldü. Kömür Bitti, yaşanan dramın gelecek kuşaklara bir iz düşümü. Yaşanan acının tarihe bir notu ve benzer acıların tekrarının engellenmesi için kaleme alınmış bir sözlü tarih çalışması.
İşte biz seminerimizde, hem yazarımızı hem 22 kayıp ile en fazla şehit vererek büyük yas içinde eğitimine devam eden Soma Mehmet Akif İlkokulu yöneticilerimizi hem de kitapta anılarını paylaşan şehit ailelerimizden Şehit Madenci Ferhat Tokgöz'ün eşi Hidayet Tokgöz'ü gözyaşlarımızla dinledik. Avukat Bahadır Aydın bize İş Güvenliği Hukuku sahasında neler oluyor konusunda ışık tuttu.